Štýl

Do Bratislavy priviezli vzácne korunovačné klenoty Inkov

"Viac ako dvetisíc rokov staré korunovačné klenoty z Peru dorazili do Bratislavy. Za prísnych bezpečnostných opatrení, v sprievode policajných áut a ochranky. Originálne zlaté exponáty, budú vystavené na Bratislavskom hrade."

TASR/Webmagazin.sk, 9. júna 2020 13:14
Foto: JVS Group


Stavebné práce sú v plnom prúde a už o necelé tri týždne výstava Poklad Inkov bude môcť privítať svojich prvých návštevníkov. Originálne zlaté exponáty, ktorých sa boja dotknúť aj samotní Peruánci, budú vystavené na Bratislavskom hrade od 24. júna 2020

Foto: JVS Group


Výstava Poklad Inkov mapuje dávnu civilizáciu Inkov a predstaví stovky originálnych zlatých predmetov. Môžete sa tešiť na korunovačné klenoty, pohrebné masky, zbrane, rôzne nádoby a šperky. Medzi najcennejšie exponáty patrí veľká posmrtná zlatá maska ozdobená smaragdami symbolizujúca nesmrteľnosť. Táto maska váži takmer 2 kg a okrem ceny samotného zlata má nesmiernu duchovnú hodnotu. Na výstave uvidíte päť historických korún dávnych vládcov, zlaté ruky v nadživotnej veľkosti a ďalšiu unikátnu hrobovú výbavu. Okrem toho budete mať možnosť vidieť veľké množstvo rituálnych predmetov, ako sú obetné nože, poháre, či obrovské náhrdelníky, ktoré nosili kňazi počas obradov. Exponáty boli do Európy zapožičané s poverením peruánskej vlády a pod záštitou samotného prezidenta.

Foto: JVS Group


Tešiť sa môžete aj na zaujímavé inštalácie. Veľký model bájneho mesta Machu Picchu, zlatý trón samotného vládcu Inkov alebo kópia Slnečnej brány od jazera Titicaca. Nebude chýbať 3D zóna s virtuálnou realitou, kde sa návštevníci po ríši Inkov doslova prejdú. Pre deti je pripravený „Detský chodník“, na ktorom budú plniť rôzne úlohy a na konci nájdu svoj poklad. „Chceme, aby výstava oslovila všetky generácie. Preto nechýba interaktívny detský chodník, modely rituálnych stavieb, videá, 3D zóna s virtuálnou realitou, audioguide a mnoho iných zaujímavostí..." hovorí Zuzana Benediktová za organizátora.

Foto: JVS Group


Pre študentov budú pripravené pracovné listy a vedomostný kvíz s témami nielen o zlatom poklade, ale predovšetkým o histórii celého amerického kontinentu.
Na výstave spolupracuje SNM - Historické múzeum a české Národní muzeum. Usporiadateľ výstavy je spoločnosť JVS, ktorá priniesla do Bratislavy svetové výstavy ako Cosmos Discovery, Titanic, či Tutanchamon.
Viac informácií na www.pokladinkov.sk Vstupenky sú k dispozícii cez predpredaj siete Ticketportal. Počas konania výstavy bude možné ich zakúpiť aj priamo na mieste.

Zlatý trón vládcu Inkov. Foto: JVS Group


Foto: JVS Group


Najvzácnejším exponátom výstavy bude zlatá korunovačná maska stará vyše 2000 rokov a vážiaca skoro dva kilogramy. Foto: JVS Group


Unikátna expozícia predstaví viac ako sto originálnych zlatých exponátov pochádzajúcich z obdobia dávnych civilizácií Južnej Ameriky. Preprava samotných exponátov je veľmi náročná, musia sa splniť klimatické a mnohé bezpečnostné podmienky. Poklad je zatiaľ zapečatený a nedotknuteľný. Pozrite si video z prepravy za prísnych bezpečnostných opatrení.



Komentáre