Ako si doma dopestovať voňavý zeler

Georgina Babinová Téma
14. marca 2021 0

Pestovanie zeleru (Apium graveolens) sa všeobecne považuje za vrcholnú výzvu pre záhradkárske pestovanie zeleniny. V skutočnosti je pestovanie pomerne ľahké, má však veľmi špecifické potreby. Zeler má veľmi dlhú vegetačnú sezónu, ale veľmi nízku toleranciu tepla a chladu. Doprajte mu veľa vody a dobrú bohatú pôdu a môžete ho mať od stredu leta do neskorej jesene.

Zeler, či už bulvový, alebo stonkový, je obľúbený u kuchárov aj u tých, čo chcú zdravo žiť a je jednou z najuniverzálnejších dostupných druhov zeleniny. Vysoký obsah vody a vláknitá povaha znamenajú, že je skvelý pre tých, ktorí si radi doprajú niečo na zahryznutie bez toho, aby priberali na váhe.
Zeler je perfektný surový, v šalátoch, môžete ho použiť v polievkach, dusenom mäse, alebo na prípravu zelerovej šťavy. Ak aj vy prijmete výzvu popasovať sa s touto náročnou zeleninou vo vašej záhrade, môžete sa tešiť zo zeleru, ktorý chuťovo ďaleko presahuje to, čo si kúpite v supermarkete.

Čo je zeler?

Zeler sa považuje za zeleninu aj bylinu patriacu do rodu Apium a čeľade Apiaceae, medzi ktoré patrí tiež koriander, petržlen, fenikel a mrkva. Rastliny Apium, ktoré pochádzajú z určitých regiónov v Afrike, Ázii a Európe, rastú v bažinatých podmienkach.

Zeler má okrem sviežej, chutnej chrumkavej chuti aj bohatý obsah vitamínu K, vitamínu A, folátu a draslíka. Je dokonca hviezdou nedávno vychyteného detoxikačného nápoja celebrít: čistej zelerovej šťavy. Šťava síce nemusí mať magické liečivé vlastnosti, ako tvrdia jej obdivovatelia, ale v každom prípade, je to výživný nápoj. Rovnaké benefity môžete získať zahrnutím zeleru do receptov, ktoré pravidelne pripravujete.

 

➡️ História jeho pestovania

Zeler sa prekvapujúco objavuje už v Homérovej Odyssei, označovaný ako selinon, latinská forma gréckeho slova pre rastlinu. Pravdepodobne pochádza zo Stredomoria, ale už v 17. storočí to bola základná korenina v celej Európe, známa vo Francúzsku ako celeri. Francúzski, nemeckí a anglickí záhradníci 18. storočia majú zásluhu na zmiernení silnej chuti zeleru, vďaka čomu sa stáva ešte chutnejšou každodennou zeleninou.

Nevieme, kto priniesol zeler do Ameriky, ale do roku 1806 boli v Severnej Amerike zaznamenané štyri kultivované odrody zeleru. Zeler tvorí jednu tretinu cajunskej Svätej trojice a kreolskej kuchyne, medzi ktoré patrí aj zelená paprika a cibuľa. Spoločne sa tieto tri druhy zeleniny stali základom pre gumbo, jambalaya a celý rad chutných kreolských jedál.

Dozreté zelery v zemi

 

Zvoľte si spôsob pestovania

Pestovať túto zeleninu je možné zo semena, priesad alebo dokonca z odrezku základne zeleru, ktorý ste kúpili v supermarkete. Všetky tri metódy fungujú. Ak nájdete sadenice v miestnej škôlke, alebo na trhu, je to skvelý spôsob, ako začať rýchlo. Pestovanie zeleru zo semena vám poskytne väčšiu kontrolu nad odrodou, ktorú pestujete. Odrezaná základňa je veľmi jednoduchý spôsob pestovania. Vyskúšajte všetky tri spôsoby a zistíte, ktorý z nich je pre vás najvhodnejší.

 

➡️ Pestovanie zeleru zo semien

Ak žijete v chladnejšej oblasti, budete musieť začať s osevom v interiéri asi 8-10 týždňov pred posledným mrazom. To sa zvyčajne premieta do začiatku až do polovice marca. Zeler potrebuje na rast asi 3 – 4 mesiace, takže ak chcete jesennú plodinu, zasejte ho v máji alebo júni. Pre zimné plodiny zasejte semená v septembri alebo októbri. Mnoho záhradníkov – začiatočníkov zeler frustruje, pretože sa nezdá, že by klíčil. Mladé rastliny sa začínajú pestovať skoro a trávia relatívne dlhý čas v interiéri, ide o akési predpestovanie, takže je s tým trochu práce, ako ich uviesť „do chodu“.

Vrchnú vrstvu pôdy jemne stlačte rukou, aby ste ju zhutnili. Pridajte 2-3 semená, ale nevtláčajte ich do pôdy. Mali by sa nachádzať tesne nad zemou a mali by byť vystavené slnku. Áno, možno sa vám budú zdať zraniteľné, ale zelerové semená potrebujú priame slnečné žiarenie, aby mohli klíčiť. Ak nemáte okná obrátené na slnečnú stranu, investujte do žiarivkového osvetľovacieho telesa, aby vaše semienka dostali svetlo, ktoré potrebujú. Svetlá udržiavajte blízko pôdy a pre čo najlepšie výsledky starostlivo dodržiavajte pokyny výrobcu.

Ďalším dôležitým tipom je vyhnúť sa výsadbe semien v zhlukoch štyroch alebo viac. Semená zeleru sú notoricky známe tým, že sú drobné, takže to nie je vždy ľahké. Ak však vysádzate priveľa rastlín blízko seba, zistíte, že neskôr budete veľa riediť.

Semená zeleru

Semienka zeleru sú veľmi drobné

 

Osvedčený trik je ponoriť vatový tampón do vody a potom sa ním semienok dotknúť. Semienka zoškrabte špáradlom na pôdu. Ak máte vynikajúce zručnosti jemnej motoriky môžete samozrejme použiť iba prsty ako pinzetu. Položte kontajner blízko slnečného okna a majte po ruke rozprašovač. Semená sú chúlostivé a budú musieť zostať vlhké. Kontajner môžete zakryť plastovým obalom, aby udržal vlhkosť. Akonáhle uvidíte prvé rastlinky, odstráňte plastový obal. A neznepokojujte sa, ak si zeler dá načas. Klíčenie môže trvať až 18 dní! Pred transplantáciou sadeníc vonku ich otužujte 7-10 dní. Ak sú sadenice vysoké 5 cm, presaďte ich jednotlivo do rašelinových kvetináčov alebo do hlbších kontajnerov s novou pôdou. Umiestnite rastlinky najmenej 5 cm od seba. Sadenice pred vysadením otužujte tak, že mierne zredukujete vodu a každý deň ich na niekoľko hodín vyložíte von.

Zeler vysaďte von, keď teplota pôdy dosiahne najmenej 10 °C a nočné teploty neklesnú pod 5°C. Pestujte zeler v pôde bohatej na kompost a zadržiavajúcej vlhkosť, ktorá hraničí s mokrou pôdou, ale sa odvodňuje. Zeler uprednostňuje pôdu s pH medzi 6,5 a 7,5. Pred výsadbou zapracujte do pôdy organický kompost. Alebo zamiešajte hnojivo (asi 0,5 kg 5-10-10 na 3 m2). Sadenice rastlín by mali byť od seba vzdialené 20 až 25 cm. Dôkladne zalejte. Ak žijete v teplejšom podnebí a plánujete zimnú úrodu, zasejte semená priamo do záhrady na konci leta alebo začiatkom jesene. Semená rastlín umiestnite od seba vo vzdialenosti asi 30 cm a uistite sa, že pôda je voľná a bohatá na kompost.

Sadenice zeleru

 

➡️ Pestovanie zeleru zo sadeníc

Sadenice si môžete kúpiť od pestovateľov, na trhu, aj v záhradkárskych potrebách. Opatrne rozdeľte bunky, ktoré majú dve rastliny. Keď ich rozdeľujete, uistite sa, že ste rozdelili korene a nerozdrvili alebo neroztrhali oblasť, kde sa rastlina stretáva s koreňmi. Pred vysádzaním sa ale najprv uistite, že pôda poskytne prémiový domov pre vaše priesady. Korene zeleru sú krehké a podobné vlasom, takže v íle alebo piesku alebo starej ťažkej pôde nebudú dobre rásť. Zeler potrebuje 5-7 hodín plného slnka každý deň, takže nezabudnite vybrať záhon, ktorý mu to vie poskytnúť. Naplňte vyvýšený záhon mimoriadne bohatou pôdou – myslite na takmer čisto kompostové prostredie. Jemne premiešajte univerzálne hnojivo cez vrchnú vrstvu pôdy a do zmesi pridajte aj použitú mletú kávu.

💡 Prečo pridať kávu? Pretože dusík v pH neutrálnej mletej káve pomôže vašim rastlinkám prosperovať.

Nakoniec otestujte úroveň pH pôdy. Zeler nemá rád prílišnú kyslosť ani zásaditosť, preto hľadajte skôr neutrálne číslo medzi 6,5 a 7,5. Do pripraveného záhonu vyhĺbte jamu s hĺbkou trochu hlbšou ako koreňová guľa. Sadenicu opatrne držte na mieste za zeleň a vyplňte otvor. Podobne vysaďte všetky sadenice vo vzdialenosti, ako sme už spomínali vyššie: 20 – 25 cm. Hojné zalievanie pomáha aj pri roztrhnutých koreňoch. Zeler potrebuje medzi sadbou a zberom asi 130 – 140 dní, aby dozrel.

Pestovanie zeleru z odrezku základne

 

➡️ Pestovanie zeleru z odrezku základne

Pestovanie zeleru zo spodnej časti stoniek je zábavný a jednoduchý záhradkársky projekt, ktorý prináša rýchle výsledky. Existujú dva spôsoby, ako to urobiť: použitie iba vody v nádobe alebo výsadba základne do pôdy. Pri pestovaní zeleru zo základne získate viac listov ako stoniek a zeler nemusí byť taký veľký ako ten kúpený v obchode. Existuje však veľa spôsobov, ako použiť zelerové listy pri varení. Myslite na ne ako na bylinku: Chutia ako jemný zeler a dobre fungujú v polievkach, dusených mäsách a mnohých iných pokrmoch a niektorí ľudia ich dokonca používajú ako náhradu za koriander.

Pri pestovaní vlastného zeleru zo základne zvážte začať s organickým zelerom, pretože zeler často charakterizuje vysoký obsah zvyšku pesticídov a pestovanie bio zeleniny je teraz „in“.  Hľadajte zeler, ktorý je pevný s pevne zabalenými stonkami. Listy by mali byť zelené a čerstvé.

Čo budete potrebovať:  nôž, zväzok zeleru, čerstvá voda, malý kontajner, výsadbová nádoba s drenážnymi otvormi (voliteľné), pôda (voliteľné), hnojivo s pomalým uvoľňovaním (voliteľné), kúsok sitka, kávový filter alebo papierová utierka (voliteľné)

Postup:

