Ibuprofén opäť v hre. Tentokrát ako pomoc pri liečbe koronavírusu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tabletky
Foto: Thinkstock.com

Ibuprofén sa počas súčasnej pandémie nového koronavírusu skloňuje už po druhý raz. Po afére o údajnej škodlivosti tohto lieku v prípade nákazy teraz ibuprofén skúmajú ako súčasť možnej liečby COVIDu-19.

Lekári z londýnskych nemocníc St. Thomas a King´s College sa domnievajú, že ibuprofén, ktorý sa používa proti zápalom, horúčke a bolesti, by mohol u pacientov s koronavírusom pomôcť liečiť problémy s dýchaním.

Testy sa už začali

U nakazených pacientov už začali tento liek aj testovať. Portál spravodajskej stanice BBC informoval, že polovici z nich podajú aj ibuprofén, druhej polovici len zvyčajnú liečbu.

Viac o téme: Koronavírus

Dúfajú, že pacientov s ibuprofénom nebudú musieť napojiť na ventilátor. Štúdie u zvierat naznačujú, že ibuprofén pomáha pri zlyhávaní pľúc, ktoré nastáva pri ťažkých prípadoch COVIDu-19.

Môže ibuprofén aj škodiť?

Na začiatku pandémie sa objavilo viacero kontroverzných informácií o tom, že ibuprofén zhoršuje priebeh COVIDu-19. Tieto informácie ako prvý priniesol francúzsky minister zdravotníctva Olivier Véran.

„Užívanie protizápalových liekov, ako ibuprofén či kortizón, môže byť faktorom pri zhoršení infekcie. V prípade horúčky alebo bolesti radšej užívajte paracetamol,“ uviedol v marci.

Aj niektorí zdravotnícki experti poukazovali na to, že protizápalové lieky sú rizikom pre ľudí s infekčnými chorobami, pretože znižujú reakciu imunitného systému na infekciu.

Ľudia začali po týchto vyhláseniach skupovať paracetamol, ktorý sa stal v európskych lekárňach nedostatkovým tovarom.

Mnohí experti však tieto úvahy odmietali a tvrdili, že ibuprofén je bezpečný. Vysvetlili, že niektoré lieky ako ibuprofén síce môžu zvyšovať počet receptorov ACE2, ktoré koronavírus využíva na vstup do tela, no vyšší počet týchto receptorov podľa nich neznamená, že ich vírus je schopný aj využívať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Olivier Véran