Grécky atlét Kostas Kenteris.

Grécky atlét Kostas Kenteris. Zdroj: reuters

Dopingoví hriešnici často uvádzajú výhovorky, ktoré sú podobne hlúpe ako ich podvádzanie

Tomáš Šandor • 07. jún 2020 o 09:00
Výhovorky športovcov, ktorí porušili dopingové pravidlá, sa vyznačujú tvorivosťou a mnohí z nich preukazujú veľkú dávku fantázie.

Niektorí vypúšťajú „dymovú clonu“, aby prekryli vlastné zlyhanie, ako napríklad Jeremy Kerley, iní zase hľadajú vinníkov, ktorí im chcú uškodiť. Aj zdanlivo groteskné vysvetlenia však vedia poskytnúť relevantnú výpoveď a prispieť k oslobodeniu športovca.

Na vine je duch vianočných sviatkov

VÝSTRELY DO TMY

V pomyselnom rebríčku najbizarnejších výhovoriek jednoznačne kraľuje Fatima Yvelainová. Bývalá francúzska atlétka, ktorá sa predstavila na olympiáde v Sydney v behu na 10 000 metrov, sa venovala aj po ukončení profesionálnej kariéry svojej záľube a v roku 2012, keď mala 43 rokov, na to doplatila. Po polmaratóne vo francúzskom meste Perpignan musela vysvetľovať pozitívny test na EPO a jej zdôvodnenie sa natrvalo zapísalo do histórie.

„V deň pretekov sa strhli v dejisku silné zrážky. Voda, ktorá stiekla na trať, musela v jej blízkosti pretekať cez skrytú skládku s medicínskym odpadom a znečistila sa. Keď som bežala, kvapky nakazenej vody striekali na moje šortky a z nich sa táto voda dostala do môjho moču, ktorý sa nakazil látkou EPO,“ predniesla obhajobu.

Nebola však akceptovaná a dostala dvojročný trest zákazu činnosti. Nepodarilo sa zistiť, prečo Fatima Yvelainová užila EPO v takom pokročilejšom športovom veku pred pretekmi, kde za druhé miesto zinkasovala 400 eur. Originálne a zároveň tajomné zdôvodnenie dopingového prehrešku podal na konci roku 2017 aj Jeremy Kerley, hráč tímu amerického futbalu New York Jets.

V jeho tele sa objavili látky zvyšujúce výkon, ale Kerley sa bránil, že vedome nič nebral. Sľuboval vlastné vyšetrovanie, aby zistil, ako sa nepovolené látky objavili v jeho vzorkách. Bol potrestaný zákazom na štyri stretnutia. Keď sa vrátil späť do hry, tesne pred Vianocami, nebol už taký presvedčivý.

„Neviem, čo to mohlo byť. V okolí sa pohybuje množstvo duchov. Dal mi to duch. Mohol to byť duch vianočných sviatkov, nie? Neviem to presne vyjadriť,“ nechal sa strhnúť atmosférou najkrajších sviatkov roka.

Justin Gatlin: Testosterón bol v kréme, ktorým ma natrel masér.

Mysteriózny náboj ponúkla aj dráma dvoch domácich športovcov na olympiáde v Aténach. Kostas Kenteris a Katerina Thanouová patrili medzi najväčšie hviezdy gréckej výpravy. Deň pred otvorením OH spustili antidopingoví komisár nečakanú akciu a obaja šprintéri sa cítili ohrození touto kontrolou. Preto utiekli z olympijskej dediny na skútri a narafičili dopravnú nehodu, po ktorej museli byť prevezení do nemocnice. Keď sa vraj dozvedeli, že sa konajú dopingové testy, ihneď sa ponáhľali späť do olympijskej dediny na testy a havarovali.

V skutočnosti to spravili, aby ich nemohli otestovať a dopravná nehoda s následnou hospitalizáciou bola zámienka, ako predostrieť hodnoverné vysvetlenie. Zaobstarali si falošných svedkov a Kostas Kenteris vyhlasoval, že „toto je systematický útok na moju osobu, ktorý sa koná vždy niekoľko dní pred mojimi najdôležitejšími pretekmi“. Vznikol z toho škandál, obaja odstúpili z OH a po dvoch rokoch sa priznali, že počas kariéry brali nepovolené látky na zvýšenie výkonu.

ZA VŠETKÝM HĽADAJ ŽENU

Španielsky reprezentant Daniel Plaza , zlatý medailista z olympiády v Barcelone v chôdzi na 20 km, si predstavoval krajší koniec úspešnej kariéry. V roku 1996, keď dovŕšil 30 rokov, antidopingová kontrola objavila v jeho tele zakázaný steroid nandrolón a bol potrestaný dvojročným zákazom činnosti.

