Kto sa bude starať o mačku cez dovolenku?

Alena Dubravická 1

Čas dovoleniek sa blíži a mnohí už teraz riešia otázku: Čo s domácim miláčikom, ktorý je členom rodiny, cez dovolenku? Majitelia mačiek to majú o niečo zložitejšie, pretože mačka je teritoriálne zviera, silne naviazané na svoj domov. 

Presun do iného prostredia pre ňu predstavuje obrovský stres. Ak sa aj vy snažíte tento problém rozlúsknuť, máme pre vás tip! Vyskúšali ste už „mňausitterku“, teda opatrovateľku mačiek? Alena Dubravická, majiteľka agentúry Mňausitting, sa zaoberá strážením mačiek v ich domácom prostredí. Zhrnula 5 bodov, prečo je pre vášho mačacieho miláčika lepšie ostať počas dovolenky vo svojom teritóriu, na ktoré je zvyknutý.

1. Domov je pre mačku kľúčový

Mačky sú veľmi naviazané na svoje prostredie, v ktorom vyrastajú, majú svojich majiteľov a zázemie. Akýkoľvek pobyt v neznámom prostredí spôsobuje mačke veľké nepohodlie, a to sa negatívne podpisuje nielen na jej psychickom, ale aj fyzickom zdraví. Pri najlepšom je len nespokojná a nervózna, ale v horších prípadoch môže prestať prijímať potravu. Preto, ak plánujete letnú dovolenku a je to možné, dbajte na to, aby sa niekto o mačičku staral priamo u vás doma.

2. Cudzie zvieratá vyvolávajú stres

Pri presune k známym alebo do špecializovaného zariadenia sú mačky často konfrontované aj so zvieratami, s ktorými nemusia dobre vychádzať. Navyše, chýba im výhoda domáceho prostredia, ktoré detailne poznajú – musia si dočasne zvyknúť na nový životný priestor, nepoznané pachy a prispôsobovať sa hierarchii v dočasnom domove.

3. Mačky milujú stereotypy

Mačací miláčikovia sa pevne držia svojich návykov a vytvorených sociálnych väzieb so svojím okolím. Milujú spánok a väčšinu dňa prespia na svojich obľúbených a hlavne overených miestach. Sú naučené, kde majú mačací záchod, hračky, misku na vodu a miesto na kŕmenie. Neprítomnosť ich ľudských spolubývajúcich je pre nich nevítaná zmena, s ktorou sa musia vyrovnať. Ľahšie sa im to darí v ich domácom prostredí, ktoré poznajú a v ktorom sa cítia bezpečne.

4. Potrebujú spoločnosť

Mačky sú spoločenské tvory a až na malé výnimky si väčšina z nich prítomnosť ľudí užíva a vyhľadáva ju. 

Foto: Pixabay

Majú rady blízky kontakt, pohladenie a spoločenské hry. A tak, ako každé iné zvieratko, aj mačky si s majiteľmi vytvárajú kŕmiace či iné rituály, ktoré sa v inom prostredí ťažko praktizujú.

5. Spokojná mačka = spokojný majiteľ

Počas dovolenky k mačke zavolajte niekoho, kto to s ňou vie a pozná, aké má zvyky. Mňausitterka príde za mačičkou aj viackrát denne, dostane najesť a čerstvú vodu a bude mať pravidelne čistený mačací záchod. A čo je dôležité, takáto mačkomilka sa s ňou pohrá a vyhladká ju, koľko sa jej bude páčiť. Majitelia dostanú informácie o tom, ako sa ich domácemu miláčikovi darí aj s fotografiami či videom. A popri starostlivosti o mačičku poleje aj kvety, vyberie poštu či sa postará o ďalších drobných zvieracích obyvateľov.

Viac na www.mnausitting.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (4 hlasov, priemerne: 2,50 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. na dovolenku nepojdeme, takže bude s nami doma. Ale občas chodi k mojej mamke, ale aj tam je ako doma a hlavne ju moja mamka rozmaznava a dava jej iba konzervy Brit s rybacim masom. …ma sa tam ako kralovna

Pridaj komentár