Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Premiér Matovič odletel na prvú oficiálnu zahraničnú cestu do Prahy. S Babišom sa dohodli na voľnom prechode cez hranice
Zdielať na

Premiér Matovič odletel na prvú oficiálnu zahraničnú cestu do Prahy. S Babišom sa dohodli na voľnom prechode cez hranice

PRAHA / Premiér Igor Matovič odletel na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu počas pandémie koronavírusu. Spolu s ostatnými ministrami letel do Prahy na návštevu za českým premiérom Andrejom Babišom a ostatnými predstaviteľmi ČR. Po rokovaní s českým premiérom spoločne oznámili úplné otvorenie hraníc Česko - Slovenska.

Premiér Igor Matovič sa v Prahe stretne aj s ostatnými najvyššími ústavnými činiteľmi ČR. Ako prvý ho prijal premiér Andrej Babiš. Hovoriť majú o aktuálnej situácii v súvislosti s koronavírusom v oboch krajinách. Rokovali aj o situácií na hraničných priechodoch čoho výsledkom je nasledovné - od stredy polnoci bude platiť úplne voľný pohyb občanov medzi Slovenskom a Českom. "Obnovujeme Česko-Slovensko," vyhlásil Matovič s úsmevom. 

 "Som rád, že Slovensko akceptovalo ten program 48 hodín, ale bolo tam veľa Slovákov, ktorí nemali trvalý alebo prechodný pobyt, tak som apeloval na pána premiéra. Skvelou príležitosťou bolo toto stretnutie, aby sme to oznámili a stretli sa. Tak sme si povedali fajn, tak sme prví otvoríme to," vyjadril sa Andrej Babiš. 

Za otvorením hraníc je rozhodnutie odborníkov, ktorí sú podľa Matoviča "európskou špičkou a treba ich rešpektovať."

Matoviča prijal aj český prezident Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu, predseda Senátu Miloš Vystrčil a predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček. 

Počas toho ako bol premiér na návšteve u toho českého, Rakúsko oznámilo zmenu na hraniciach.  Takmer troch mesiacoch obmedzení Rakúsko od štvrtka tiež obnovuje úplnú slobodu cestovania do susedných krajín s výnimkou Talianska. Od 4. júna teda Rakúšania prestanú uplatňovať hraničné a zdravotné kontroly so Slovenskom, Nemeckom, Lichtenštajnskom, Švajčiarskom, Slovinskom, Českom a Maďarskom. Pre ľudí prichádzajúcich z Rakúska na Slovensko sa zatiaľ nič nemení. Stále platia dané pravidlá. 

"Rakúsko ohlásilo zatiaľ jednostranné uvoľnenie hraničného režimu. Čo teda v praxi znamená, že sa už od našich občanov nebude vyžadovať negatívny test nie starší ako 4 dni. Dobrá správa je, aby sme to otvorili aj opačne, aby rakúski občania aj naši občania žijúci v Rakúsku cestovali slobodne na Slovensko," vyjadril sa štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. V najbližších hodinách by sa podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničia malo k tomu pridať aj Maďarsko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy