Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cristiano Ronaldo najlepším hráčom za rok 2016 podľa FIFA
Zdielať na

Cristiano Ronaldo najlepším hráčom za rok 2016 podľa FIFA

ZÜRICH / Najlepším hráčom roka 2016 podľa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa v súlade s predpokladmi stal Portugalčan Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Triumfoval v bilančnej ankete The Best 2016, ocenenie mu odovzdali počas pondelkového galavečera vo švajčiarskom Zürichu. Neúspešnými finalistami boli Argentínčan Lionel Messi z FC Barcelona a Francúz Antoine Griezmann z Atlética Madrid. O víťazovi rozhodli hlasy zástupcov médií, trénerov a kapitánov reprezentácií a aj futbaloví fanúšikovia. "Musím sa poďakovať svojim spoluhráčom. Rok 2016 bol nepochybne najlepší v celej mojej kariére. Táto trofej hovorí za všetko," povedal Cristiano Ronaldo do televíznych kamier.

Cristiano Ronaldo v uplynulom kalendárnom roku triumfoval s Realom Madrid v Lige majstrov a portugalskú reprezentáciu priviedol k prvenstvu na majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Griezmann proti Ronaldovi nastúpil vo finále oboch týchto súťaží a v oboch prípadoch odišiel zo scény ako zdolaný - najskôr v drese Atlética Madrid a potom ako hráč francúzskeho národného mužstva. Messi pomohol Barcelone k triumfu v španielskej La Lige aj národnom pohári, v najcennejšom drese si zahral v neúspešnom finále juhoamerického šampionátu Copa América. Ronaldo v závere roka pridal so spoluhráčmi z Realu prvenstvo na MS klubov v Japonsku.

FIFA po šiestich rokoch ukončila spoluprácu s odborným periodikom France Football a zjednotená výročná Zlatá lopta FIFA existujúca od roku 2010 sa rozdelila na dve ocenenia. FIFA dala svojej bilančnej ankete rámcové pomenovanie The Best, teda Najlepší. Cristiano Ronaldo v ankete FIFA o najlepšieho hráča triumfoval aj v roku 2008, v rokoch 2013 a 2014 získal zjednotenú Zlatú loptu FIFA. Pod hlavičkou FIFA teda uspel štvrtýkrát. V decembri získal aj Zlatú loptu France Football za rok 2016.

Poradie finalistov v ankete Hráč roka podľa FIFA 2016:
1. Cristiano Ronaldo, 2. Lionel Messi, 3. Antoine Griezmann

Víťazka ankety Hráčka roka podľa FIFA 2016:
Carli Lloydová

Najlepší tréner mužského tímu:
Claudio Ranieri (Leicester City)

Najlepší tréner ženského tímu:
Silvia Neidová (reprezentácia Nemecka)

Cena fair-play:
Atlético Nacional (Kol.)

Cena pre fanúšikov:
Fanúšikovia Borussie Dortmund (Nem.) a FC Liverpool (Angl.)

Cena Ferenca Puskása za najkrajší gól:
Mohd Faiz Subri (Malaj.)

Cena za výnimočnú kariéru:
Falcao (futsalová reprezentácia Brazílie)

FIFA a FIFPro Svetová jedenástka roka 2016:
Manuel Neuer (Nem. / Bayern Mníchov) - Dani Alves (Braz. / FC Barcelona a Juventus Turín), Gerard Piqué (Šp. / FC Barcelona), Sergio Ramos (Šp. / Real Madrid), Marcelo (Braz. / Real Madrid) - Luka Modrič (Chor. / Real Madrid), Toni Kroos (Nem. / Real Madrid), Andrés Iniesta (Šp. / FC Barcelona) - Lionel Messi (Arg. / FC Barcelona), Luis Suárez (Urug. / FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portug. / Real Madrid)

Súvisiace články