Pellegrini prezradil, čo spraví, ak vláda nezruší núdzový stav

TA3 TASR
3.6.2020 13:49

Ak premiér Igor Matovič nezmení názor na zrušenie núdzového stavu, expremiér Peter Pellegrini osloví prezidentku Zuzanu Čaputovú. Ak bude vláda po skončení sa zákonnej lehoty 90 dní navrhovať opätovné vyhlásenie núdzového stavu, plánuje sa obrátiť na ústavný súd.

Peter Pellegrini argumentuje tým, že na pokračovanie núdzového stavu nie sú zákonné dôvody a zbytočne sa obmedzujú práva občanov. Expremiér podčiarkol dôležitosť ústavy. Verí, že vláda ju neporuší a po 90 dňoch sa núdzový stav automaticky skončí. Do budúcna sa obáva, že koalícia by bola schopná ústavnou väčšinou v národnej rade zmeniť systém bŕzd a protiváh v ústave a ústavných zákonoch.

Vyzval preto verejnosť a médiá, aby sledovali, čo sa pod rúškom koronakrízy mení v legislatíve. Tvrdí, že Matovič klamal, keď povedal, že núdzový stav nikoho neobmedzuje. Pellegrini poukázal na platné uznesenie vlády, ktorým sa obmedzuje právo zhromažďovania sa osôb žijúcich mimo spoločnej domácnosti.

Odmieta tiež tvrdenia Matoviča o potrebe núdzového stavu na poskytovanie pomoci a podpory pre dosahy krízy a na zásobovanie nemocníc. Takúto možnosť podľa neho dáva aj mimoriadna situácia a nemusí byť vyhlásený núdzový stav. Núdzový stav vyhlásila vláda pre štátne nemocnice pôvodne od 16. marca 2020. Následne ho viackrát rozšírila o ďalšie oblasti a opatrenia. V zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže trvať maximálne 90 dní. Jeho predĺženie či opätovné vyhlásenie právna úprava nešpecifikuje.

Pokračovanie núdzového stavu sa nepozdáva ani SaS. Nulová hodnota kĺzavého mediánu je podľa strany impulzom na jeho zrušenie na Slovensku. Aj z toho dôvodu nemôžu za súčasných podmienok predstavitelia SaS jeho možné predĺženie na rokovaní vlády podporiť. „Zdravotná situácia je veľmi dobrá, čo dokazuje aj nulová hodnota kĺzavého mediánu. Horšie je však na tom ekonomická situácia krajiny. Aj z toho dôvodu potrebujeme čím skôr pristúpiť k zrušeniu núdzového stavu,“ uviedol predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok