Pellegrini zvažuje pre trvanie núdzového stavu osloviť prezidentku,prípadne Ústavný súd
03 | 06 | 2020 I TASR

Ak premiér Igor Matovič (OĽaNO) nezmení názor na zrušenie núdzového stavu, expremiér Peter Pellegrini (Smer-SD) osloví prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.


Ak bude vláda po skončení sa zákonnej lehoty 90 dní navrhovať opätovné vyhlásenie núdzového stavu, plánuje sa obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii. Argumentuje tým, že na pokračovanie núdzového stavu nie sú zákonné dôvody a zbytočne sa obmedzujú práva občanov.

Expremiér podčiarkol dôležitosť ústavy. Verí, že vláda ju neporuší a po 90 dňoch sa núdzový stav automaticky skončí. Do budúcna sa obáva, že koalícia by bola schopná ústavnou väčšinou v Národnej rade (NR) SR zmeniť systém bŕzd a protiváh v ústave a ústavných zákonoch.

Vodiči by mohli začať používať rýchlostnú cestu R7 na konci júna
Motoristi a obyvatelia v okolí Bratislavy, Šamorína a Dunajskej Stredy sa tak môžu tešiť na otvorenie troch úsekov rýchlostnej cesty R7 medzi Ketelcom, Dunajskou Lužnou, Šamorínom a Holicami a časti diaľnice D4 Ketelec - Rovinka v dĺžke zhruba... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA


Vyzval preto verejnosť a médiá, aby sledovali, čo sa pod rúškom koronakrízy mení v legislatíve. Tvrdí, že Matovič klamal, keď povedal, že núdzový stav nikoho neobmedzuje. Pellegrini poukázal na platné uznesenie vlády, ktorým sa obmedzuje právo zhromažďovania sa osôb žijúcich mimo spoločnej domácnosti.

Odmieta tiež tvrdenia Matoviča o potrebe núdzového stavu na poskytovanie pomoci a podpory pre dosahy krízy a na zásobovanie nemocníc. Takúto možnosť podľa neho dáva aj mimoriadna situácia a nemusí byť vyhlásený núdzový stav.

Núdzový stav vyhlásila vláda pre štátne nemocnice pôvodne od 16. marca 2020. Následne ho viackrát rozšírila o ďalšie oblasti a opatrenia. V zmysle zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu môže trvať maximálne 90 dní. Jeho predĺženie či opätovné vyhlásenie právna úprava nešpecifikuje.

P. Pellegrini je bližšie k odchodu zo Smeru-SD, rozhodnutie oznámi čoskoro
"Bolo by asi spravodlivejšie povedať neškoďme si a poďme každý vlastnou cestou," povedal Pelegrini. Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | TASR