Úvod Z DOMOVA Fond na podporu investigatívnej žurnalistiky asi nebude. Matovič vysvetlil, prečo

Fond na podporu investigatívnej žurnalistiky asi nebude. Matovič vysvetlil, prečo

Igor Matovič. (Foto: archív)

Fond na podporu investigatívnej žurnalistiky asi nebude. Premiér Igor Matovič skonštatoval, že pred voľbami mal dohodnutú podporu koaličných partnerov, následne prišla kritika a odmietnutie fondu aj zo strany médií a medzičasom pre tento zámer stratil podporu koaličných partnerov. Diskusia o jeho zriadení sa v súčasnosti nevedie.

„Mal som to nachystané, mal som spracovaných aj koaličných partnerov. Lenže potom som vyfasoval sprava, zľava, zvrchu, zdola, odzadu a spredu od šéfov kľúčových slovenských médií. Tí hovorili, že to je korupcia, podplácanie novinárov, že to nie je na mieste,“ povedal premiér.

Ako dodal, z tohto dôvodu sa rozhodol ďalej neuvažovať o zriadení fondu. Podľa vlastných slov neskôr dostal avízo, že by médiá už diskutovať chceli, pretože prišla kríza a klesli príjmy z reklamy, no medzičasom stratil podporu partnerov.

Matovič tvrdí, že návrh na zriadenie fondu bol z jeho strany len záujem podporiť investigatívnu žurnalistiku na Slovensku. Na otázku, či sa teda ešte chystá nejaká diskusia odpovedal, že rokovania sa v súčasnosti nevedú. Podotkol, že je to škoda pre investigatívnu žurnalistiku.

Fond na podporu investigatívnej žurnalistiky bola jedna z tém, o ktorých Matovič hovoril po parlamentných voľbách počas rokovaní o zložení vlády. Matovič chcel v novej vláde protikorupčnú jednotku, vedel si ju predstaviť vo forme takéhoto fondu.

Médiá v ňom mali byť „nezávislým arbitrom“, ktorý by dohliadal na čistotu verejných obstarávaní, nakladania s verejnými zdrojmi a činnosť ministerstiev. Fond mal byť štátny, pričom by o jeho spravovaní rozhodovali investigatívni žurnalisti. Napriek avizovaniu podpory koaličných partnerov sa zámer nedostal ani do programového vyhlásenia vlády.