Hlásia nakazených, platia nové pravidlá. ČR a Rakúsko sa otvárajú

TA3 TASR SITA ČTK
3.6.2020 09:31

Po sérii dní so žiadnym alebo jedným novým prípadom nákazy testovanie najnovšie odhalilo troch nakazených, dvaja sú z karantény. Do platnosti vstúpilo nové výrazné uvoľnenie opatrení, pravidlá sa menia pri rúškach i nakupovaní, vyhradené hodiny pre seniorov už neplatia. Udalosti okolo pandémie sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 Od polnoci sa obnovil neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Od polnoci zo stredy na štvrtok je už možné slobodne sa pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu.

23:50 Po uvoľňovaní opatrení v boji proti koronavírusu sú od stredy otvorené vnútorné športoviská, vrátane fitnescentier. Napriek tomu ale posilňovne svoj boj o prežitie ešte nevyhrali.

22:22 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval medzinárodné spoločenstvo na ochranu utečencov a vnútorne vysídlených osôb, ktorých koronavírusová pandémia veľmi tvrdo zasiahla.

22:03 Poslanci španielskeho parlamentu odhlasovali v stredu ďalšie, už posledné predĺženie núdzového stavu, ktorý bude platiť do 21. júna. Takýto stav umožňuje vláde, aby v rámci boja proti novému koronavírusu obmedzovala pohyb občanov aj ich ďalšie práva rôznymi bezpečnostnými opatreniam.

21:20 Najnižšia cena nie je zárukou najvyššej kvality. Naplno sa to prejavuje na veľkých stavbách, ako sú obchvat Bratislavy alebo tunel Višňové. Tlak na nízku cenu núti stavbárov k neštandardným postupom. Použili sa pod obchvatom Bratislavy zdraviu škodlivé materiály? Prečo a ako dlho mešká dostavba kľúčového tunela Višňové? Odpovedal minister dopravy Andrej Doležal.

Postupné uvoľňovanie pravidiel spôsobuje viac problémov ako úžitku. Nové pravidlá sú komunikované na poslednú chvíľu a ich kombinácia často nedáva zmysel. Týka sa to vonkajších športovísk, wellnessov, kúpalísk, hotelov či reštaurácií. Kedy sa dostanú zo začarovaného kruhu? Pozrite si Tému dňa so zaujímavými hosťami.

20:22 Cyperská vláda urýchlila o tri týždne rušenie opatrení súvisiacich s koronakrízou. Ako dôvod uviedla trvalo nízky počet infikovaných. Minister zdravotníctva Constantinos Ioannou v stredu oznámil, že tretia fáza uvoľňovania reštrikcií sa skončí už 24. júna, nie 14. júla, ako bolo pôvodne v pláne.

20:12 Pozrite si aj Hlavné správy, súhrn tých najdôležitejších informácií u nás i vo svete.

20:03 V Belgicku budú od pondelka otvorené bary a reštaurácie, ktoré zatvorili pred viac ako dvoma mesiacmi v rámci obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Stane sa tak v súvislosti s ďalšou fázou uvoľňovania obmedzení.

19:48 Svetová zdravotnícka organizácia sa rozhodla obnoviť klinické testy hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. Prostredníctvom videokonferencie to oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

19:21 V Severnej Kórei sa v stredu otvorili školy, ktoré boli mesiace zatvorené v dôsledku koronavírusovej pandémie. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap.

18:55 Asistentky podpory zdravia Alžbeta Mižigárová, Lucia Horváthová a Júlia Škoppová boli obyvateľom karantenizovaných osád k dispozícii nonstop. Pozrite si ich príbeh.

18:39 Koronavírus sa dostal aj do časovej schránky, ktorú umiestnili nad Katedrálu Najsvätejšej Trojice v Žiline. Budúcej generácii v nej popísali, čo sa dialo počas pandémie. K textu priložili mince a regionálnu tlač. Cirkev osádzala aj obnovený pozlátený kríž, ktorý výrazne zmení pohľad na krajské mesto.

18:13 Izraelské ministerstvo zdravotníctva navrhuje opätovné celoplošné zatvorenie druhého stupňa základných škôl a stredných škôl, pretože práve s návratom žiakov a študentov spája posledný nárast počtu prípadov ľudí pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2.

17:42 Spojené štáty nariadili v stredu pozastavenie všetkých letov čínskych leteckých spoločností do USA a späť po tom, čo Peking nepovolil americkým leteckým dopravcom obnoviť lety do Číny. Toto nariadenie nadobudne účinnosť 16. júna, informovala agentúra AFP s tým, že k tomu môže dôjsť aj skôr, ak tak rozhodne prezident USA Donald Trump.

17:18 Úrady v Severnom Macedónsku zvažujú, že v niektorých častiach krajiny znovu zavedú obmedzenia pohybu. Deje sa tak po tom, čo krajina zaznamenala najvyšší počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v priebehu jedného dňa od konca februára, keď zaevidovali prvý prípad.

16:57 V Bulharsku sa od 15. júna zruší povinnosť nosiť na verejnosti rúška. Krajina sa chystá na úplné uvoľnenie protipandemických opatrení. Oznámil to v stredu tamojší premiér Bojko Borisov. "Vtedy (15. júna) budú uvoľnené všetky opatrenia" proti šíreniu koronavírusu, povedal Borisov. Naďalej však podľa neho budú platiť usmernenia týkajúce sa dodržiavania spoločenského odstupu.

16:43 Americkí súkromní zamestnávatelia v máji zrušili 2,76 mil. pracovných miest, ekonomické škody spôsobené pandémiou trvajú už tretí mesiac. Vyplýva to z prieskumu agentúry ADP. Straty pracovných miest sa prejavili hlavne v dvoch sektoroch. V spracovateľskom priemysle a v odvetví obchodu, dopravy a dodávok energií.

16:24 Taliansko v rámci finálnej fázy uvoľňovania opatrení opäť otvorilo svoje regionálne aj medzinárodné hranice. Ostáva však nejasné, či budú aj iné krajiny akceptovať talianskych návštevníkov. Taliansko je prvou európskou krajinou, ktorá úplne otvorila svoje medzinárodné hranice a vzdala sa 14-dňovej karantény pre turistov. Väčšina štátov Európy však považuje tento krok, ktorého cieľom je oživiť kolabujúci, avšak kľúčový turistický sektor, za predčasný.

16:08 Letisko v belgickom Bruseli začne od 15. júna v rámci opatrení proti koronavírusu vykonávať kontroly teploty pasažierov prostredníctvom termokamier. Zariadenia budú sledovať aj to, či majú cestujúci na tvárach masky. Ak by ich telesná teplota presiahla 38 stupňov Celzia, mohli by im zakázať prístup k letom.

15:54 Uvoľnenie opatrení sa dotklo aj súdov a väzníc. Po novom sú opätovne štandardne otvorené podateľne aj informačné centrá. Pre väzňov sa znovu otvoria posilňovne aj čitárne. Do pojednávacích miestností bude vpustená verejnosť, ak sa to bude dať s dodržaním dvojmetrových odstupov.

15:48 Európska komisia v stredu aktualizovala smernicu EÚ o biologických látkach tak, aby zahrnula nový typ koronavírusu SARS-CoV-2. Cieľom je posilniť ochranu zdravia a bezpečnosti pracovníkov v členských krajinách Únie. Aktualizácia smernice zohľadňuje nové pracovné riziká a poskytuje dodatočnú ochranu všetkým pracovníkom.

15:46 Vláda zrušila 24-hodinový odstup medzi dovolenkármi na jednej izbe. Hotely môžu takisto otvoriť wellness centrá či bazény, ktoré sú dôležité pre ich biznis. To je dobrou správou pre mnohých cestovateľov, ktorí budú pre koronakrízu tento rok dovolenkovať na Slovensku. Ekonómovia Slovenskej sporiteľne sa pozreli na to, koľko ich to celé bude stáť.

15:37 Predsedovia vlád krajín V4 chcú na rokovaní 11. júna v Ledniciach dospieť k spoločnému stanovisku k návrhu prerozdeľovania prostriedkov v rámci Fondu obnovy, ktorý má byť súčasťou viacročného finančného rámca Európskej únie. Potvrdili to Igor Matovič a Andrej Babiš.

15:11 Zlomovým bodom pri úvahách o možnom otvorení česko-slovenských hraníc bol názor konzília odborníkov. Matovič to uviedol po rokovaní s Babišom v rámci stredajšej pracovnej cesty v ČR.

14:43 Vládna SaS je za zrušenie núdzového stavu, odvoláva sa na nulovú hodnotu kĺzavého mediánu. Informoval o tom hovorca SaS Ondrej Šprlák. "Nulová hodnota kĺzavého mediánu je podľa strany Sloboda a Solidarita impulzom na zrušenie núdzového stavu na Slovensku. Aj z toho dôvodu nemôžu za súčasných podmienok predstavitelia SaS jeho možné predĺženie na rokovaní vlády podporiť," uviedol.