V tom čase jeden z najobľúbenejších španielskych športovcov stavil na manželskú obhajobu. Príliš veľa orálneho sexu s tehotnou manželkou spôsobilo, že absorboval do svojho tela nandrolón, ktorý prirodzene produkujú tehotné ženy. Na prvý pohľad zúfalé vysvetlenie malo až 10-ročnú súdnu dohru a po obhajobe boli jeho argumenty uznané za relevantné, obvinenie zrušené.

Od roku 2006 nenájdeme pri mene Daniela Plazu žiadny dopingový prehrešok, za čo môže vďačiť manželke. Bozkávanie sa so ženami spôsobilo komplikácie aj ďalším športovcom. Tenista Richard Gasquet v roku 2009 na turnaji na Floride zistil, že v jeho vzorke sa našiel kokaín. Francúz sa cítil nevinný a rázne reagoval: „Pobozkal som dievča, ktoré malo kokaín v ústach.“

Dookola opakoval, že kokaín vedome nebral a to dievča muselo mať v ústach prášok. Najskôr dostal ročný zákaz činnosti, ale po vyšetrovaní bol oslobodený. V jeho tele sa nachádzala taká malá dávka kokaínu, že to muselo byť spôsobené neúmyselnou kontamináciou, a ani ďalšie výsledky nepreukázali, že Richard Gasquet patrí k pravidelným konzumentom kokaínu. Podobný príbeh zažil aj Shawnacy Barber.

Kanadský skokan o žrdi si v roku 2016 objednal na hotelovú izbu ženskú spoločnosť a vyžadoval drogovo bezúhonnú osobu. Spoločníčka však mala v sebe kokaín, ktorý preniesla na Barbera. Kanadský atlét sa tým bránil na súde, a ten mu nevymeral žiadny trest.

VŽDY NIEKTO DRUHÝ

Shane Warne.
Shane Warne.

Jeden z najlepších hráčov kriketu v histórii Shane Warne sa nemohol zúčastniť na svetovom šampionáte v roku 2003, lebo neprešiel dopingovým testom na zakázaný liek Moduretic. Ten môže slúžiť na odvodňovanie alebo znižovanie hmotnosti, no dopingoví podvodníci ho aplikujú aj ako maskovací prostriedok pri užívaní steroidov.

Shane Warne sa bránil, že si liek zobral, aby lepšie vyzeral na televíznej obrazovke. Dala mu ho vraj jeho matka, aby schudol a zbavil sa svojej dvojitej brady, keď sa trápil s nadváhou. Spoločne sa im podarilo presvedčiť súd, že Moduretic nebral pre zvýšenie výkonu alebo maskovanie nepovolených látok. Pre ročný zákaz však prišiel o mimoriadne dôležitý turnaj.

Aj kontroverzný atlét Justin Gatlin sa musel upínať k svojráznym výhovorkám, aby vysvetlil prítomnosť nepovolenej látky pri dopingovej kontrole. V roku 2006 bol pozitívne testovaný na zvýšenú hodnotu testosterónu a vinníkom mal byť jeho masér. Podľa Gatlina panovali medzi nimi nezhody a americký šprintér ho napokon vyhodil. Lenže ešte predtým sa mu masér pomstil tak, že mu vtrel do nôh krém s obsahom testosterónu.

„Všetko som si to poskladal. Testosterón sa nedostal do môjho tela ani injekciou, ani ústami. Nachádzal sa v kréme, ktorým som bol natretý. V tom čase bol môj masér jediný, kto sa dotýkal môjho tela.“

S týmto výmyslom nepochodil a za opakované porušenie antidopingových pravidiel dostal doživotný zákaz činnosti. Odvolaním dosiahol zníženie trestu, ale to v žiadnom prípade nevylepšilo Gatlinovu reputáciu. Konzumácia kontaminovaného mäsa býva častým zdôvodnením porušenia dopingových pravidiel a už v roku 1983 ju využil Adri van der Poel.

Holandský cyklista bol pozitívne testovaný na strychnín. Táto látka môže v malých dávkach utlmovať bolesť, potláčať vyčerpanosť a okrem iného sa nachádza aj v jedoch na potkany. Podľa Van der Poela sa kontaminoval strychnínom po zjedení koláča z holubieho mäsa, ktoré bolo nakazené. Koláč bol vyrobený z mäsa súťažných holubov a tie boli odchované na zakázaných látkach. Dopingovým testom neprešiel po víťazstve na pretekoch Grand Prix Frankfurt. Po tomto odhalení bol diskvalifikovaný a prišiel o titul.