Kedy a kto dostane peniaze z Fondu vzájomnej pomoci?

NETKY.SK • 31 Máj 2020, 11:01 • 2 min
Kedy a kto dostane peniaze z Fondu vzájomnej pomoci?

Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorého vznik ohlásil na začiatku apríla tohto roka premiér Igor Matovič spoločne s koaličnými partnermi, sa ešte nikomu nevyplatilo ani euro.

slovakia

left justify in out

Fond vzájomnej pomoci

Podľa Úradu vlády SR by výsledný systém fungovania mal byť známy v najbližšom období. Fond má pomáhať ľuďom postihnutým pandémiou koronavírusu. Vo fonde bolo k 27. máju tohto roka 651 226,57 eura. Peniaze sú uložené na transparentnom účte v štátnej pokladnici. Rodiny či jednotlivci, ktorí by potrebovali pomoc urgentne, musia ešte počkať.

 

O prerozdelení peňazí má rozhodovať komisia
Premiér Matovič pri zriadení fondu tvrdil, že o prerozdelení peňazí má rozhodovať komisia, v ktorej okrem odborníkov majú byť aj zástupcovia politických strán. Podľa aktuálnych informácií sa hovorí o spolupráci s projektom Ľudia ľuďom. "Vedúci úradu vlády Július Jakab požiadal o spoluprácu a rokuje s neziskovým fondom ludialudom.sk, ktorý už niekoľko rokov zabezpečuje systém pomoci ľuďom tak, aby bol systém čo najtransparentnejší, najrýchlejší a najefektívnejší," povedal Richard Pekár, riaditeľ Tlačového a informačného odboru ÚV SR.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Igor Matovič (@igor_matovic_olano),

 

Kto prispel do fondu?
Na účet fondu najväčšiu sumu 500 000 eur poslal podnikateľ v papiernickom priemysle Milan Fiľo. Únia mladých čínskych podnikateľov na Slovensku venovala 26 000 eur. Občan Ladislav Packa daroval 20 000 eur. Honorárny konzul Gruzínska Nodari Giorgadze poskytol 5 000 eur. Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Filip Hlubocký prispel dvakrát. Dohromady to bolo 4 540 eur.

Na účet fondu poslala peniaze manželka premiéra Pavlína Matovičová. Prvý raz to bolo 1 491,20 eura. Do správy napísala, že ide o prvú výplatu premiéra. Druhý raz poslala 3 000 eur. V správe pre príjemcu nechala odkaz: "Držíme palce matovičiatka." Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vložil do fondu dva razy po 1 000 eur. Rovnakú sumu dal aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) venoval 2 349,30 eura, druhý raz prispel čiastkou 1 349,30 eura. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) poslal 1 000 eur. Takú istú sumu darovala aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) a minister financií Eduard Heger (OĽaNO). Ombudsmanka Mária Patakyová poslala na účet fondu 1 000 eur. Viacerí poslanci klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina do fondu odviedli po 500 eur, niektorí aj opakovane.

 

img

 

 

Prečo vznikol tento fond?
Matovič zriadenie fondu odôvodnil tým, že vláda nedokáže zákonmi pomôcť všetkým. "Nedá sa do legislatívy napísať každá životná situácia, v ktorej sú teraz viaceré rodiny na Slovensku," hovoril premiér na začiatku apríla tohto roka. Povedal, že prispejú koaliční poslanci, ministri a vyzval na pomoc aj poslancov opozície. Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) označil zriadenie fondu za marketingový ťah premiéra, ktorý nič nevyrieši. Do fondu neprispel ani jeden opozičný poslanec.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SMER - sociálna demokracia (@smer_sd),



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies