Takmer sedem hodín trvá disciplinárne konanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Z toho päť hodín prebieha ústne pojednávanie pred komisiou predsedu Attilu Izsáka za zatvorenými dverami. Vylúčená bola na návrh predsedu a po súhlase D. Trnku, jeho právnej zástupkyne a prokurátora na podstatnú časť konania verejnosť, teda aj médiá. Dôvodom bolo, že na rôznych súčastiach polície prebiehajú trestné konania a nie je vhodné, aby sa s nimi oboznamovala verejnosť. Či v utorok komisia vynesie svoje rozhodnutie, nie je isté.

Na snímke zľava ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) a poslanec Alojz Baránik (SaS) počas hlasovania o programovom vyhlásení vlády na 6. rokovaní NR SR v Bratislave 30. apríla 2020. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Neprehliadnite

Koalícia nie je dohodnutá na mene generálneho prokurátora, deklaruje SaS a OĽaNO

Disciplinárneho priestupku sa mal D. Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom K. v prípade kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa M. z väzby z roku 2004.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri 2019 Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže na neho bol v ten deň podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky.

Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila. D. Trnka voči obvineniu v kauze Gorila podal na GP SR mimoriadny opravný prostriedok.