  • odrežte spodnú časť zeleru – pomocou veľkého ostrého noža odrežte spodok zväzku zeleru asi 5 cm od základne. Stonky zeleru uchovajte, kým ich nebudete potrebovať pri varení.
  • vložte základňu zeleru do malej nádoby naplnenej vodou do výšky asi jedného centimetra. Základňu stopky zeleru skladujte v miske na slnečnom mieste po dobu 5 až 7 dní. Je veľmi dôležité, aby základňa dostala veľa prirodzeného svetla. Na výrobu energie, ktorú potrebuje na rast, bude potrebovať v priemere asi šesť až sedem hodín denného svetla. Ak nemáte v interiéri miesto, ktoré by malo dostatok prirodzeného svetla, môžete sa naučiť, ako používať rastové svietidlá. Pomôže vám to vytvoriť podmienky potrebné pre rast zeleru.
  • pravidelne vymieňajte vodu (každé 2 až 3 dni). Keď zeler začne rásť, absorbuje značné množstvo vody obklopujúcej stopku. Je dôležité, aby ste vodu dopĺňali, aby zeler prosperoval. Denne kontrolujte hladinu vody v miske. Podľa potreby doplňte vodu tak, aby 2/3 stopky zeleru zostali ponorené.
  • sadenie zeleru do kvetináča (voliteľné) – ak chcete, aby váš zeler rástol. Existuje niekoľko znakov, ktoré naznačujú, že stopka zeleru je pripravená na transplantáciu. Vonkajšia strana základne zeleru by mala začať zhnednúť a rozpadať sa. Aj keď vzhľad môže byť mätúci, je to normálna a nevyhnutná súčasť procesu rastu. Starý zeler sa rozpadá, aby vytvoril prírodné živiny pre rast nového stonku. Začínajú sa objavovať drobné klíčky nového rastu. To je isté znamenie, že stopka zeleru produkuje nový rast a je pripravená na transplantáciu. Najprv zakryte drenážne otvory v spodnej časti kvetináča, aby ste zabránili vytečeniu pôdy, kúskom sitka, kávového filtra alebo papierovej utierky. Potom vyplňte kvetináč pôdou až kým nebude asi 5 cm pod okrajom. Zamiešajte hnojivo s pomalým uvoľňovaním podľa pokynov na etikete. Poklepte kvetináčom po podložke, aby ste vyrovnali pôdu, a pridajte vodu tak, aby bola vlhká, ale nie premočená. Potom položte spodok naklíčeného zelerového základu na povrch pôdy. Pridajte asi ďalšie 3 cm pôdy, takže úplne obklopí zelerovú základňu.
  • nakoniec dajte kvetináč na úplne až čiastočne slnečné miesto a hojne polievajte. Skúmajte zeler či nie je poškodený, nežltne alebo nemá hnedé škvrny. Ak je prítomný niektorý z týchto znakov, nie je dostatočne polievaný. Zeler si vyžaduje veľké množstvo vody, takže ak sa vaše nové rastové výhonky javia sfarbené, suché alebo malé, alebo použite sprejovú fľašu s vodou každý deň.Potom už len sledujte ako zeler rastie.

Výber kvetináča necháme úplne na vás…

 

Starostlivosť

  • zeler vyžaduje veľa vody. Počas celého vegetačného obdobia, najmä v horúcom a suchom počasí, zabezpečte dostatok vody. Ak zeler nemá dostatok vody, stonky budú suché a malé.
  • pridajte veľké množstvo kompostu a mulču okolo rastlín, aby ste zachovali vlhkosť. Hnojte s 5-10-10 hnojivom v druhom a treťom mesiaci rastu (jedna polievková lyžica na rastlinu, hnojivo rozsypeme v plytkej brázde 8 až 10 cm od rastliny a zakryjeme pôdou).
  • burinu trhajte, ale buďte opatrní, pretože zeler má plytké korene a môžu sa ľahko narušiť.
  • priviažte stonky zeleru k sebe, aby ste zabránili ich rozťahovaniu do šírky

💡 Zeler vyžaduje hojné zalievanie vodou:

Pozrieť ďalšie

 

Škodcovia

  • vošky(Cavariella aegopodii, Myzus persicae, Dysaphis apiifolia, Aphis gossypii– malý jemný hmyz na spodnej časti listov a / alebo stoniek; zvyčajne zelenej alebo žltej farby, ale môže byť ružový, hnedý, červený alebo čierny v závislosti od druhu a hostiteľskej rastliny; ak je napadnutie vošiek ťažké, môže spôsobiť, že listy budú žltnúť a / alebo deformovať, objavia sa nekrotické škvrny na listoch a / alebo zakrpatené výhonky; vošky vylučujú lepkavú sladkú látku zvanú medovica, ktorá podporuje rast plesní na rastlinách. Ak je populácia vošiek obmedzená len na niekoľko listov alebo výhonkov, môže byť napadnutie prerezané, aby sa zabezpečila kontrola; pred výsadbou skontrolujte sadenice; saďte tolerantné odrody, ak sú k dispozícii; reflexné mulče, ako je plech striebornej farby, môžu vošky odradiť; mohutné rastliny sa môžu postriekať silným prúdom vody, ktorý odstráni vošky z listov; insekticídy sa vo všeobecnosti vyžadujú na ošetrenie vošiek, iba ak je zamorenie veľmi vysoké – rastliny všeobecne tolerujú zamorenie s nízkou a stredne vysokou úrovňou; insekticídne mydlá alebo oleje, ako je napríklad neemový alebo repkový olej, sú zvyčajne najlepším spôsobom ošetrenia. Pred použitím vždy skontrolujte, či na štítkoch produktov nie sú uvedené konkrétne špeciálne pokyny na použitie.
  • Pseudaletia unipuncta – singulárne alebo úzko zoskupené kruhové až nepravidelne tvarované diery v listoch; silné kŕmenie mladými larvami vedie k skeletonizovaným listom; na listoch môžu byť vaječné zhluky 50 – 150 vajec; zhluky vajec sú pokryté belavou škrupinou, ktorá dáva zhluku bavlnený alebo chlpatý vzhľad; mladé larvy sú bledozelenej až žltej farby, zatiaľ čo staršie larvy sú obvykle tmavšie zelené s tmavou a svetlou čiarou vedenou po boku tela a ružovou alebo žltou spodnou stranou. Organické metódy na boj s húsenicami zahŕňajú biologickú kontrolu prirodzenými nepriateľmi, ktorí parazitujú larvy a aplikáciu Bacillus thuringiensis.
  • Háďatko koreňové (Meloidogyne spp.) – guličky na koreňoch, ktoré môžu mať priemer až 3,3 cm, ale sú zvyčajne menšie; zníženie vitality rastlín; žltnutie rastlín, ktoré vädnú v horúcom počasí. Skontrolujte korene rastlín v polovici sezóny alebo skôr, ak príznaky naznačujú nematódy. Slnečná pôda môže znížiť populáciu nematód v pôde a úroveň inokula mnohých ďalších patogénov.

Vošky

 

 

Choroby

  • bakteriálna pleseň a hnedé stonky (Pseudomonas cichorii) – malé škvrny nasiaknuté vodou na listoch lopatiek, ktoré sú nekrotické a majú buď kruhový alebo hranatý tvar a môžu si vytvoriť chlorotický kruh; lézie sú suché a zafarbené; medzi príznaky hnedého kmeňa patrí rozvoj hnedého sfarbenia stopiek a hnedých pruhov pozdĺž stopiek. Kontrola nad chorobou je obtiažna a zvyčajne zahŕňa použitie medených postrekov; určitá kontrola sa dá dosiahnuť vysadením menej citlivých odrôd zeleru; mechanický prenos sa dá redukovať iba orezaním listov, keď je lístie suché.
  • mäkká hniloba (Erwinia carotovora) – malé lézie nasiaknuté vodou v blízkosti spodnej časti stopiek, ktoré sú mäkké, prepadnuté a hnedé. Vyhýbajte sa podmienkam spôsobujúcim bakteriálnu infekciu: vysaďte zeler v dobre odvodnenej pôde; zabráňte poraneniu rastlín počas zberu, aby sa zabránilo rozvoju choroby pri zbere; pravidelne dezinfikujte náradie.
  • vírus zelerovej mozaiky (CeMv) – rastliny zaostávajú v raste, listové stopky sa v strede skracujú. Na listoch dochádza k presvitaniu žilnatiny a listy začínajú žltnúť. Listy sa deformujú – môžu byť skrútené alebo zvinuté a objavujú sa na nich biele škvrny. Tmavo zelené škvrny na stopkách; mladé rastliny môžu byť zakrpatené. Vírus sa prenáša mechanicky, šťavou a voškami. Šíreniu predídete odstraňovaním napadnutých rastlín a likvidáciou vošiek.
  • múčnatka (Erisyphe heraclei) práškový rast na listoch a stopkách; listy sa stávajú chlorotickými. Aplikácia ochranných fungicídov poskytujú primeranú ochranu; Aplikácia síry sa môže použiť pri infekciách, ktoré sa vyskytujú začiatkom sezóny.
  • listová hniloba (Septoria apiicola– nepravidelne tvarované chlorotické škvrny na listoch a stopkách, ktoré sa stanú nekrotickými a koalescentnými tvoria veľké nekrotické oblasti, hnilobu a smrť listov.osivo pred výsadbou ošetrite fungicídom alebo horúcou vodou ; ak je choroba prítomná, vyvarujte sa práce v oblasti, keď sú rastliny vlhké; ak je to možné, použite vhodné listové fungicídy.

