Juventus Turín

Juventus Turín Zdroj: reuters

Najprv bude pútať pozornosť Coppa Italia

Peter Jačiansky • 07. jún 2020 o 08:00
Reštart talianskej ligy je naplánovaný na sobotu 20. júna, čiže od dnešného dňa presne dva týždne. Kým sa tak stane, fanúšikovia na Apeninskom polostrove spoznajú nového víťaza Coppy Italia, čiže Talianskeho pohára.

V minulej sezóne získal túto cennú trofej klub Lazio Rím, v ktorom od leta pôsobí slovenský obranca Denis Vavro. Rimania skončili tento rok vo štvrťfinále, kde ich zdolal Neapol. Zamestnávateľ Stanislava Lobotku má po prvom semifinálovom dueli s Interom Miláno (1:0) bližšie do finále. V ňom by si mohol zahrať s Juventusom Turín, ktorý na pôde AC Miláno vybojoval cennú remízu 1:1.

TALIANI SA PRIPRAVUJÚ NA REŠTART LIGOVÉHO FUTBALU, KTORÝ JE NAPLÁNOVANÝ NA 20. JÚN

Semifinálové odvety sú na programe 12. a 13. júna. V piatok si o postup do finále, ktoré sa bude hrať v stredu 17. júna v Ríme, zahrajú na Allianz Stadium Juventus s AC. O deň neskôr sa bude hrať v Neapole na štadióne San Paolo, kam pricestuje Inter, klub nášho reprezentanta Milana Škriniara. Talianske médiá na čele s denníkom Corriere dello Sport a televíziou Sport Mediaset prišli s informáciou, že zástupcom lombardského klubu sa žreb nepozdáva.

Inter chcel hrať o deň skôr, teda spolu s Juventusom a AC, keďže v nedeľu 21. júna ho čaká dohrávka 25. kola proti Sampdorii. Bývalý generálny manažér čierno-modrých Ernesto Paolillo vyhlásil, že Inter by mal tento zápas vypustiť.

„Myslím si, že ak by postavili mužstvo zložené z dorastencov, bolo by to ofenzívne. Ja by som to spravil tak, že by som nepostavil nikoho, čo by malo úplne iný efekt. Taliansky futbal potrebuje takýto šok, aby sa zreformoval,“ uviedol Ernesto Paolillo v rozhovore pre Radio Punto Nuovo.

Na futbalistov Interu Miláno čaká ešte pred ligovým reštartom semifinálová odveta v Talianskom pohári. Na snímke je s Milanom Škriniarom (vpravo) taliansky stredopoliar Roberto Gagliardini.
Na futbalistov Interu Miláno čaká ešte pred ligovým reštartom semifinálová odveta v Talianskom pohári. Na snímke je s Milanom Škriniarom (vpravo) taliansky stredopoliar Roberto Gagliardini.

INŠPIRÁCIA PRE MLADÝCH

Piatkový zápas Juventus Turín – AC Miláno bude pravdepodobne bez dvojice útočníkov Gonzala Higuaina a Zlatana Ibrahimoviča. Obaja si po návrate do tréningového procesu privodili svalové zranenia, čo bola vec, na ktorú opakovane upozorňovali talianski kluboví lekári.

Tí konštatovali, že najmä hráči nad 30 rokov môžu mať po dlhej vynútenej prestávke problémy so svalovým aparátom. Hoci v októbri oslávil už 38. narodeniny, pre AC Miláno je Ibrahimovič stále nesmierne dôležitý hráč.

„Je to veterán a líder, ktorý má veľké skúsenosti. Iste, má už 38 rokov, ale stále pracuje s takou intenzitou, že vám neostáva nič iné, len sa zlepšovať. Zlatan si potrpí na svoj imidž, ale keď sme v šatni, neustále zabáva všetkých okolo seba a vtipkuje,“ prezradil krajný obranca Davide Calabria , ktorý dodal, že Švédov návrat do Milána má veľký význam pre celý klub.

„Vždy chce byť na trávniku úspešný, a aj preto od všetkých vyžaduje najlepšie výkony. Má taký vek, že už niekoľko rokov mohol odpočívať a venovať sa iným veciam, no on je stále tu a tvrdo pracuje. Pre nás mladých je inšpirácia,“ skonštatoval odchovanec milánskeho klubu.

HRÁČI BUDÚ PREŤAŽENÍ

Zlatan Ibrahimovič.
Zlatan Ibrahimovič.

Higuain a Ibrahimovič nie sú momentálne v talianskej lige jediní zranení hráči. Problémy s kolenom má hviezdny stredopoliar Lazia Rím Sergej Milinkovič-Savič, ktorý je herný líder svojho tímu. Rimania majú len o jeden bod menej ako Juventus Turín, čiže ich šanca na zisk majstrovského titulu je naozaj veľká.

No ak by záver ligovej sezóny museli absolvovať bez srbského legionára, bola by to pre nich obrovská rana. V prípade jeho absencie by totiž kouč Simone Inzaghi musel výrazne pozmeniť svoje taktické plány. Veľmi by utrpela najmä hra vzduchom, keďže Milinkovič-Savič je elitný hlavičkár. V aktuálnej ligovej sezóne vyhral 90 vzdušných súbojov, čo je druhé najvyššie číslo. V tomto smere je lepší už len Edin Džeko, útočník mestského rivala AS Rím, ktorý ich má na konte 95.

„Darí sa mu celkom dobre, ráno som ho sledoval počas tréningu. Vy novinári si zaslúžite veľkú pochvalu, no zavše sa stane, že niekto z vás píše až príliš veľa,“ povedal včera Ivo Pulcini, lekár Lazia Rím , ktorý je v tomto prípade optimista.

„Počas tohto obdobia sa stane viackrát, že hráči, ktorí majú po dlhej prestávke veľkú chuť do futbalu, budú skrátka preťažení. Som však presvedčený, že s pomocou nášho lekárskeho tímu bude MilinkovičSavič pripravený zasiahnuť do hry hneď v prvom súťažnom zápase,“ doplnil Pulcini.

CHCE ODÍSŤ DO INTERU

Počas dlhej vynútenej pauzy, ktorú zapríčinila pandémia COVID-19, sa v Taliansku intenzívne písalo o plánoch jednotlivých klubov v súvislosti s prestupovým trhom. Jedným z najobletovanejších hráčov je 20-ročný taliansky stredopoliar Sandro Tonali, ktorého mnohí prirovnávajú k Andreovi Pirlovi. Spoluhráč Nikolasa Špaleka však takéto prirovnania odmieta.

„Myslím si, že nie sme si až takí podobní a určite nie som jeho nástupca. V prvom rade preto, lebo moje dlhé prihrávky nie sú na milimeter presné. Tie mu určite závidím. Viem však, že ak budem pokračovať v nastolenej práci, môžem sa dostať až na najvyššiu úroveň,“ poznamenal stredopoliar Brescie v rozhovore pre Sportsweek.

Veľký záujem má o neho Inter Miláno, ktorý chce reinvestovať peniaze získané z predaja Maura Icardiho do PSG. Fabrizio Romano zo Sky Sport Italia vo štvrtok napísal na sociálnej sieti, že na prestupe sa už pracuje. „Sandro Tonali chce odísť do Interu. Milánsky klub momentálne rokuje s Bresciou a snaží sa dospieť k dohode o angažovaní talianskeho stredopoliara,“ vraví špecialista na prestupový trh.

O talentovaného mladíka sa dlhodobo zaujíma aj Juventus Turín, ale v týchto dňoch už všetko nasvedčuje tomu, že v nasledujúcej sezóne si na seba oblečie dres lombardského klubu.

Lukáš Haraslín, US Sassuolo
Lukáš Haraslín, US Sassuolo

ŠANCA PRE HARASLÍNA

Pre slovenských fanúšikov je už niekoľko mesiacov zaujímavý tiež klub Sassuolo Calcio, kde pôsobí krídelník Lukáš Haraslín. V tíme, ktorý hráva v rozostavení 4-2-3-1, je veľmi ťažké pre slovenského reprezentanta dostať sa do základnej zostavy, keďže krídelné posty sú obsadené nesmierne kvalitnými hráčmi.

Na pravej strane nastupuje Domenico Berardi, na ľavej zas Jeremie Boga. No a práve o rodáka z Marseille, ktorý na medzinárodnej úrovni reprezentuje Pobrežie Slonoviny, je v súčasnosti veľký záujem. Prípadný odchod Bogu by otvoril Haraslínovi dvere do základnej zostavy.

„Viem, že sa o mňa zaujímajú AS Rím, Neapol, AC Miláno, Inter aj Juventus a veľmi ma to teší. Veď koho by netešil záujem najlepších talianskych klubov. Teraz sa ale koncentrujem výhradne na záver sezóny. Čo bude potom, to uvidíme. Samozrejme, do úvahy prichádza aj to, že v Sassuole ostanem. S trénerom De Zerbim sme sa na túto tému už rozprávali,“ vyjadril sa Jeremie Boga v rozhovore pre RMC Sport.

V tejto súvislosti dodávame, že FC Chelsea, materský klub šikovného krídelníka, mal v zmluve zakomponovanú klauzulu, vďaka ktorej mohol Bogu odkúpiť späť. Anglické médiá však informovali, že sa vedenie londýnskeho klubu vzdalo tejto možnosti, čím dalo šancu spomínaným talianskym klubom.