Smer-SD kritizuje "Lex Lipšic", k novele o prokuratúre sa vyjadrí v pléne
03 | 06 | 2020 I TASR

Smer-SD kritizuje novelu zákona o prokuratúre, do spoločnej diskusie k zmenám voľby generálneho prokurátora, na ktorú vyzýva vládna koalícia, sa zrejme nezapojí.


Podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini deklaroval, že poslanci opozície sa však určite zapoja do riadnej diskusie v pléne, upozorňuje na možné spolitizovanie prokuratúry koalíciou. Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) zdôraznil, že postoj strany je jasný. Odmietajú, aby mohol byť šéfom prokuratúry aj neprokurátor, rovnako namietajú verejnosť voľby v pléne.

Pellegrini avizoval, že poslanci Smeru-SD v pléne NR SR dajú jasne najavo, čo si myslia o "lex Lipšic" a nových podmienkach, ktoré majú umožniť stať sa šéfom prokuratúry aj neprokurátorom. Podotkol, že je to závažná téma a ide o veľký zásah do demokratických zvyklostí. Za nebezpečné považuje aj možnú snahu o spolitizovanie prokuratúry. "Už dupľom pri povahových črtách predsedu vlády a niektorých ministrov," podotkol s tým, že by bol problém, keby takíto ľudia dostali do rúk prokuratúru aj políciu.

P. Pellegrini je bližšie k odchodu zo Smeru-SD, rozhodnutie oznámi čoskoro
"Bolo by asi spravodlivejšie povedať neškoďme si a poďme každý vlastnou cestou," povedal Pelegrini. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR


Blanár predloženú novelu označil za zákon šitý pre jedného kandidáta. Koalícia podľa neho využíva veci, ktoré priniesla v iných oblastiach už predchádzajúca vláda, ako napríklad verejné vypočutie kandidátov. Podotkol, že Smer-SD nesúhlasí s tým, aby šéf generálnej prokuratúry nebol z radov prokurátorov, namieta aj možnosť jeho odvolania i navrhovanú verejnú voľbu. "S takýmto zákonom jednoducho nesúhlasíme," deklaroval.

Pellegrini podotkol, že vládna koalícia navrhuje verejnú voľbu kandidátov len preto, aby si vedela skontrolovať, ako hlasujú jej poslanci a či dodržiavajú koaličné dohody na mene kandidáta. Generálny prokurátor by podľa neho nemal v budúcnosti vedieť, ktorý poslanec ako hlasoval.

Predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽaNO) avizoval, že koaliční poslanci chcú k novele upravujúcej spôsob voľby generálneho prokurátora zorganizovať v parlamente verejnú diskusiu za účasti odbornej i laickej verejnosti. Prípadné úpravy či vylepšenia návrhu prichádzajú podľa neho do úvahy po tejto diskusii po prerokovaní návrhu v prvom čítaní.

Životné minimum má od júla stúpnuť, zvýši to sociálne príspevky a zníži dane
Životné minimum na dospelú osobu sa má od 1. júla tohto roka zvýšiť o 2,2 %, teda o 4,63 eura na 214,83 eura. Vyplýva to z návrhu opatrenia ministerstva práce a sociálnych vecí, ktoré rezort predložil do pripomienkového konania. Na zvýšenie... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA