Premiéri Slovenska a Česka súhlasia s obnovením vlakovej a autobusovej dopravy
03 | 06 | 2020 I SITA

Na obnovenie dopravných spojení medzi Českou a Slovenskou republikou sú už pripravené železničné aj autobusové spoločnosti.


Premiéri Slovenska a Česka súhlasia s obnovením vlakovej a autobusovej dopravy medzi krajinami. „Naši ministri vnútra ešte o tom diskutujú. My im to pripomenieme. Ja za seba hovorím, že by sme sa mali vrátiť do normálu aj v prípade autobusovej a vlakovej dopravy,“ povedal na tlačovej besede po spoločnom stretnutí predseda českej vlády Andrej Babiš.

Slovenský premiér Igor Matovič povedal, že epidemiológovia mu radili, aby pri krajinách voči ktorým sa úplne otvoríme, sme sa úplne otvorili. "Sme teda otvorení na akúkoľvek formu otvorenia dopravy,“ dodal slovenský premiér Igor Matovič.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR informovalo, že o obnovení medzinárodnej osobnej dopravy musí rozhodnúť Ústredný krízový štáb. "Ministerstvo dopravy a výstavby opakovane predkladalo návrh na obnovenie medzinárodných liniek, naposledy v pondelok. Po aktuálnej zmene situácie veríme, že na zajtrajšom (štvrtkovom) zasadnutí Ústredného krízového štábu dostaneme povolenie na aspoň čiastočné obnovenie medzinárodnej dopravy," uviedol v stredu rezort dopravy pre agentúru SITA.

Od polnoci sa obnoví voľný pohyb medzi SR a ČR bez obmedzení
Od polnoci zo stredy na štvrtok (4. 6.) sa obnoví neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Premiéri oboch krajín Igor Matovič (OĽaNO) a Andrej Babiš to potvrdili pred začiatkom ich rokovania v rámci... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) plánuje obnoviť medzinárodné vlaky do Česka, ale aj Rakúska v priebehu júna. "V týchto chvíľach sa rozhoduje o tom, kedy a v akej podobe," zareagoval riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK Tomáš Kováč s tým, že neskôr poskytnú viac informácií. Rakúsko od štvrtka ruší kontroly na hraniciach so susednými štátmi s výnimkou Talianska.

Spoločnosť Slovak Lines je pripravená na okamžité obnovenie medzinárodnej autobusovej dopravy za podmienok určených vládou. "Veľmi nás teší, že situácia u nás aj v okolitých krajinách je stabilná a postupne sa zjednodušujú podmienky prekročenia hraníc s našimi susedmi. Veríme, že neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou a Českou republikou a zrušenie karantény či negatívneho testu na koronavírus pri ceste do Rakúska je predzvesťou spustenia medzinárodnej dopravy, ktorá je zastavená už takmer tri mesiace," informovala agentúru SITA hovorkyňa Slovak Lines Eva Vozárová.

Rakúsko zruší kontroly na hraniciach
Rakúsko od štvrtka zruší kontroly na hraniciach so všetkými susednými štátmi s výnimkou Talianska. Informovala o tom v stredu agentúra AFP. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


Oznámenie o otvorení hraníc medzi Českom a Slovenskom podľa spoločnosti RegioJet zatiaľ nemá vplyv na vlakovú a autobusovú dopravu medzi oboma štátmi. "Čakáme na to, či to bude znamenať i zrušenie slovenského zákazu pravidelnej cezhraničnej vlakovej a autobusovej dopravy. Vzniesli sme opäť otázku na slovenské ministerstvo dopravy a zatiaľ sa na tom nič nezmenilo," odpovedal pre agentúru SITA hovorca RegioJet Aleš Ondrůj. Zmenu nepotvrdilo ani pondelkové zasadnutie slovenského krízového štábu. "Akonáhle bude zákaz zrušený, sme pripravení čo najskôr spoje obnoviť," dodal.

Dopravca Leo Express je pripravený obnoviť česko-slovenské vlakové spojenie na trase Praha - Pardubice - Olomouc - Ostravsko - Poprad - Košice. V súčasnosti čaká na oficiálne potvrdenie slovenských úradov o možnosti využívať cezhraničnú vlakovú dopravu a na prípadné opatrenia s nimi spojené.

"Nasadenie jednotlivých spojov prispôsobíme záujmu cestujúcich. V prípade, že bude oficiálne potvrdená možnosť cestovať hromadnou dopravou, zverejníme v nasledujúcich dňoch cestovné poriadky," informoval hovorca Leo Express Emil Sedlařík. Zatiaľ však podľa neho dostali rozporuplné informácie. "Dúfame tiež, že sa onedlho otvoria hranice aj medzi Slovenskom a Ukrajinou, aby sme mohli obnoviť nadväzný autobusový spoj na Ukrajinu, o ktorý je tradične veľký záujem," dodal hovorca.

Vodiči by mohli začať používať rýchlostnú cestu R7 na konci júna
Motoristi a obyvatelia v okolí Bratislavy, Šamorína a Dunajskej Stredy sa tak môžu tešiť na otvorenie troch úsekov rýchlostnej cesty R7 medzi Ketelcom, Dunajskou Lužnou, Šamorínom a Holicami a časti diaľnice D4 Ketelec - Rovinka v dĺžke zhruba... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA