Žena si nechala z Ameriky poslať bažantie perá, zásielku jej zaistili na vyclievacej pošte

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bažant, pierka
Zaistené bažantie pierka. Foto: FB Finančná správa, www.facebook.com

Na vyclievacej pošte v Žiline zaistili príslušníci finančnej správy zásielku s bažantími pierkami. Zo Spojených štátov amerických si ich nechala poslať pani z Oravy a zrejme ani netušila, že naoko obyčajný tovar podlieha zákazom a obmedzeniam.

Ako informovala hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková, chýbalo jej povolenie, ktoré mal dovozca tohto druhu tovaru predložiť v rámci prísnych opatrení zabraňujúcich obchodu s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín.

“Pri preclievaní exemplárov sa príslušníci finančnej správy musia riadiť Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, tzv. dohovor CITES. Zahŕňa aj pierka získané zo živočícha patriaceho medzi druhy, ktoré, aj keď nie sú bezprostredne ohrozené vyhynutím, by sa nimi mohli stať, ak by obchod s nimi nebol podriadený prísnym opatreniam. Práve preto ich nie je možné z tretích krajín doviezť bez vopred vybaveného povolenia,” uviedla Chríbiková.

Po tom ako Štátna ochrana prírody SR potvrdila, že v kontrolovanej zásielke sú pierka z bažanta, na ktoré sa vzťahuje spomínaný dohovor, pracovníci žilinskej vyclievacej pošty ich zaistili. Budú slúžiť na vzdelávacie účely.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Božena Chríbiková
Firmy a inštitúcie Finančná správa SRŠOP Štátna ochrana prírody