Ako pestovať a sadiť hrach (na jar aj v lete)

Georgina Babinová Téma
14. februára 2022 1

Len málo vecí povie „jar“ tak, ako chuť prvého čerstvého hrášku priamo z vašej záhrady. Mrazený (alebo konzervovaný) zo supermarketu okamžite vypadávajú z hry. Okrem chuti mu pridáva na atraktivite aj to, že sadenie hrachu a jeho pestovanie je jednoduché a ani nezaberá príliš veľa miesta.

Hrach je jednou z prvých plodín, ktoré môžete vysadiť na jar, ale správne načasovanie je dôležité. Vysaďte ho príliš skoro a hrášok môže byť zakrpatený studenou pôdou a mrazom. Vysaďte príliš neskoro a vaše rastlinky sa môžu začať scvrkávať z horúčavy práve vtedy, keď sa pripravíte na zber.

Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 12 ks Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 12 ks
38,99 €
Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 10 ks Sixtol Sada záhradného náradia Garden pink, 10 ks
36,49 €

Pozrieť ďalšie

 

Sadenie a pestovanie hrachu

Pestovanie hrachu siateho patrí k jednému z najstarších pestovateľských činností na svete. Jeho pôvod v histórii je nejasný – našiel sa pri vykopávkach z doby bronzovej vo Švajčiarsku a aj v egyptskej hrobke v Thébách. Hrach bol obľúbený u starých Grékov a Rimanov. Anglické slovo pre hrach „peas“ je v skutočnosti odvodením latinského „pisum“. Pôvodne sa pestoval pre svoje suché semeno, po stáročia si ľudia mysleli, že zelený hrášok je jedovatý! Zelený hrášok sa v histórii nespomína až do dobytia Normana v Anglicku. Vďaka kolonistom sa hrach dostal aj do Nového sveta (Amerika), kde sa táto cenná zelenina stala základom ich stravy.

Názory sa môžu samozrejme líšiť, ale aj dnes vám veľa záhradkárov povie, že ochutnať čerstvo odtrhnutý hrášok (Pisum sativum) prináša takmer bezkonkurenčné potešenie. Neexistuje nič, čo by sa dalo prirovnať jeho sladkej chuti. Navyše je plný vitamínov A, B-1, B-6, C a K. Našťastie sa hrášok ľahko pestuje v akejkoľvek záhrade, v záhonoch alebo v kontajneroch. Jedinými skutočnými „grifmi“, ktoré pri pestovaní hrachu treba ovládať je výsadba v pravý čas a dostatok vody.

Suché struky hrachu

Pôvodne sa hrach konzumoval len suchý, čerstvý bol považovaný za jedovatý

 

➡️ Kedy a ako sadiť hrach?

Hrach preferuje chladné počasie. Môžete ho vysadiť skoro na jar, akonáhle sa pôda roztopí a dá sa s ňou pracovať, čo znamená cca od polovice februára a podľa druhu kultivaru až do konca mája. Vysievať môžete potom opäť od júla do polovice augusta. Úspešnosť tohto výsevu bude závisieť od počasia. Optimálna teplota pôdy je 10-20 ° C. Na dosiahnutie najlepších výsledkov nájdite pre hrášok otvorenú, slnečnú polohu s dobrou drenážou. Nikdy nesejeme v studenej a vlhkej pôde; kyslé pôdy by sa mali vápniť. Hrach preferuje pH pôdy 5,5 až 6,8. Pred výsadbou pridajte do pôdy drevný popol a kostnú múčku. Hrášok potrebuje fosfor a draslík, ale nadbytok dusíka podporí rast lístia namiesto kvetov alebo strukov.

Ako jar pomaly prichádza, pred zasiatím zahrejte pôdu polyetylénom a potom sadenice chráňte záhradníckym flísom. Hrášok všeobecne preferuje chladnejšie počasie a darí sa mu počas chladnej jari. Vytvorte brázdu s plochým dnom 2 – 5 cm hlbokú a 15 cm širokú – ťah motykou je na to ideálny. Pred osevom semená namočte cez noc do vody, aby sa urýchlilo klíčenie. Namáčanie semien sa neodporúča pre vlhké pôdy. Osivo zasejte 2 cm hlboko. Po 15. apríli vysievajte semená do 5 cm hlboko. Ak ste predtým nepestovali hrášok v tejto časti záhrady, posypte semená strukovinovým inokulantom (ktorý často prichádza s hrachom, ale môžete si ho kúpiť v ktoromkoľvek záhradnom centre alebo škôlke).

Semená sejte rovnomerne do brázdy približne 2,5 – 5 cm od seba, zakryte pôdou a potom jemne spevnite. Hrach nebudete musieť riediť – s takýmto odstupom bude perfektne rásť. Nainštalujte špalier, alebo inú oporu, pretože väčšina odrôd hrachu potrebuje niečo, na čo sa môže šplhať. Ak potrebujete druhý rad, urobte to na výšku špaliera od prvého výkopu. Udržujte oblasť vlhkú, kým hrášok nevyklíči, čo zvyčajne trvá asi týždeň až desať dní, skôr, ak ste ho predtým namočili.

Sadenie hrachu

A tu je ešte niekoľko ďalších tipov, ako na sadenie hrachu:

  • neosievajte, ak je vaša pôda nasiaknutá snežnou taveninou alebo jarnými dažďami. Ide o jemnú rovnováhu medzi správnym načasovaním a poveternostnými podmienkami. Ak má vaša záhrada tendenciu zostať príliš vlhká, zvážte investíciu do vyvýšených záhradných záhonov.
  • snehová prikrývka neublíži rozvíjajúcim sa rastlinám, ale niekoľko dní s teplotami do 10 stupňov to dokáže. Buďte pripravení sadiť znova, ak to prvý hrach nezvládne. Prípadne skúste začať s hráškom v studenom parenisku.
  • druhé kolo hrachu sa môže vysádzať v druhej polovici leta, približne 6 až 8 týždňov pred dátumom prvého mrazu. Tento osev nie je zvyčajne taký produktívny ako jarný, ale napriek tomu ponúkne príjemný jesenný snack.

 

Starostlivosť

Udržujte pôdu rovnomerne vlhkú, nedovoľte, aby vyschla. Vyhnite sa navlhčeniu rastlín, keď kvitnú pretože sa tým môže redukovať úroda. Rastlinám doprajte v strede sezóny dávku kompostu.

Všetky odrody hrachu, dokonca aj tie trpaslíčie, rastú najlepšie s oporou. Sú viac produktívne a menej náchylné na hnilobu. Mladé rastliny stoja síce spočiatku rovno a pevne, ale to trvá len krátko. Akonáhle začnú rásť ľahnú, pretože sa potrebujú prichytiť opory. Dôležité je teda umiestniť opory skôr, než k tomu príde, aby sa predišlo hnilobe. Najlepšie je myslieť na ne už pri výseve. Hrášok sa ťahá pomocou cca 2 cm úponkov, ktoré sa ovinú okolo všetkého. Šnúry, motúzy, špaliere alebo drôtené pletivo, všetko funguje dobre. Pri výbere podpory berte do úvahy zrelú výšku odrody hrachu (ktorá by mala byť uvedená na balení osiva).

Hrach ťahajúci sa na drôtenom plertive

Polievajte primerane. Hrach nepotrebuje veľa vody, na druhej strane pôdu nenechajte vyschnúť. Ak je počasie suché, pravidelné polievanie je žiaduce – ak necháte rastliny vyschnúť, nevytvoria sa žiadne struky. Hrachové lôžko udržiavajte bez buriny, ale buďte opatrní pri používaní nástrojov na odstraňovanie buriny, ako sú motyky, pretože hrach má plytké korene. Aby ste predišli narušeniu krehkých koreňov, jemne odstráňte dotieravé buriny ručne.

Pokiaľ nepestujete v mimoriadne chudobnej pôde, váš hrášok nebude vyžadovať hnojenie. Tekuté hnojivo z kostnej múčky sa môže aplikovať po odkvitnutí. To pomôže strukom k forme. Neaplikujte hnojivo bohaté na dusík, pretože to povzbudí rast listov na úkor strukov. Mulčovanie okolo základne rastlín pomôže zlepšiť zadržiavanie pôdnej vlhkosti.

Najlepšie je striedať plodiny hrachu každý rok alebo dva, aby sa zabránilo hromadeniu chorôb prenášaných pôdou. Medzi výsadbami hrachu pestujte inú zeleninu, aby ste využili pôdu bohatú na dusík, ktorú hrášok zanechal (ide o strukovinu, ktorá dusík viaže).
Hrach sa najlepšie pestuje pri teplotách pod 21 ° C. Keď teploty stúpnu nad 27 ° C, hrášok má tendenciu prestať produkovať struky alebo sa struky stanú tvrdšími.

 

Krhla 2l Krhla 2l
4,09 €
Krhla 9l pozink Krhla 9l pozink
28,49 €
Krhla 12l Krhla 12l
6,49 €
Krhla 5l pozink Krhla 5l pozink
23,49 €

Pozrieť ďalšie

 

Výsadba sprievodných rastlín

Pestovanie hrachu spolu s aromatickými bylinkami, ako sú koriander a mäta, je vzájomne prospešné. Listová zelenina ako špenát a šalát tiež dopĺňajú túto strukovinu. Fazuľa, uhorky, reďkovky a mrkva patria takisto k dobrým spoločníkom, ako aj členovia rodiny Brassica, ako sú karfiol a brokolica. Paradajky, paštrnák, zemiaky, baklažán, repa a kukurica tiež fungujú dobre, keď sa vysádzajú v blízkosti hrášku.

➡️ Ktorým rastlinám sa vyhnúť?

Od hrachu vyžaduje značné úsilie rásť v blízkosti členov rodiny Allium, napríklad cesnaku a cibule. Hrášok nemá rád ani gladioly.

 

Škodcovia a choroby

  • vošky – žlté listy/ zdeformované kvety / plody; lepkavá „medovica“ (výkaly vyprodukované voškami); sadzová čierna pleseň, ktorá sa vytvára na medovici; hojná prítomnosť mravcov na rastlinách. Pestujte sprievodné rastliny, aby alebo odlákali vošky (nasturtiums), alebo ich úplne zahnali (bazalka, rozmarín, silne voňajúce rastliny); vošky odstráňte z rastlín pomocou postreku vodou, naneste insekticídne mydlo; dajte okolo rastlín banánovú alebo pomarančovú šupku; utrite listy 1-2% roztokom tekutého mydla a polievajte každé 2-3 dni počas 2 týždňov; pridajte rastliny na prilákanie predátorov vošiek.
  • drôtovec – – škodca ovplyvňuje novo vysadené semená a mladé rastliny. Semená sú duté; sadenice rozdelené ; zakrpatenie / vädnutie; korene rozožraté. Semená sejte do teplej pôdy pre rýchle klíčenie; zabezpečte dobré odvodnenie; na konci sezóny odstráňte zvyšky rastlín; praktizujte striedanie plodín. Ak je zamorenie veľkého rozsahu, prichystajte pascu vyhĺbením 5 až 10 cm jám každých 1 až 3 m, naplňte zmesou klíčiacej fazule / kukurice / hrachu alebo zemiakov ako návnadou, zakryte pôdou alebo doskou, po 1 týždni odokryte a zlikvidujte drôtovce.
  • fuzáriová hniloba (Fusarium oxysporum f. sp. cepae– rastliny vo dne vädnú (niekedy len na jednej strane) listy žltnú (nižšie ako prvé); neskôr celé rastliny vädnú / zomierajú; rast je zastavený. Prierez stonky odhaľuje hnedé sfarbenie. Zničte napadnuté rastliny; vyhnite sa nadmernému dusíku v pôde; v kyslých pôdach zvýšte pH na 7,0; vyberajte odolné odrody; nástroje dezinfikujte medzi použitím; praktizujte striedanie plodín.
  • peronospóra –  žlté, hranaté škvrny na horných povrchoch listov, ktoré zhnednú; biely / fialový / sivý bavlníkový rast iba na spodnej strane listu; zdeformované listy; strata listov. Odstráňte zvyšky rastlín; vyberajte odolné odrody; zabezpečte dobrú cirkuláciu vzduchu; vyhnúť sa nadmernému zavlažovaniu.
  • múčnatka – typicky biele škvrny na horných povrchoch listov sa rozširujú na povlak podobný múke na celé listy; lístie môže žltnúť / zomrieť; deformovať / zakrpatieť. Zničte napadnuté listy alebo rastliny; vyberajte odolné odrody; vysádzajte na plnom slnku, ak je to možné; zabezpečte dobrú cirkuláciu vzduchu; postrekujte rastliny s 1 čajovou lyžičkou sódou na pečenie rozpustenou v 1 litri vody, odstráňte infikovaný rastlinný materiál zo záhrady a zničte ho (nekompostujte).
  • nematódy – korene sa stanú „zauzlovanými“, rastliny zakrpatené / žlté / zvädnuté. Zničte napadnutý rastlinný materiál (najmä korene); vyberajte odolné odrody; vystavujte pôdu slnečnému žiareniu; pridať starý hnoj / kompost; medzi použitím dezinfikujte záhradnícke náradie; pôdu na jeseň obrábajte; praktizujte striedanie plodín. 

Dozretý hrášok

 

 

Zber a uskladnenie

Väčšina odrôd hrachu je pripravená na zber 60 až 70 dní po výsadbe. Hrach dozrieva rýchlo, preto ho každý deň kontrolujte, akonáhle začnú kvety kvitnúť. Oberajte ráno po vysušení rosy. Vtedy je najchrumkavejší. Pri oberaní hrášku vždy používajte obe ruky. Zabezpečte vinič jednou rukou a hrášok ťahajte druhou, aby ste zabránili poškodeniu rastlín. Hrachové struky, ktoré stvrdli alebo sú matné, sú zrelé.
Ak ste zmeškali vrchol dozretia, môžete ho aj tak obrať, usušiť a vylúsknuť na použitie v zimných polievkach.

Hrach sa môže uchovávať v chladničke asi 5 dní, alebo v mrazničke po naozaj dlhú dobu. Všetky odrody hrachu sú ideálne na zmrazenie pre použitie na jeseň a v zime. Pred zamrazením je dôležité nakrátko ponoriť hrach do vriacej vody (blanšírovať) – zabijú sa tým prirodzené enzýmy, ktoré existujú v hrachu a ktoré by inak znížili obsah živín a časom by sa hrach rozkladal. Na namáčanie odporúčame použiť veľkú nádobu s vriacou vodou a cedidlo alebo sitko. Najdôležitejšie je načasovanie. Ponorte celé struky do vriacej vody presne na dve minúty a potom ich vložte do misky s ľadovou vodou. Pre hrášok zbavený šupky je perfektných deväťdesiat sekúnd. Použite časovač. Po deväťdesiatich sekundách preneste hrach do misky ľadovej vody. Všetok hrášok (aj struky) by sa mali potom pred uložením do vreciek na zips, alebo do vákuového vrecka dôkladne osušiť na kuchynských utierkach, pričom v každom vrecku by malo byť čo najmenej vzduchu.

Mrazený hrášok

 

Ako uchovať hrach na siatie na ďalší rok?

Hrach sa samo- seje, ak neoberiete všetky struky. Ak chcete väčšiu kontrolu nad tým, kde sa hrach objaví ďalší rok, vysušte niektoré zrelé struky, až kým nezhnednú a nestvrdnú. Ak budete triasť tobolkou, budete počuť hrkanie hrachu. Umiestnite ich na suchom mieste, ako je záhradný domček alebo garáž, aby sa úplne vysušili. Ideálne je teplé miesto s dobrým prúdením vzduchu.

Keď struky začnú praskať, hrášok vylúpeme a necháme schnúť asi týždeň. Ak hrach nie je úplne suchý, splesnivie a pokazí sa. Po uschnutí ho uložte do vzduchotesnej nádoby alebo plechovky. Označte štítkom s odrodou a dátumom. Hrášok vydrží 2 roky, kým začne strácať svoju životaschopnosť.

 

Sadenie a pestovanie hrachu na balkóne

Hrach je perfektná zelenina na pestovanie v kontajneri. Rastie rýchlo a nepotrebuje veľkú pozornosť. Potrebuje plné slnečné svetlo a pôdu je potrebné udržiavať vlhkú. Hrášok dáva prednosť chladným podmienkam, takže ho vysádzajte na začiatku sezóny. Keď sa príliš oteplí, prestane produkovať struky. Akonáhle sa to stane, môžete ho vytiahnuť z pôdy a začať pestovať inú zeleninu v rovnakom kontajneri.

Hrach na balkóne

Hrášku sa darí aj na balkóne v kvetináči

 

Niektoré z obľúbených druhov hrachu pre balkónové záhrady sú:

  • Sugar Snap
  • Tom Thumb
  • Little Marvel
  • Oregon Sugar Pod

 

➡️ Čo budete potrebovať?

Veľký kontajner – čím väčší, tým lepší s dobrým odvodnením, pôdu, umelé hnojivo, hrach, plastová sieťka (voliteľné). A teraz už len nasledujte nasledujúci postup.

 

⭐ 1. Pripravte kontajner

Odrežte kúsok plastovej sieťky, ktorý je dostatočne veľký na zakrytie otvoru v spodnej časti kvetináča. Ak nemáte sieť, môžete použiť aj kávový filter alebo kúsok papierovej utierky.

