Trnavská nemocnica v hodnotení INEKO skončila v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc na poslednom mieste.  Ako jediná na Slovensku však spustila livestream s lekármi.

Fakultná nemocnica Trnava sa z jedenástich fakultných a univerzitných nemocníc ocitla na poslednom mieste v rámci hodnotenia mimovládnou neziskovou organizáciou INEKO. Tá v prípade nemocníc hodnotí vybrané ukazovatele kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosť diagnóz, spokojnosť pacientov, hospodárenie a transparentnosť za obdobie uplynulých štyroch rokov. Na druhej strane má trnavská nemocnica aj úspechy a pokroky – online objednávanie v rámci niekoľkých oddelení, nový CT prístroj, unikátnu operáciu a zisk tretej zlatej medaily ESO Angels.

Nespokojní pacienti a oddelené budovy

Kde teda možno hľadať mínusy? Na stránke sa uvádza napríklad následovne porovnanie: „Okrem pacientov relatívne rýchlo preberajúceho urgentu má nemocnica ostatné ukazovatele priemerné alebo podpriemerné. Po UNB (Univerzitná nemocnica Bratislava) má druhých najmenej spokojných pacientov, ktorí podávajú sťažnosti na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v najväčšej miere. Fakultná nemocnica Trnava lieči pacientov v priemere s menej náročnými diagnózami, keďže jej Case Mix Index (pozn red. aritmetický priemer relatívnych váh všetkých hospitalizačných prípadov za určité časové obdobie, ktorý vyjadruje priemernú ekonomickú (nákladovú) náročnosť prípadu v sledovanom období) je po FN Trenčín druhý najnižší.“

Jeden zo vstupov fakultnej nemocnice v Trnave, autor: Daniel Bíro
Možno niektorí z vás poznajú túto cestu, je to vstup na urgentný príjem Fakultnej nemocnice v Trnave. Zdroj: Daniel Bíro

INEKO ďalej dodáva: „Napriek tomu je väčšinou podpriemerná v kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti meranej rôznymi indikátormi kvality. Najvypuklejšie je to pri úmrtnosti po operačných výkonoch a na lôžkovom oddelení po preklade z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS).“

Podľa riaditeľa nemocnice MUDr. Daniela Žitňana je ďalším problémom vzdialenosť medzi chirurgiou, neurológiou a gynekológiou nachádzajúcou sa v zadnej časti areálu od napríklad röntgenu v novom pavilóne. Podľa jeho slov ide o vzdialenosť približne jedného kilometra po vonkajších priestoroch. Prevoz sanitkou tak býva dosť náročný. Pacienta treba posadiť na vozík, previesť k sanitke, naložiť do nej, vyložiť, vykonať potrebné vyšetrenie a ísť späť.

Úspechy a veľké plány

Trnavská nemocnica má na svojom konte aj niekoľko úspechov a aktivít, ktoré si zaslúžia pozornosť. Prvou z nich je online objednávanie v rámci troch kliník nemocnice – rádiologickej, onkologickej a klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny. Systém zjednodušuje prácu personálu, pričom pacientom prináša prehľad o voľných termínoch na vyšetrenie. Objednávanie funguje na stránke objednatvysetrenie.sk.

Druhým pozitívom je inštalácia nového CT prístroja. Starý bol odinštalovaný kvôli častej poruchovosti a v súčasnosti má nemocnica dva takéto prístroje. Na financovanie nového prístroja poskytlo prostriedky Ministerstvo zdravotníctva. Ako informuje spravodajský portál webnoviny.sk, prístroj má prevádzkovať rádiologická klinika, ktorá patrí medzi popredné pracoviská v oblasti diagnostickej a intervenčnej rádiológie na Slovensku.

Tretím úspechom je unikátna operácia, ktorou lekári pomohli pacientovi s inkontinenciou, t.j. únikom moču. Bol mu implantovaný špeciálny typ pásky ATOMS (Adjustable Transobturator Male System), ktorú možno korigovať podľa potreby pacienta.

Vstupná časť do Pavilónu chirurgických disciplín Fakultnej nemocnice v Trnave.
Budovy FN Trmava sú od seba dosť vzdialené, takto vyzerá pavilón chirurgických disciplín. Zdroj: Daniel Bíro

V pláne je niekoľko stavebných rekonštrukcií, napríklad strechy na onkologickej klinike, gynekologicko-pôrodníckej klinike, v pavilóne internej kliniky a v budove technicko-ekonomického odboru. Tiež sa plánuje obnova vybavenia – prístrojová technika, vybudovanie nového angiologického pracoviska, pracoviska magnetickej rezonancie a zakúpenie nového CT prístroja.

