Ako nastaviť plastové okná

Ako nastaviť plastové okná svojpomocne?

Redakcia - 16. júna 2020 - 4475. zobrazení

Výroba okien neustále napreduje. Výnimkou nie sú ani plastové modely, ktoré ponúkajú čoraz vyšší komfort aj praktický úžitok. V rámci toho môžu majitelia využiť aj možnosť nastaviť si okná podľa svojej aktuálnej potreby.

Aj keď možnosť nastaviť plastové okná prináša hneď niekoľko praktických plusov, viacerí majitelia domácností ju absolútne nevyužívajú. Dôvody bývajú rôzne. Kým niektorí nechcú narábať s nastavením okna sami, iní o takejto možnosti vôbec nevedia. Pritom práve vďaka nej je možné dosiahnuť vyšší komfort a zdravšiu vnútornú mikroklímu.

Prečo využívať nastavenie plastových okien?

  • Chráni okná pred rôznymi druhmi mechanických poškodení.
  • Zvyšuje celkovú bezpečnostnú funkciu, ktorú má okno plniť.
  • Bráni prefukovaniu chladného alebo horúceho vzduchu zvonku.
  • Zlepšuje tepelnoizolačné vlastnosti, čím šetrí náklady za teplo.
  • Vytvára akustickú bariéru, tlmí hlasitosť prenikajúcich zvukov.
  • Dokáže výrazne predĺžiť životnosť okenných rámov aj výplní.

Náš TIP na kvalitné plastové okná

Plastové okná hnedé

Plastové okná 3-dielne

Plastové okná biele

Plastové okná hnedé - ako nastaviť plastové okná
Hodnotenie

Cena: od 285.60 €

Plastové okná 3-dielne - ako nastaviť plastové okná
Hodnotenie

Cena: od 281.40 €

Plastové okná biele - ako nastaviť plastové okná
Hodnotenie

Cena: od 234.60 €

Kedy nastavovať plastové okná?

Na to, aby okná splnili požadované nároky a udržiavali si optimálny funkčný stav, je potrebné vedieť, kedy a ako nastaviť plastové okná. Výrobcovia totiž hovoria o 2 hlavných situáciách, pri ktorých je nastavenie vhodnou voľbou. Zároveň upozorňujú aj na riziká ich príliš častého prestavovania, ktoré by sa mohlo podpísať na ich celkovom funkčnom stave.

Pred zimou alebo po zime

Predajcovia už tradične dodávajú plastové okná s „neutrálnym“ nastavením. V praxi to znamená, že ich tesnenie nie je prispôsobené prebiehajúcemu ročnému obdobiu. V takomto prípade je potrebné nastaviť prítlak tak, aby okno úplne doliehalo k rámu. Cez okno prestane unikať teplo, resp. do bytu už nebude fúkať chladný vzduch zvonku, vďaka čomu nebude potrebné toľko kúriť. Zároveň sa minimalizuje riziko vzniku plesní či rosenia okna. Na jar si, samozrejme, môžete nastaviť plastové okno späť.

Pri funkčných problémoch

Plastové okná je často potrebné nastavovať aj kvôli vybraným funkčným problémom, za ktorými sú viaceré odchýlky od optimálneho stavu namontovaného okna. Vo väčšine prípadov ide o jeho ťažké zatváranie, komplikované vyklápanie krídla alebo sťaženú manipuláciu s kľučkou. Spolu s ďalšími komplikáciami ako napríklad škrípanie sa to dá vyriešiť práve osvedčeným postupom, ako nastaviť plastové okná, ktorý pomocou návodu a trochu zručnosti zvládnete aj bez asistencie profesionálov.

Ako nastaviť plastové okná

Ako nastaviť plastové okná svojpomocne?

