Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2020 01:50

Dobrovoľníci začali s obnovou Kráľovskej studničky pod Pajštúnom


Ilustračná snímka: (pajstun.sk).


Dobrovoľníci chcú vrátiť život Kráľovskej studničke, nachádzajúcej sa pri ceste k zrúcanine hradu Pajštún pri obci Borinka. Prostredníctvom získaného grantu začali s obnovou lesného prameňa a priľahlej mokrade.


„Studnička je už 10 rokov bez vody, k jej vysychaniu prispelo presvetlenie v lese naokolo i obrovský kameň, ktorý pri páde porušil prívod vody i obmurovku,” uviedla Adriana Kušíková z občianskeho združenia (OZ) Pajštún, ktoré stojí za projektom obnovy. S revitalizáciou začali dobrovoľníci poslednú májovú nedeľu. „Studničku sme vyčistili od nanesenej hliny, lístia a konárov. Veríme, že sa podarí obnoviť nádržku s prívodom a voda sa tu znovu objaví. Studničku chceme zastrešiť,” uviedla Kušíková.

Dôležitou súčasťou revitalizácie je aj obnova mokrade. Kušíková pripomína, že mokraď má význam nielen pre miestnych a turistov, ale i faunu v lokalite: „Od revitalizácie očakávame, že sa vytvorí biotop pre viaceré ohrozené živočíchy – obojživelníky, salamandru škvrnitú, či bociana čierneho. Zároveň vznikne napájadlo pre lesnú zver, vtáky, netopiere,” objasnila Kušíková

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Na obnove hradu Čabraď sa pracuje už 20 rokov
Už niekoľko víkendov odpracovali tento rok dobrovoľníci na obnove hradu Čabraď v okrese Krupina.
viac
09.06.2017
Stropkov rekonštruuje historický park, deťom odovzdali ďalšie nové ihriská
Postupná obnova centra mesta prebieha v Stropkove aj v tomto roku. Aktuálne finišujú s terénnymi a sadovými úpravami historického parku. Vlani tam bolo kompletne zrekonštruované a vymenené kované oplotenie, teraz sa zamerali na revitalizáciu zelene, starej fontány a mobiliáru.
viac
02.08.2017
Štyri erby na kontajnery so stromami vyrobia miestni študenti
Štyri kovové erby, ktoré budú krášliť kontajnery so stromami v centre Fiľakova, vyrobia miestni stredoškolskí študenti. Ako informoval primátor mesta Attila Agócs, spomínané kontajnery osadia na Hlavnej ulici v rámci revitalizácie zelene.
viac
17.09.2021
Dobrovoľníci čiastočne obnovili židovský cintorín v Ilave
Revitalizáciu najmä v podobe očistenia náhrobkov pochovaných ľudí zabezpečili dobrovoľníci z radov obyvateľov mesta pri príležitosti Dní európskeho kultúrneho dedičstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %