Slovensko môže byť startupovou veľmocou, tvrdí šéf ROCHE Slovensko, najväčšej biotech firmy na svete

  • Slovensko je krajinou úspešných startupov, veľký potenciál máme aj v medicínskej a biotechnologickej sfére
  • Problémom strednej aj východnej Európy je minimálna štátna a komunitná podpora, skvelé nápady tak zomierajú hneď v zárodku
  • Roche, najväčšia biotechnologická firma na svete, štartuje akcelerátor HealthCare Lab a pod svoje krídla zoberie šesť inovatívnych startupových nápadov
iépuztdrzuiz2
Startitup/Daren Wilson
  • Slovensko je krajinou úspešných startupov, veľký potenciál máme aj v medicínskej a biotechnologickej sfére
  • Problémom strednej aj východnej Európy je minimálna štátna a komunitná podpora, skvelé nápady tak zomierajú hneď v zárodku
  • Roche, najväčšia biotechnologická firma na svete, štartuje akcelerátor HealthCare Lab a pod svoje krídla zoberie šesť inovatívnych startupových nápadov

Slovensko je krajinou úspešných startupov, ktoré majú svetový potenciál. V technologickej sfére u nás dominujú firmy ako Tachyum či GA Drilling. Významné pokroky však robíme aj v sektore zdravotníctva.

Startup Powerful Medical využíva veľké dáta a deep learning na predpovedanie zdravotných problémov z EKG, MultiplexDX zasa pracuje na presných diagnostických testoch, ktoré pomáhajú odhaľovať rakovinu prsníka.

4 najvýznamnejšie slovenské biotech startupy

zdroj: Startitup

Po celom Slovensku sú skryté prelomové nápady, ktoré môžu zdravotníctvo posunúť na novú úroveň, no chýbajú odborníci, mentori a akcelerácia. A to je jednoznačne obrovská výzva, ktorej sa chytila najväčšia biotechnologická firma na svete, spoločnosť ROCHE.

Jej lokálna pobočka ROCHE Slovensko otvorila unikátny akcelerátor HealthCare Lab. Ten je určený pre startupy zo strednej a východnej Európy, do ktorého sa môžu zapojiť aj Slováci.

Startupové kráľovstvo

Slovensko je okrem iného výnimočné tým, že na pomerne malú krajinu má obrovský potenciál v oblasti inovatívnych nápadov a ľudí, ktorí majú zaujímavé myšlienky,“ opisuje našu krajinu Daren Wilson, generálny manažér Roche Slovensko. „Inovácie má ROCHE vo svojej DNA výbave. Sme partnerom nielen pre pacientov, pacientske organizácie, vlády, ale aj partnerom, ktorý prináša inovácie a pomáha inováciám rásť.

Roche má so startupmi dlhodobé skúsenosti. V celosvetovom meradle táto biotechnologická firma premenila už viacero startupov na úspešné partnerstvá. Príkladom sú také spoločnosti ako Foundation Medicine alebo Flatiron (obidva zlepšujú život pacientom s rakovinou).

zdroj: Daren Wilson/ROCHE Slovensko

Akcelerátor HealthCare Lab, ktorý je orientovaný na sektor zdravotníctva, je vďaka silnej kompetencii takého globálneho hráča v oblasti diagnostiky a farma-priemyslu akým je ROCHE jedinečný. Startupy s inováciami na prieniku zdravotníctva a digitálnych technológií majú šancu stať sa súčasťou štvormesačného akceleračného programu, ktorý bude po mentorskej stránke lídrovať práve ROCHE.

Daren Wilson nás uistil, že gigantická firma disponuje špičkovými expertmi v každej jednej medicínskej oblasti a na konte má stovky užitočných kontaktov, ktoré vie aktivovať v záujme podpory tých najlepších startupových ideí.

Pozornosť sa bude venovať nielen koronavírusu

Aj napriek tomu, že sa HealthCare Lab spúšťa hneď po pandémii koronavírusu, startupový akcelerátor riešeniam pre koronavírus neprikladá zvýšenú pozornosť. Naopak, vítané sú projekty z akejkoľvek medicínskej oblasti.

HealthCare Lab je otvorený pre krajiny strednej a východnej Európy. Zo všetkých prihlásených záujemcov vyberieme šesť finalistov s najbrilantnejšími myšlienkami, ako zlepšiť kvalitu zdravotníctva,“ vysvetľuje princíp akcelerátora Daren Wilson.

Prihlásiť sa môžu existujúce startupy, ktoré chcú pretaviť svoje prototypy digitálnych riešení v zdravotníctve na úspešné riešenia v praxi. Ide predovšetkým o firmy, ktoré už majú vyvinutý prototyp riešenia, tím aspoň dvoch ľudí a financovanie do 500-tisíc eur. Akceleračný program trvá 4 mesiace a okrem mentorshipu sú jeho súčasťami bootcamp či prezentácie pred medzinárodnou porotou.

Mentori patria medzi svetovú špičku a nájdeš medzi nimi aj známu tvár – zapojený je aj Slovák Lukáš Alner z Diagnose.me, medzinárodnej platformy bojujúcej proti chybným diagnózam.

Osobne mi je projekt Diagnose.me veľmi sympatický. Skvelý nápad pretavili na celosvetovú úroveň a dnes pomáhajú desaťtisícom ľudí po celom svete,“ hovorí Daren Wilson z Roche Slovensko.

zdroj: Daren Wilson/ROCHE Slovensko

Nemajú problém robiť aj s konkurenciou

Spoločnosť Roche Slovensko prešla nedávno veľkými zmenami a transformovala sa na účelovo orientovanú, agilnú organizáciu. Našim poslaním je prinášať zdravotnú starostlivosť v lepšej kvalite pre väčšie množstvo pacientov a to čo najrýchlejšie.

Moji kolegovia každý deň vstávajú do práce s jasnou predstavou o našom primárnom cieli, ktorým je zlepšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti práve prostredníctvom inovácií. Dôraz však rovnako kladieme na udržateľnosť celého systému,“ vysvetľuje Wilson zo slovenského Roche.

Čísla jasne hovoria, že Roche je špičkou svetového zdravotníctva v biotechnologickej oblasti, priznávajú však, že zdravie si vyžaduje spoluprácu viacerých entít.

Nie je časté, aby sme videli svetových gigantov spolupracovať pre vyššie dobro. Roche však už v minulosti spolupracoval priamo s ich konkurenciou, veľkou farmafirmou Sanofi, s ktorou vybudovali startupový hub Creasphere v Mníchove.

zdroj: Daren Wilson/ROCHE Slovensko

Osobne si myslím, že Európa má v oblasti medicínskych inovácií obrovský potenciál. Budúcnosť zdravotníctva je spojená s digitalizáciou, klinickým rozhodovaním s podporou umelej inteligencie a dôrazom na personalizovanú zdravotnú starostlivosť.

Naša spoločnosť je pripravená systematicky podporovať unikátne myšlienky, startupy a partnerstvá, ktoré sú v súlade s našimi hodnotami a poslaním. V Roche sme nadšení, že môžeme stáť pri vzniku prvého akcelerátora zameraného na oblasť zdravotníctva a sme presvedčení, že táto iniciatíva má potenciál etablovať Slovensko ako centrum inovácií v zdravotníctve,“ objasňuje plány Roche Slovensko Daren Wilson.

Podobné iniciatívy sú na Slovensku veľmi zriedkavé a takýto akcelerátor je príležitosťou raz za život. Tvoj inovatívny nápad prihlás do 9. júna.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá