Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Skvelá správa: Od polnoci sa môže medzi ČR a SR cestovať NEOBMEDZENE

Predseda vlády SR Igor Matovič (vľavo) a český premiér Andrej Babiš počas vyhlásenia pred začiatkom ich rokovania v Prahe v stredu 3. júna 2020. Foto: TASR Michal Svítok

V súčasnosti môžu Česi na Slovensko i Slováci do Česka vycestovať bez potvrdenia o negatívnom teste na COVID-19, ak pobyt nepresiahne 48 hodín.

Praha 3. júna (TASR) - Od polnoci zo stredy na štvrtok (4.6.) sa obnoví neobmedzený režim na hraniciach medzi Slovenskou republikou a Českou republikou. Premiéri oboch krajín Igor Matovič a Andrej Babiš to potvrdili pred začiatkom ich rokovania v rámci stredajšej zahraničnej pracovnej cesty predsedu vlády SR Matoviča v Prahe.



"Od polnoci zo stredy na štvrtok (4.6.) zavádzame úplne voľný pohyb medzi Slovenskou a Českou republikou," povedal šéf slovenského kabinetu. Dohoda o tomto kroku podľa neho padla už pred dvoma dňami.

"Od polnoci sa teda už bude možné slobodne pohybovať medzi Slovenskom a Českom, tak ako to bolo pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu," potvrdil Babiš.

V súčasnosti môžu Česi na Slovensko i Slováci do Česka vycestovať bez potvrdenia o negatívnom teste na COVID-19, ak pobyt nepresiahne 48 hodín.

Podrobnosti otvoreného režimu majú premiéri oznámiť po spoločnom rokovaní, na ktorom majú hovoriť aj o pandemickej situácii v oboch krajinách, rovnako majú diskutovať o bilaterálnej spolupráci a o návrhu dlhodobého rozpočtu Európskej únie.

Slovenského premiéra prijme v rámci programu aj prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu - predseda Senátu Miloš Vystrčil a predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček.


Otvorenie hraníc s ČR posvätili epidemiológovia


Zlomovým bodom pri úvahách o možnom otvorení česko-slovenských hraníc bol názor konzília odborníkov. Predseda vlády SR Igor Matovič to uviedol po rokovaní so svojím českým náprotivkom Andrejom Babišom v rámci stredajšej pracovnej cesty v ČR.

Jednou z tém stretnutia premiérov bol aj cezhraničný režim. "Akonáhle to v pondelok odobrili odborníci, zavolal som pánovi Babišovi, aby sme sa dohodli na otvorení hraníc," uviedol Matovič.

"Obe krajiny sú ako siamské dvojčatá, zviazané spoločnou históriou, osobnými i rodinnými vzťahmi. To odlúčenie a reštrikcie na hraniciach sme preto mnohí brali veľmi citlivo. Preto som rád, že zavádzame režim bez obmedzení," skonštatoval Matovič.

Premiéri pripomenuli, že na slovenskej strane ostane kontrolný režim v prípade štátnych príslušníkov tretích krajín. Babiš zdôraznil, že na strane ČR bol o uvoľnenie režimu na hraniciach veľký záujem. Poukázal pritom na to, že Slovensko je pre ČR druhou najvýznamnejšou exportnou krajinou a rovnako druhou najpreferovanejšou turistickou destináciou pre Čechov.

"Je preto dôležité, aby sme spoločne podporili cestovný ruch, keďže aj Slováci stále viac cestujú do ČR, čo je samozrejme dobre," uviedol Babiš.

Otázka verejnej medzinárodnej autobusovej a vlakovej dopravy je otázkou diskusií, uviedli premiéri. "Budem rád, keď sa to úplne vráti do normálu," povedal Babiš. Matovič v tejto súvislosti poukázal na vážnosť hlasu konzília odborníkov. Myslí si však, že ak epidemiológovia odsúhlasili úplné otvorenie hraníc s ČR, mohlo by sa to týkať akejkoľvek formy dopravy.

Podľa hlavného hygienika SR Jána Mikasa môže otváranie hraníc so susednými krajinami zo strany SR pokračovať. "Možno sa dočkáme podobného kroku na budúci týždeň aj v prípade ďalších krajín, no všetko závisí od priamych rokovaní predstaviteľov štátov," povedal Mikas.

Obaja premiéri vyzdvihli nadštandardné vzťahy oboch krajín, Babiš zhodnotil stredajšie diskusie ako konštruktívne, milé a priateľské. Matovič podľa svojich slov predpokladal, že stretnutie bude formálnejšie. "O to viac som milo prekvapený ľudskosťou a atmosférou na tomto stretnutí," skonštatoval.

Zároveň oznámil, že najbližšie spoločné rokovanie českej a slovenskej vlády sa uskutoční v lokalite Slovenského raja.

Matoviča počas stredajšej pracovnej cesty v Prahe prijme aj prezident ČR Miloš Zeman a stretne sa aj s predsedami oboch komôr českého parlamentu. Na záver programu položí v spoločnosti krajanskej komunity veniec k soche Milana Rastislava Štefánika na pražskom Petříne.

osobitný spravodajca TASR Erik Mader


Slováci v Česku vítajú otvorenie hraníc



Predstavitelia organizácií Slovákov v Českej republike vítajú, že došlo k otvoreniu hraníc medzi Slovenskom a Českom. Na vytvorenie spoločného česko-slovenského zdravotného priestoru vyzývali už začiatkom mája.

Výzvu podpísali predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí, riaditeľ Slovenského domu v Prahe a člen Rady vlády ČR pre národnostné menšiny Vladimír Skalský, predsedníčka Slovensko-českého klubu a šéfredaktorka časopisu Slovenské dotyky Naďa Vokušová, predseda Obce Slovákov v ČR Andrej Dan Bárdoš a predseda Združenia Slovákov v Prahe a šéfredaktor časopisu Korene Jaromír Slušný.

Predstavitelia Slovákov v zahraničí, predovšetkým v Českej republike, vyzývali štátne orgány SR a ČR na premyslené a opatrné, ale výrazné postupné uvoľňovanie režimu na vzájomných hraniciach. Upozorňovali, že situácia v oboch krajinách v súvislosti s výskytom nového koronavírusu je porovnateľná a obyvatelia oboch krajín tak pre seba navzájom nepredstavujú hrozbu.

Autori vyhlásenia upozorňovali na mimoriadnu previazanosť oboch štátov, množstvo cezhraničných rodinných a osobných vzťahov, akademickú a vedeckú spoluprácu či dochádzanie do nemocnice. Uvoľnenie opatrení podľa nich po umožnení dovoleniek v druhej z krajín pomôže naštartovaniu ekonomiky či pendlerom.