14:36 Právo zamestnanca odmietnuť prácu v nedeľu a akceptácia jeho rozhodnutia zo strany zamestnávateľa. Takéto riešenie by považovalo za dobré takmer 70 percent opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus.

14:31 Prezidentka na Facebooku avizovala, že jej správa o stave republiky bude iná než správy prezidentov doteraz. "Máme totiž za sebou náročné mesiace v boji s koronou a doteraz nepoznanú a novú skúsenosť. Výzvu sme zatiaľ zvládli dobre, no počiatočné úspechy sa rýchlo pominú, ak si z toho, čo nám kríza ukázala, nevezmeme dobré ponaučenia," napísala Čaputová.

14:22 Hranice s Českom sa otvárajú bez obmedzení. Uvoľnenie avizuje aj Rakúsko. Vlády jednotlivých štátov pripravujú pre svojich občanov takzvané cestovateľské semafory. Viac nám povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

14:10 Premiéri Slovenska a Česka súhlasia s obnovením vlakovej a autobusovej dopravy medzi krajinami. „Naši ministri vnútra ešte o tom diskutujú. My im to pripomenieme. Ja za seba hovorím, že by sme sa mali vrátiť do normálu aj v prípade autobusovej a vlakovej dopravy,“ povedal po spoločnom stretnutí Andrej Babiš.

14:06 Švédsko malo v úvodnej fáze pandémie zaviesť prísnejšie epidemiologické opatrenia, uviedol švédsky hlavný hygienik. "Keby sme sa s rovnakou chorobou stretli opäť, myslím si, že s tým, čo vieme dnes, by sme zvolili strednú cestu medzi švédskymi opatrenia a opatreniami vo zvyšku sveta," uviedol epidemiológ Anders Tegnell.

14:01 Taliani môžu opäť voľne cestovať medzi regiónmi. Pre pandémiu koronavírusu platil zákaz presúvať sa takmer tri mesiace. Krajina tiež znova otvára hranice pre občanov európskych krajín.

13:47 Taliansko má dlhodobo obrovský problém s dlhovým bremenom. Táto téma sa stala opäť aktuálnou potom, čo krajinu zasiahla koronakríza. Bude musieť Rím odpísať časť svojho dlhu? Alebo nájde Európa iné riešenie? Aj o tom sme sa rozprávali s Tomášom Púchlym, analytikom Nadácie F. A. Hayeka.

13:40 Koronakríza tento rok stiahne Taliansko do hlbokej recesie, ktorá zaťaží aj štátnu kasu. Odhady hovoria, že dlh Ríma rýchlo stúpne a môže Talianom prerásť cez hlavu. Investori na burzách sú už nervózni a za pôžičky krajine pýtajú čoraz väčšie úroky.

13:31 Ak Matovič nezmení názor na zrušenie núdzového stavu, expremiér Pellegrini osloví prezidentku Zuzanu Čaputovú. Ak bude vláda po skončení sa zákonnej lehoty 90 dní navrhovať opätovné vyhlásenie núdzového stavu, plánuje sa obrátiť na Ústavný súd SR. Argumentuje tým, že na pokračovanie núdzového stavu nie sú zákonné dôvody a zbytočne sa obmedzujú práva občanov.

13:12 Nemecko od 15. júna zruší varovania pre svojich občanov pred cestami do približne 30 európskych krajín vrátane Slovenska. "Dnes sme sa rozhodli, že varovania pred cestovaním do uvedených krajín už nebudú ďalej platiť, nahradia ich však odporúčania," uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

13:08 Fungovať môžu pre verejnosť od stredy aj fitnescentrá. Viac nám o tejto téme povedal riaditeľ športového klubu Branislav Križák.

13:00 Slovensko od stredy vstúpilo do ďalšej fázy uvoľňovania opatrení. Pravidlá sa menia aj vo verejnom stravovaní. Viac nám povedal Marian Voltemar, vedúci prevádzky.

12:55 Peter Pellegrini a Richard Raši vystúpili na tlačovej konferencii, vyzývajú premiéra Matoviča, aby ukončil núdzový stav na Slovensku.

12:43 Rakúsko od štvrtka ruší kontroly na všetkých svojich hraniciach s výnimkou tých s Talianskom. Ľudia zo Slovenska, Česka i ďalších susedných krajín nebudú pri ceste do Rakúska musieť predkladať negatívny test na koronavírus, nepočíta sa ani s povinnou karanténou.

12:38 V nemocniciach a pobytových zariadeniach sociálnych služieb sa od poludnia môžu opäť prijímať návštevy za stanovených podmienok. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva s tým, že to umožnil priaznivý vývoj epidemiologickej situácie na Slovensku. Takzvaný kĺzavý medián je už týždeň na nule.

12:18 Ministerstvo práce vyplatilo ďalších takmer pol milióna eur žiadateľom o SOS dotácie. Informovalo o tom na svojom Facebooku.

12:16 Možnosť neplatiť preddavky na daň z príjmov využilo 430 firiem a živnostníkov, ktorí tak ušetrili viac ako 13,4  milióna eur, informovala Finančná správa SR. Možnosť podať vyhlásenie a neplatiť preddavky pre pokles tržieb o viac ako 40 % vôbec mohli daňovníci využiť prvýkrát v máji.

12:10 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:02 Maximálny počet účastníkov detských táborov, vrátane vedúcich, zdravotníkov, inštruktorov, personálu kuchyne či personálu zabezpečujúceho upratovanie, je 100 osôb. Tento počet ešte môže byť upravený v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň zdôrazňuje, že konanie putovných táborov je v súčasnej situácii neaktuálne.

11:47 Miera nezamestnanosti v eurozóne sa v apríli po očistení od sezónnych vplyvov zvýšila na 7,3 % zo 7,1 % v marci. V celej Európskej únii vzrástla na 6,6 % zo 6,4 % mesiac predtým. Dôvodom boli blokády, ktoré zaviedli členské štáty proti pandémii. Ukázali to údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

11:40 Pandémia nového koronavírusu sa prejavila i v nižšom dopyte po elektrine vyrábanej z hnedého uhlia. V uplynulých mesiacoch zaznamenali hornonitrianski baníci o viac ako 15 percent nižšie požiadavky na dodávky od Elektrárne Nováky.

11:24 Matovič a Babiš v úvode návštevy oznámili, že od dnešnej polnoci sa plne obnoví voľný pohyb osôb medzi Českom a Slovenskom a vráti sa tak do stavu pred pandémiou.

11:19 Premiér Igor Matovič sa v Prahe na svojej prvej zahraničnej pracovnej ceste stretol s českým premiérom Andrejom Babišom. Majú hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci a cezhraničnom režime a takisto o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

11:15 Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura a opozičný líder Juan Guaidó sa dohodli na spolupráci týkajúcej sa získania finančných prostriedkov na prekonanie súčasnej pandémie koronavírusu.

11:02 Ako reaguje verejnosť na nové pravidlá nosenia rúšok? V uliciach to zisťpval náš kolega Rasťo Iliev.

10:50 Výnimky z povinného nosenia rúšok sa od dnes rozširujú. Zorientujte sa v aktuálnych pravidlách.

10:35 Rusko zaznamenalo v stredu 8 536 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín a 178 nových obetí. Za uplynulých 24 hodín sa vyliečilo 8 972 infikovaných. Už druhý deň po sebe je počet novovyliečených vyšší ako počet novonakazených.

10:30 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:22 Čínsky sektor služieb evidoval v máji prvý rast za posledné štyri mesiace, pričom tempo rastu bolo najvyššie za 9,5 roka. Reagoval tak na uvoľnenie reštrikcií. Vývoj v službách výrazne prispel k zotaveniu celého súkromného sektora.

10:05 Vedci z Francis Crick Institute v Londýne zistili, ako sa rakovinové bunky chránia pred vírusmi, ktoré ich môžu zničiť. Nové poznatky môžu prispieť k efektívnejšej liečbe ochorenia.

9:54 Počet prípadov ochorenia Covid-19 stúpol za posledných 24 hodín v Indii o 8 909, celkový počet infekcií tak dosiahol 207.615. V Indii doposiaľ podľahlo ochoreniu 5815 ľudí. Predstaviteľka Indickej rady pre zdravotnícky výskum uviedla, že vrchol epidémie v Indii je "ešte veľmi ďaleko". Odborníci predpokladajú, že vrchol epidémie príde koncom júna alebo v júli.

9:40 Dva z troch nových prípadov pochádzajú z karantény.

9:38 Nové prípady nákazy hlásili v okresoch Michalovce, Poprad a Topoľčany.