Proces nastavenia plastového okna nevyžaduje žiadnu špeciálnu výbavu a navyše zaberie len pár minút. K jeho zvládnutiu vám postačí iba kovový imbusový kľúč, ideálne štvorhranný či šesťhranný typ, závisí od značky okna. Pri niektorých modeloch ho dokonca vôbec nebudete potrebovať a postup pozostávajúci len z niekoľkých krokov zvládnete bez problémov holými rukami.

  • Plastové okná sa nastavujú pomocou systému kovania pri kľučke.
  • Z letného na zimný režim „prejdete“ pootočením skrutky na boku.
  • Pri dobre nastavenom okne v zimnom režime sa kľučka zatvára ťažšie.
  • Dôvodom ťažšieho pohybu kľučky je pritlačenie okna úplne k rámu.
  • Do letného režimu vrátite okno spätným pootočením tej istej skrutky.
  • Ak je pohyb kľučky opäť jednoduchý a voľný, okno ste úspešne prestavili.

Postup, ako nastaviť plastové okná, by mal byť zaznačený v návode, ktorý sa odovzdáva pri ich dodávaní. Výrobcovia prízvukujú držať sa rád a informácií v tomto návode a postupovať presne podľa nich.

Ako zistiť, či je okno nastavené?

Ak vám v zime cez okno neprefukuje, prípadne nevykazuje žiadne vyššie uvedené príznaky funkčných problémov, jediným indikátorom jeho zlého nastavenia je rosenie okennej výplne. K tomu dochádza práve v prípadoch, kedy je okno zle utesnené a nedolieha k rámu. Pozor na režim jeho nastavenia však môžete dať aj sledovaním jednotlivých zásahov. Plastové okná sa totiž dodávajú v spomínanom „neutrálnom“, teda letnom režime.

Ako vyrovnať krivú podlahu v byte a v dome?

Viete, ako vyrovnať krivú podlahu? Trápi aj vás krivá podlaha a neviete si dať s ňou rady? Sú nivelizačné hmoty tým najlepším riešením?

Krivá podlaha a jej vyrovnanie

Nastaviť sa nedajú všetky okná

Niektorí majitelia domácností budú hľadať spôsob, ako nastaviť plastové okná, márne. Práve ich modely totiž takouto vymoženosťou disponovať nemusia. Týka sa to najmä starších okien, medzi ktorými je veľa modelov bez takejto funkcie. V aktuálnej ponuke ich ale rýchlo ubúda. Väčšina nových modelov od domácich výrobcov sa totiž nastaviť na letný, resp. zimný režim dá. To zároveň prináša vyššiu kvalitu a celkovú odolnosť, ktorou sa dá v spojení so správnou starostlivosťou o plastové okná výrazne predĺžiť ich životnosť.

Nastavovanie plastových okien

Ako zlepšovať funkčnosť okien?

Mazanie a olejovanie

V rámci pravidelnej údržby aplikujte aspoň raz až dvakrát ročne olej alebo technickú vazelínu na všetky pohyblivé časti okna. Tým výrazne spružníte pohyb okna a zabránite jeho prípadnému škrípaniu či pískaniu.

Čistenie celého okna

So starostlivosťou o plastové okná sa spája aj ich občasné čistenie. Aspoň raz za rok sa odporúča vyčistiť obvodové kovanie. Niekoľkokrát za rok by ste mali umyť celé okná a vyčistiť okenné profily.

Kontrola skrutkových spojov

Za niektorými funkčnými problémami môžu byť práve zle utiahnuté skrutkové spoje. Riešenie je jednoduché. Pravidelne kontrolujte ich stav a občas ich preventívne pevne utiahnite.

Rada na záver…

Pri nastavovaní, čistení či akejkoľvek inej manipulácii s plastovými oknami sa vyhýbajte prvkom a látkam, ktoré by ich mohli poškodiť. Reč je o agresívnych chemických rozpúšťadlách ako benzén či acetón. Pri čistení zabudnite aj na pieskové a brúsne pomôcky.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články