Pleseň na listoch zeleru

 

Zber a uskladnenie

V závislosti od odrody môžete zeler zbierať 130 až 140 dní po vysadení. Keď sú stonky vysoké najmenej 15 centimetrov od spodnej časti stonky po prvý list, sú pripravené na zber. Ak nepotrebujete všetok zeler naraz, odrežte jednotlivé stonky zvonku dovnútra. Vonkajšie stonky majú skôr zelenšiu farbu a silnejšiu chuť, zatiaľ čo vnútorné stonky sú ľahšie a sladšie. Môžete tiež zozbierať celú rastlinu naraz.

Zeler vydrží v chladničke až dva týždne. Listy odrezané na použitie ako bylina vydržia v chladničke jeden týždeň. Zeler sa môže sušiť, konzervovať aj mraziť.

 

Tip na záver – domáca zelerová soľ

Akonáhle prídete na to, aké ľahké je pripraviť domácu zelerovú soľ, už ju nikdy nebudete kupovať. Vyskúšajte tento super jednoduchý recept:

Ingrediencie: 1 diel zelerových semiačok, 2 diely soli

Príprava: Semienka zeleru pomeľte mlynčekom na korenie, v trecej miske s tĺčikom alebo kuchynským robotom. Semienka spojte dobre premiešajte so soľou. Hotovú zelerovú soľ uložte do pohára a použite podľa potreby.

Zelerová soľ

 

➡️ Zelerová soľ z listov zeleru

Zelerovú soľ si môžete pripraviť aj zo sušených listov zeleru. Listy vždy, keď vyberiete v záhrade z pôdy hlávku zeleru usušte, aby ste ich kedykoľvek mohli použiť na zelerovú soľ. Existujú rôzne spôsoby, ako ich vysušiť. Najjednoduchší (rozumej najlenivejší) prístup je položiť listy na tanier a prehadzovať ich niekoľkokrát denne, až kým nebudú na pocit suché a drobivé na dotyk. To isté sa dá dosiahnuť tak, že listy sa vložia do papierového vrecka a vreckom sa potrasie niekoľkokrát denne, až kým nie sú suché. Ak si vyberiete spôsob sušenia teplom, nechajte zelerové listy vychladnúť. Potom ich rozdrvte a zmiešajte jednu časť s dvoma časťami soli, čím vytvoríte zelerovú soľ. Hotovú soľ uložte do vzduchotesnej nádoby.

 

Aké je využitie zelerovej soli v kuchyni

Akonáhle si vyrobíte svoju vlastnú zelerovú soľ a zistíte, o koľko chutí lepšie ako tá z obchodu, možno sa prichytíte pritom, že hľadáte čoraz viac receptov, aby ste ju mohli použiť. Skúste studené šaláty, ako je Coleslaw vajíčkový a zemiakový šalát. Použite ju ako triešť na mäso alebo ako korenie do polievky. Je obzvlášť dobrá v paradajkovej polievke. A tiež zistíte, že skvele funguje ako ochucovacia prísada ryžových a zeleninových pokrmov.

Nezabudnite, že budete musieť redukovať soľ odporúčanú v recepte, pretože zelerová soľ ju môže doplniť, ak nie nahradiť. Ak pri varení nechcete soľ vynechať, zvážte pridanie koreničky zelerovej soli na stôl. Pri pomere jedného dielu zeleru k dvom dielom soli to znamená, že budete mať o jednu tretinu menej soli pri každom zatrasení koreničkou.

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.4/5 - (8 votes)
Autor článku
Georgina Babinová

Rada cestujem, mám rada ľudí a život, ktorý by sme si už bez rôznych pomocníkov do kuchyne alebo domácnosti ani nevedeli predstaviť. Niekedy sa však strácame v bludisku nespočetných možností, ktoré nám moderné technológie ponúkajú. Veľa času tiež venujem poznávaniu rastlín, kvetín a pestrej záhrady. Dúfam, že aj moje články vám trocha pomôžu v orientácii a aj vďaka nim sa rozhodnete vždy správne.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.