9:36 Máme len troch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:34 Za uplynulý deň pribudli traja noví vyliečení pacienti, spolu ich je už 1 375.

9:30 Na Slovensku pribudli tri nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 525 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 336 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:16 Pozrite si prehľad informácií o aktuálnom uvoľňovaní opatrení.

9:10 Kanada potvrdila v stredu 702 nových prípadov nákazy za uplynulých 24 hodín, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 92.410. IKanada v priebehu pandémie zaznamenala spolu 7395 obetí. Vyliečilo sa 50.357 pacientov. Od 11. mája je denný nárast počtu vyliečených vyšší ako počet novonakazených.

9:05 Uvoľňovanie opatrení a pekné počasie praje aj športovaniu vonku. Podľa lekárky však stále netreba zabúdať na ochranu zdravia. Pri tréningu vonku radí chodiť na krátke prechádzky, behať či bicyklovať, no nie na frekventovaných miestach.

„Vhodné je nastaviť si pohybovú rutinu v rámci domácnosti, či už ľahším cvičením, posilňujúcim stabilizačný systém, prípadne cvičeniami zameranými na flexibilitu ako strečing alebo joga,“ hovorí klinická imunologička a alergologička Katarína Bergendiová.

8:49 Príslušníci etnických menšín v Británii zomierajú v súvislosti s ochorením COVID-19 vo vyššej miere ako tamojšie belošské obyvateľstvo. Vyplýva to z výsledkov štúdie vládnej agentúry Public Health England, ktoré boli zverejnené v utorok. Expertov uskutočnením štúdie ešte v apríli poverila britská vláda. Podľa agentúry AP síce uvádza príčiny tejto disproporcie, neponúka však žiadne odporúčania.

8:13 Južná Kórea oznámila, že sa rozhodla povoliť použitie experimentálneho antivírusového lieku remdesivir v mimoriadnych prípadoch na liečbu pacientov s ochorením COVID-19.

7:35 Počet úmrtí v súvislosti s novým koronavírusom prekročil v utorok v Brazílii 30.000. Nákaze podľahlo 31.199 ľudí. Brazília je v súvislosti s pandémiou koronavírusu najviac postihnutou krajinou v oblasti Južnej Ameriky. Za posledných 24 hodín v krajine podľa údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenali 1262 úmrtí a 28.936 nových prípadov nákazy.

7:10 Zmeny platia aj v zariadeniach verejného stravovania. Od stredy sa ruší obmedzenie počtu ľudí sediacich pri jednom stole. Taktiež už môžu mať zariadenia verejného stravovania otvorené aj po 22.00 h. ÚVZ SR však pripomína, že je potrebné riadiť sa platným všeobecne záväzným nariadením obce.

Uvoľňovanie opatrení platí aj pre hotely. Tie už nemusia dodržiavať 24-hodinový časový odstup medzi ubytovaním klientov do tej istej izby. Zároveň sa ruší podmienka pre izbu mať vlastné sociálne zariadenie. V taxíkoch už môže byť zapnutá klimatizácia aj pre zákazníka. Od stredy sa ruší aj povinná 15-minútová prestávka medzi jazdami. Naďalej sa vyžaduje dezinfekcia priestorov vozidla.

6:30 Od stredy sa končia špeciálne hodiny na nákup pre seniorov nad 65 rokov. Povinné sanitárne dni počas nedieľ však ostávajú pre maloobchodné prevádzky v platnosti.

Po novom nebude môcť maximálny počet zákazníkov v prevádzke presiahnuť limit jednej osoby na desať štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov. Stále ostávajú v platnosti alternatívne podmienky, a to dodržanie dvojmetrového odstupu zákazníkov od seba, respektíve v prípade zariadení verejného stravovania dvojmetrová vzdialenosť stolov od seba.

6:15 Športové podujatia s divákmi za jasne stanovených podmienok, šachovnicové sedenie v divadlách, kinách či zmiernenie pravidiel povinného nosenia rúšok v exteriéri. To sú zmeny, ktoré od stredy vyplývajú z uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu.

Hygienici od stredy zmiernili pravidlá povinného nosenia rúšok v exteriéri. Predpísaná vzdialenosť od cudzích osôb sa skrátila z piatich na dva metre. Rúško na tvári však na Slovensku musia mať ľudia naďalej povinne nasadené v interiéroch a na hromadných podujatiach. Od stredy je tiež povolené organizovať športové súťažné podujatia. Zúčastniť sa ich môžu už aj diváci, no za jasne stanovených podmienok.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok