Svet vyjadril hnev nad smrťou Georgea Floyda, protesty sa konali na troch kontinentoch (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pariz, protest
Protesty po smrti Američana Georgea Floyda. Paríž, 6. júna 2020. Foto: SITA/AP

Desaťtisíce ľudí sa zišli v sobotu v mestách v Austrálii, Ázii aj Európe, aby vyjadrili hnev nad smrťou Afroameričana Georgea Floyda a žiadali koniec rasovej diskriminácie a policajnej brutality. Stalo sa tak v rámci hnutia Black Lives Matter, ktoré sa medzičasom rozšírilo do celého sveta.

Mnohí účastníci mali rúška

Demonštrácie sa konali v Sydney, Brisbane, Melbourne, Londýne, Paríži, Berlíne, Neapole, Tokiu či Soule. Mnohí účastníci mali pre pokračujúcu pandémiu koronavírusu na tvárach rúška. Niesli transparenty s nápismi proti násiliu a skandovali slogany proti rasizmu. Doteraz najväčšia demonštrácia sa však očakáva neskôr počas dňa vo Washingtone.

Štyridsaťšesťročný Floyd zomrel 25. mája po tom, ako mu biely policajt Derek Chauvin niekoľko minút kľačal na krku, zatiaľ čo on spútaný ležal tvárou na ceste a lapal po dychu. Chauvina obvinili z vraždy a hrozí mu 40-ročné väzenie.

Masívne protesty proti policajnej brutalite

Mrazivé video pomaly umierajúceho Floyda z mobilného telefónu sa rýchlo rozšírilo po celých Spojených štátoch a následne aj do zvyšku sveta a vyvolalo masívne protesty proti policajnej brutalite, rasizmu a nerovnosti, ktoré miestami prerástli do násilností.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe George Floyd
Firmy a inštitúcie Black Lives Matter