Ak je vaša nádoba veľmi veľká, môžete spodnú tretinu naplniť čistými plastovými nádobami, sódovými fľašami alebo čímkoľvek, čo zaberie určitý priestor, ale nebude brániť toku vody. To vám môže ušetriť peniaze na pôde a kontajner bude ľahší. Ak vypĺňate dno, oddeľte pôdu od výplne plastovou sieťkou, ktorú položíte na výplň pred pridaním pôdy. Tento trik uľahčuje upratovanie na konci sezóny. Aj keď vám veľa ľudí povie, že to pomáha odvodneniu – nedávajte štrk do spodnej časti kvetináča.

 

⭐ 2. Kontajner naplňte pôdou a premiešajte s hnojivom

Naplňte nádobu zeminou a nezabudnite nechať voľných najmenej 7 cm po okraj. Ak vaša pôda nemá hnojivo v sebe už a priori, zamiešajte do nej malé množstvo – hrach nepotrebuje veľa. Ak použijete príliš veľa hnojiva, dusík (bežná zložka vo väčšine hnojív) poškodzuje produkciu a získate veľké struky s malým alebo žiadnym hráškom. Vyrovnajte pôdu v nádobe a jemne ju utľapkajte tak, aby bola celkom plochá, ale nie zhutnená.

Zemina vo veľkých kvetináčoch

 

⭐ 3. Zasejte hrach

Aj keď nemusíte, ošetrením hrachu strukovinovým inokulantom získate väčší výnos hrachu a zdravšie rastliny. Kvôli rýchlejšiemu klíčeniu môžete hrášok namočiť do vody cez noc a potom, kým je ešte vlhký, potriasť ním vo vrecku s inokulantom.

Hrášok rozsypte veľkoryso a rovnomerne na povrch pôdy. Plochou časťou ruky ho pritlačte na povrch pôdy. Potom pridajte ďalšie 3 až 5 cm zeminy. Dbajte na to, aby pôdy nebolo viac, pretože hrach môže mať problémy s klíčením. Dobre zalejte kanvou s ružicovým nadstavcom, alebo s hadicou s jemnou tryskou. Pôdu udržiavajte vlhkú, nie mokrú a uistite sa, že hrášok dostáva priame slnko.

 

⭐ 4. Inštalujte oporu

Väčšina odrôd hrachu je ťahavých takže budete potrebovať nejaký druh opory. Bambusové tyče zviazané motúzmi v tvare típí budú dobre fungovať. Keď hrach začína rásť, možno mu budete musieť pomôcť začať „liezť“ na oporu.

 

⭐ 5. Zber

Hrach zbierajte po dozretí. Pre najsladšie a najjemnejšie cukrové lusky ich pozbierajte, keď sú mladé. Pri zbere Little Marvel a Tom Thumb počkajte, kým budú bobule vyduté, čo znamená, že hrášok vo vnútri je veľký a šťavnatý.

 

A na záver zopár faktov, ktoré ste o hrášku možno nevedeli…

  • jedna porcia hrachu obsahuje ekvivalent vitamínu C ako 2 veľké jablká a 100 kalórií hrachu obsahuje viac bielkovín ako celé vajce alebo lyžica arašidového masla
  • čím menej vody používate pri varení hrášku, tým menej vitamínu C sa stráca
  • hrach sa použil pri skorom výskume genetiky. V polovici 18. storočia hrach v kláštornej záhrade v Rakúsku využíval mních Johann Gregor Mendel vo svojich priekopníckych štúdiách o povahe dedičnosti. V podstate vďaka hrachu položil základy modernej genetiky!
  • benefity hrášku pre zdravie zahŕňajú anti-aging, posilnenie imunitného systému, zvýšenie energie, prevenciu vrások, alzheimerovej choroby, artritídy, bronchitídy, osteoporózy, kandidy, podporu zdravia kostí, reguláciu hladiny cukru v krvi, prevenciu srdcových chorôb, znižovanie množstva zlého cholesterolu a prevenciu rakoviny žalúdka.
  • spracovaný hrášok je zrelý hrášok, ktorý bol sušený, máčaný a potom tepelne spracovaný, aby sa zabránilo kazeniu – rovnakým spôsobom ako pri pasterizácii. Varený hrášok sa niekedy predáva sušený a potiahnutý wasabi, soľou alebo iným korením.
  • v Japonsku, Číne, na Taiwane a v niektorých krajinách juhovýchodnej Ázie, vrátane Thajska, Filipín a Malajzie, sa hrášok pečie a solí a konzumuje ako snack.
  • hovorí sa, že hrášok, ktorý je varený s cibuľou a korenený škoricou, je silné afrodiziakum

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.3/5 - (24 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.