Matovič: Koniec núdzového stavu je len v rukách ústredného krízového štábu
03 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Proti predlžovaniu núdzového stavu už sa vyjadrila aj koaličná strana Sloboda a Solidarita.


O prípadnom konci núdzového stavu na Slovensku bude ústredný krízový štáb rozhodovať budúci týždeň. Na dnešnej návšteve Českej republiky to povedal premiér Igor Matovič (OĽaNO). „Je iba v ich rukách, ako rozhodnú,“ povedal.

Proti predlžovaniu núdzového stavu sa vyjadrila aj koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS). „Zdravotná situácia je veľmi dobrá, čo dokazuje aj dnešná nulová hodnota kĺzavého mediánu. Horšie je však na tom ekonomická situácia krajiny. Aj z toho dôvodu potrebujeme čím skôr pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu. Odstrániť regulácie a stále platné obmedzenia, ktoré dusia ekonomickú aktivitu a začať žiť opäť normálny život,“ uviedol vo vyhlásení liberálov poslanec Marián Viskupič (SaS).

Jeho kolegyňa Janka Cigániková (SaS) doplnila, že núdzový stav „už nemá zmysel ani pre lekárov, a práve naopak, je pre nich kontraproduktívny“. „Pacienti napriek výzvam lekárov aj ministra majú obavu počas núdzového stavu navštevovať zdravotnícke zariadenia, čo môže viest k vážnym zdravotným komplikáciám. Vrátiť sa do normálu, aj čo sa týka plánovaných operácií, je viac ako žiadúce,“ zdôraznila Cigániková.

Pellegrini zvažuje pre trvanie núdzového stavu osloviť prezidentku,prípadne Ústavný súd
Ak premiér Igor Matovič (OĽaNO) nezmení názor na zrušenie núdzového stavu, expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) osloví prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


Pretrvávanie núdzového stavu na Slovensku napriek zlepšovaniu epidemiologickej situácie kritizovala predovšetkým opozícia. Poslanec Richard Raši (Smer-SD) napríklad v utorok 2. júna skonštatoval, že napriek tomu, že kĺzavý medián je už niekoľko dní nula a počet nových ochorení je v posledných dňoch väčšinou nula, premiér Matovič sa pohráva s myšlienkou stav preventívne predĺžiť.

„No nielen politici, ale aj viacerí predstavitelia zdravotníckych organizácií zdôrazňujú, že epidemiologické výsledky Slovenska sú výborné a núdzový stav už nie je potrebný,“ povedal Raši. Podľa neho je po právnej stránke situácia úplne jasná.

Ústavný zákon o núdzovom stave hovorí, že takýto stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie však na 90 dní. V súvislosti s pandémiou koronavírusu bola na Slovensku 11. marca vyhlásená mimoriadna situácia a následne 15. marca núdzový stav.

Zákon rozlišuje núdzový a výnimočný stav, na Slovensku pre COVID-19 platí núdzový
Pri výnimočnom stave možno obsah tlače podriadiť aj zavedením cenzúry. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | TASR