UFC - 05.06.2020 18:42

Presne pred štyrmi rokmi dobyl UFC prvý šampión z Británie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Hoci je Ultimate Fighting Championship organizáciou, ktorá vznikla v Amerike, už od jej počiatkov sa k titulom v jednotlivých váhových divíziách dostávali aj cudzinci. Vôbec prvý turnaj vyhral Brazílčan Royce Gracie a po prechode na systém vyzývania šampióna v roku 1997, sa nečakalo dlho, kým sa k opasku dostane prvý Európan. Bol ním Holanďan Bas Rutten. V máji 2001 na trón prvý raz vystúpil Kanaďan, a to keď Carlos Newton ovládol welterovu váhu. V roku 2005 sa zásluhou Andreia Arlovskeho dočkalo Bielorusko, o desaťročie neskôr si premiérovo na opasok siahol Ír Conor McGregor, no bez opasku stále ostávala napríklad Veľká Británia. Všetko aj napriek tomu, že v nej od začiatku milénia existovala vtedy zrejme najkvalitnejšia organizácia starého kontinentu Cage Warriors.

Z najslávnejšej britskej klietky sa do veľkého sveta MMA dostal okrem McGregora aj Holanďan Mousasi, Dán Kampmann alebo Nemec Siver. Od vstupu do UFC je to po zisk titulu stále veľmi dlhá cesta, no anglické "prekliatie" zbúral Michael Bisping. Podarilo sa mu to dokonca v extrémne kvalitnej strednej váhe, kde boli mená ako Rich Franklin, Dan Henderson, Anderson Silva, Demian Maia, Chael Sonnen, Vítor Belfort a Chris Wideman. Preto si manchesterský rodák na svoj útok na opasok musel počkať poriadne dlho. Z Cage Warriors sa do UFC prepracoval v lete 2006, keď vyhral tretiu sériu šou Ultimate Fighter. Stalo sa tak v poloťažkej váhe (do 93 kilogramov). Hoci mu azda všetci odporúčali, aby "zišiel" na 84-kilogramovú hranicu a bojoval pod ňou, prijať toto rozhodnutie mu nejaký čas trvalo. Spravil tak až po svojom piatom zápase v UFC, v ktorom mu Rashad Evans pripravil prvú kariérnu prehru. Dovtedy mal bilanciu 14-0.

Aj renkingom strednej váhy sa Bisping začal rýchlo dostávať nahor, no možnosť vyzvať šampióna mu knokautom v roku 2009 vzal Dan Henderson a o necelý rok neskôr na body Wanderlei Silva. V rokoch 2012 až 2014 si prežil veľkú výsledkovú krízu. Bol zdolaný štyrikrát za sedem zápasov, na čo predtým rozhodne zvyknutý nebol. NapriekRic tomu vytrval a vyplatilo sa. Vo februári 2016 sa v hlavnom zápase turnaja v Londýne stretol s legendárnym Andersonom Silvom, bývalým držiteľom titulu, ktorý ho obhájil v neuveriteľných desiatich zápasoch. Pred vyše šestnásťtisícovou kulisou Angličan svojho súpera zdolal na body a nič iné, ako zápas o titul v strednej váhe, v tej chvíli nedávalo zmysel. Vo svojom 26. zápase v UFC sa konečne dočkal veľkej príležitosti, a to proti Lukeovi Rockholdovi, ktorému dva roky predtým ešte v netitulovom zápase podľahol.

Trvalo to necelé štyri minúty a Bisping svojho súpera v kalifornskom Inglewoode vypol a stal sa tak prvým britským šampiónom v najslávnejšej MMA organizácii sveta. Dodnes sa k nemu nikto z krajanov nedokázal pridať, takže keď UFC predstavil novú podobu opasku s vlajočkou každej z prvých ôsmich krajín, ktoré v organizácii našli svojho šampióna, britský prvok poukazuje na jediného muža. Ten v máji 2018 ukončil kariéru a v marci 2019 bol zaradený do Siene slávy. Dnes sa pravidelne podieľa na televíznych prenosoch z najslávnejšieho oktagonu sveta a vydal aj knihu s veľmi špecifickým názvom "Quitters Never Win", čo možno voľne preložiť ako "Vzdávači nikdy nevíťazia".

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora