Tipy ako krok za krokom zariadiť detskú izbu

Detský svet by mal byť v rukách dieťaťa. Môžete mu však pomôcť pri jeho tvorení. Jedným zo stavebných kameňov, ktoré sa podieľajú na celkovej pohode a pokoji dieťaťa, je určite aj správna detská izba. Ako postupovať pri jej zariaďovaní, čomu sa vyhnúť a čo, naopak, uprednostniť? Toto sú naše tipy.

Začnite od podlahy

Začnite zhurta a rovno od podlahy! A to doslova. Práve podlaha je miestom, kde deti strávia pri hre veľa času. Treba tiež mať na pamäti, že veľký ohľad na ňu pravdepodobne brať nebudú, zvlášť pri hraní sa. Drevená podlaha preto nie je najvhodnejším riešením. Ale ak už po nej plánujete siahnuť, môžete ju doplniť malým koberčekom. Oveľa viac sa však do detskej izby hodí podlaha z korku. Vyznačuje sa viacerými pozitívnymi vlastnosťami – má výborné tepelno-izolačné vlastnosti, je odolná, príjemná na dotyk a dobre sa udržiava. Doporučujeme vinylový koberec, který dobře poslouží jako podložka pod stoličku židli a zároveň chrání podlahu.

Ako vymaľovať?

Akú farbu zvoliť do detskej izby? Ak je vaše dieťa vo veku, kedy s ním podobné témy môžete konzultovať, určite tak urobte a vyberte farbu spoločne. Biela je fajn, ale pôsobí obyčajne a všedne. Do detských izieb v zásade pasujú skôr teplé a veselé farby ako modrá, žltá alebo zelená. Sú navyše pomerne univerzálne, hodia sa do izieb chlapcov aj dievčat. Čo sa odtieňov týka, hľadajte farby v bledších, až pastelových prevedeniach. Pokiaľ sa dá, vyhnite sa agresívny a veľmi výrazným farbám ako červená, fialová alebo čierna.

Aký nábytok?

Ideálny nábytok, ktorý by vyrástol spolu s vašou ratolesťou, asi neexistuje. Dá sa však vybrať taký, aby spĺňal potrebné nároky aj počas niekoľkých rokov. Nešetrite na písacom stolíku – ak ho dieťa prerástlo a nesedí sa mu za ním dobre, zadovážte mu nový. V detskej izbe by určite nemala chýbať ani vstavaná skriňa. Berte ju ako dlhodobú investíciu do budúcnosti a maximálne využitie ponúkaného priestoru. Do najvrchnejších poschodí síce malé dieťa nedočiahne, ale môžete tam uskladňovať napríklad sezónne oblečenie. A keď váš malý špunt prestane byť malý, úložný priestor určite ocení.

Aj umiestnenie je dôležité

Spomínali sme písací stolík. Dôležité sú nie len jeho správne rozmery, ale aj umiestnenie. Postavte ho k zdroju prirodzeného svetla tak, aby pravákovi slnečné lúče dopadali z ľavej strany a ľavákovi opačne. Nemenej podstatná je tiež úloha postele. Tú voľte skôr tvrdšiu a miesto jej nájdite radšej ďalej od okna, aby na nej ležiace dieťa nebolo vystavené prievanu alebo rušené slnečným svitom pri spánku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Chcete tu reklamu len za 50 CZK?
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..