REPORTÁŽ: Na Slovensku by malo vzniknúť nové odvetvie polície

NETKY.SK • 3 Jún 2020, 14:34 • 2 min
REPORTÁŽ: Na Slovensku by malo vzniknúť nové odvetvie polície

BRATISLAVA - V agrorezorte by mala vzniknúť pôdna polícia, ako aj štátna kafiléria. Samosprávy by sa mali zapojiť do riešenia užívateľských vzťahov pri prijímaní žiadostí o dotácie na pôdu. Mali by sa tiež doriešiť otázky prednostných nájmov na pôdu v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF).

slovakia

left justify in out

 

Uviedol to predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina). Návrhy hnutie predkladá podľa neho na verejnú diskusiu a po prerokovaní v pôdohospodárskom výbore NR SR ich chce predložiť Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

 

Posilnenie kvôli epidemologickým hrozbám  

"Otváram verejnú diskusiu k štyrom dôležitým témam z rezortu pôdohospodárstva. Prvým je návrh na rozšírenie a posilnenie kompetencie environmentálnej polície o odborníkov na veterinárne epidemiologické hrozby spôsobené nesprávnou likvidáciou tiel hospodárskych zvierat a o pôdnu políciu," priblížil Karahuta.

 

img

 

Celkovo štyri návrhy 

Druhým návrhom je podľa neho zapojenie starostov a miestnych zastupiteľstiev do riešenia užívateľských vzťahov pri prijímaní žiadostí o dotácie na pôdu, teda o tzv. priame platby. "Tretím návrhom je doriešenie otázok prednostných nájmov na pôdu v správe Slovenského pozemkového fondu. Štvrtým návrhom je vybudovanie nového štátneho asanačného podniku," doplnil.

 

Stav uhynutých zvierat je kritický

Slovenská republika podľa neho nevyhnutne potrebuje nový štátny asanačný podnik. "Dnešný stav v likvidácii uhynutých zvierat je natoľko kritický, že ho môžme pokojne nazvať tikajúcou bombou alebo aj spiacou hrozbou, ktorej výsledkom môže byť závažný epidemiologický problém. Máme neporovnateľne vyššie ceny sanácie ako okolité štáty, čo núti našich chovateľov hľadať pre nich efektívnejšie riešenia. Poznáme prípady zakopávania uhynutých zvierat alebo skoro pokútneho predaja zvierat tesne pred úhynom," podčiarkol.

 

img

 

Spravodlivé nakladanie s pôdou

"Verím, že k uvedeným návrhom sa uskutoční v najbližšom období verejná diskusia, do ktorej pozývam širokú odbornú verejnosť a všetkých tých, ktorým záleží na spravodlivom nakladaní s pôdou, s verejnými zdrojmi a všetkých, ktorým záleží na verejnom zdraví a na kvalite životného prostredia, aby sa zo slovenského vidieka stalo skutočné miesto pre život," dodal Karahuta.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona