Zo Slovenska

Premiér vyráža do Prahy na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu

S predsedom českej vlády majú hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách i o dôsledkoch nevyhnutných protiepidemio­logických opatrení.

Ilustračný obrázok k článku Premiér vyráža do Prahy na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) odcestoval v stredu na svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu. Podľa tradície vedie do Českej republiky.

O pandemickej situácii

Slovenský premiér sa v Prahe stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi ČR. Ako prvý ho prijme predpoludním jeho náprotivok, predseda českej vlády Andrej Babiš. Premiéri majú hovoriť o pandemickej situácii v oboch krajinách i o dôsledkoch nevyhnutných protiepidemio­logických opatrení.

Podľa portálu českého kabinetu má Babiš s Matovičom diskutovať tiež o bilaterálnej spolupráci a cezhraničnom režime. „V rámci agendy Európskej únie (EÚ) budú hlavnými témami rokovania viacročný finančný rámec a fond obnovy,“ informuje portál vlády ČR.

Súčasťou delegácie sú viacerí ministri vrátane podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej (Za ľudí), ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽaNO), ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka (nominant SaS) a ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Remišová a Mikulec majú počas dňa naplánované aj separátne rokovania s českými partnermi.

V delegácii je tiež konzílium odborníkov. Člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík TASR informoval o tom, že konzílium sa stretne s Romanom Prymulom, ktorý viedol český ústredný krízový štáb počas nástupu pandémie nového koronavírusu, od júna je vládnym splnomocnencom pre vedu a výskum v zdravotníctve.

Matoviča prijme aj prezident ČR Miloš Zeman, rovnako tak šéfovia oboch komôr českého parlamentu, predseda Senátu Miloš Vystrčil a predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM