Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slováci a Česi pred 19 rokmi hrali posledný raz za jeden tím
Zdielať na

Slováci a Česi pred 19 rokmi hrali posledný raz za jeden tím

Zdroj: ISIFA

Pred 19 rokmi v Bruseli o postup na MS 1994 v USA neúspešne bojovali desiati Česi a traja Slováci. S favoritom skupiny - domácimi futbalistami - remizovali 0:0.

Slovenskí a českí futbalisti sa presne pred 19 rokmi na trávniku v Bruseli posledný raz v histórii predstavili v spoločnom tíme. Hoci v tom čase bývalý spoločný štát Čechov a Slovákov bol už takmer jedenásť mesiacov minulosťou, desať Čechov a traja Slováci 17. novembra 1993 na pôde favorita skupiny v dresoch RČS (Reprezentácia Česka a Slovenska) obhajovali farby neexistujúcej spoločnej republiky.

Futbaloví funkcionári z Česka a Slovenska sa totiž hneď po rozdelení republiky v januári 1993 dohodli na tom, že rozohranú kvalifikáciu o postup na MS 1994 v USA dohrajú ešte spoločne. A nechýbalo veľa k tomu, aby Tomáš Skuhravý, Peter Dubovský, Ľubomír Moravčík, Ivan Hašek, či Miroslav Kadlec tento boj nedotiahli do úspešného konca. Stačilo v Bruseli vyhrať a na pôde najväčšieho adepta na postup do USA získať dva body. Reprezentanti neexistujúceho štátu s favorizovanými „červenými diablami“ remizovali 0:0 a do USA postúpili Belgičania. Zverenci hlavného trénera Václava Ježka obsadili nakoniec v skupine až 3. miesto.

„Zázrak sa nekonal“, “Futbalisti nezvládli posledný krok“, „Česi a Slováci zostali pred bránami MS“, „Tímu RČS zostali oči pre plač a prázdne ruky.“ Takéto titulky v českej a slovenskej tlači hodnotili posledný spoločný duel Čechov a Slovákov na medzinárodnej futbalovej scéne.

„Bolo by to určite veľmi zaujímavé, keby sme ten posledný súboj s Belgičanmi zvládli a postúpili na šampionát do USA,“ povedal na margo spomínaného merania síl v Bruseli Verner Lička, vtedajší asistent hlavného trénera Václava Ježka. „Škoda, že v tejto kvalifikácii sme remizovali na Cypre a prehrali doma s Belgickom. Ak by sme ten zápas na Cypre vyhrali, v Bruseli by nám stačila aj remíza, ktorú sme na pôde favorita napokon aj dosiahli,“ pokračoval bývalý kanonier Baníka Ostrava Verner Lička.

Rodák z Ostravy je aj po takmer 20 rokoch presvedčený, že ak by Václav Ježek prišiel k mužstvu skôr, nie až v už rozohranej kvalifikácii, Dubovský a spol. by v USA nechýbali. „Hráči, ktorí hrali na MS 1990 v Taliansku, mali svoju kvalitu. Moravčík, Hašek, Novotný, Němeček, Kadlec, Skuhravý, Kuka boli v najlepších rokoch. Dubovský bol talent a strelec na pohľadanie. Pre nás trénerov by to bola nevšedná skúsenosť - viesť na svetovom šampionáte mužstvo, ktoré by na najvyššom svetovom fóre reprezentovalo neexistujúci štát,“ dodal Verner Lička, ktorý v drese materského klubu z ostravských Bazalov dal 103 ligových gólov a neskôr „baníkovcov“ z Ostravy v niekoľkých etapách viedol v českej najvyššej súťaži ako hlavný tréner.

Reprezentácia RČS na posledný spoločný kvalifikačný duel nastúpila v tejto zostave: P. Kouba - Miroslav Kadlec - Suchopárek (81. Jaroslav Timko), Novotný, I. Hašek - Hapal (73. Látal), Němeček, Dubovský, Moravčík - Kuka, Skuhravý.
Hlavný tréner bol Václav Ježek, asistenti hlavného trénera: Jozef Adamec a Verner Lička