Veľkým úspechom je aj zisk tretej zlatej medaile ocenenia ESO Angels (European Stroke Organisation), ktorú získalo Komplexné cerebrovaskulárne pracovisko FN Trnava. Pracovisko poskytuje starostlivosť pre pacientov s cievnou mozgovou príhodou a disponuje aj neurologickým oddelením či rádiologickou klinikou.

Objednávanie prostredníctvom aplikácie

V súčasnosti je stav pandémie koronavírusu COVID-19 v období, kedy už nastupujú uvoľnenia opatrení. Nemocnica bude však naďalej testovať pacientov-samoplatiteľov aj pacientov s podozrením na COVID-19.

K samoplatiteľom sa na stránke nemocnice píše: Pacienti, ktorí majú príznaky ochorenia COVID-19 alebo majú cestovateľskú anamnézu, sa objednávajú prostredníctvom mobilnej aplikácie Moje ezdravie. Pacient, ktorý sa chce objednať na testovanie, musí mať v telefóne stiahnutú aplikáciu, kde vypíše žiadosť o testovanie a odošle ju na spracovanie. Pacientovi je následne vygenerovaný špeciálny kód, s ktorým sa preukáže na odbernom mieste.“

Chatbot FN Trnava je určený pre širokú verejnosť, avšak najmä pre našich pacientov.

Okrem kódu dostane upozornenie na presný čas a miesto testovania. Pacienta, ktorý si nemôže nainštalovať aplikáciu, musí objednať všeobecný lekár. Aplikácia je dostupná pre operačné systémy Android a iOS. Samoplatcovia sa na test objednávajú pomocou online formuláru. Cena za jeden test je 70 €. Platba prebieha na mieste odberu výhradne bankovou kartou, navyše bezkontaktne.

Novinka v podobe chatbotu

Nemocnica v Trnave prišla s inovovaným spôsobom, ako komunikovať s verejnosťou v čase pandémie.  Spustila novinku – chatbota, ktorý posiela automatické odpovede s overenými informáciami o koronavíruse. S dopĺňaním informácií pomáhajú aj dobrovoľníci. Správy o aktuálnych opatreniach v Trnave pridáva zas samospráva.

Matej Martovič, PR manažéra nemocnice, sa vyjadril o jeho spravovaní: „Chatbot FN Trnava je určený pre širokú verejnosť, avšak najmä pre našich pacientov. Pacienti sa nás najmä pýtali na testovanie, ako sa môžu testovať a ako rýchlo budú mať výsledky. Na otázky odpovedám ja.“

FN Trnava je prvá nemocnica na Slovensku, ktorá spustila tento livestream.

Slovenský unikát v zdravotníctve

Trnavské nemocnica spustila v čase pandémie ďalšiu novinku – livestreamy, v ktorých prinášajú rozhovory s lekármi. „Livestream s lekármi je bežnou praxou v moderných klinikách v USA. Moja inšpirácia išla od Cleveland Clinic. FN Trnava je však prvá nemocnica na Slovensku, ktorá spustila tento livestream. Livestream dopadol nad očakávania. Online bolo približne 300 ľudí a video si následne pozrelo ešte 7 900 ľudí. V pláne bolo rozbehnutie iného formátu. Do istej miery podobného, avšak tento vznikol aj práve z aktuálnej situácie. Celá tvorba prebehla bez problémov. Lekári sú ochotní podieľať sa na tomto formáte a už dnes máme ďalšie témy, ktoré čoskoro spustíme. Sú to všetky témy, ktoré odborne FN Trnava zastrešuje. Chcem však podotknúť, že aj pacienti nám môžu navrhnúť tému. Sme otvorení novým nápadom.“ komentoval M. Martovič, ktorý zaviedol livestreamy do trnavskej nemocnice.

Nemocnici držíme palce, aby mala veľa spokojných pacientov, ale aj zamestnancov. Dúfame, že v inováciách bude pokračovať a že bude mať mnoho ďalších úspechov. Snáď sa jej v ďalšom hodnotení podarí umiestniť na lepšom mieste.

 

Zdroje: ineko.sk, noviny.sk, trnava-live.sk, trnava.dnes24.sk, dobrenoviny.sk, udzs-sk.sk, fntt.sk