MENU

Štátny tajomník Marian Majer rokoval

s estónskym veľvyslancom Toomasom Kukkom


Štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer dnes na pôde rezortu obrany prijal mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Estónskej republiky Toomasa Kukka. Počas rozhovoru sa venovali najmä prioritám nového vedenia rezortu obrany a príprave nových strategických dokumentov. Štátny tajomník veľvyslanca informoval aj o cieli vypracovať novú obrannú a bezpečnostnú stratégiu.

Rokovanie poskytlo príležitosť na výmenu skúseností z boja proti koronavírusu. „Slovensko aj napriek obmedzeniam spôsobenými COVID-19 bude aj naďalej pôsobiť v operáciách, misiách a aktivitách NATO, EÚ a OSN,“ priblížil štátny tajomník Marian Majer.

Špecificky spomenul aktuálny proces schvaľovania mandátu vojakov Ozbrojených síl SR v Lotyšsku v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP). Veľvyslanec Kukk poďakoval za príspevok Slovenska do eFP, ktorý podľa neho prispieva aj k zvyšovaniu bezpečnosti Estónska.

Marian Majer počas rokovania informoval o plnení záväzkov Slovenskej republiky, ktoré jej vyplývajú z členstva v EÚ a NATO. Potvrdil ambíciu Slovenska dosiahnuť 2% HDP do roku 2024. Veľvyslanec Kukk ho informoval, že jeho krajina je súčasťou klubu 2% už dlhé roky. Vzhľadom na to, že hrozby sa nezmenili ani vplyvom pandémie COVID-19, prípadné škrty v estónskom štátnom rozpočte nespôsobia pokles pod hranicu 2%.

Témou stretnutia boli aj možnosti prehĺbenia bilaterálnej spolupráce medzi Slovenskom a Estónskom. „Sme pripravení posilniť našu spoluprácu aj v iných oblastiach, napríklad v obrannom priemysle, kybernetickej obrane a strategickej komunikácii. Platí, že Slovensko je otvorené spolupráci a rozhodne má čo ponúknuť,“ uzavrel štátny tajomník Majer.

Ďalšie snímky si môžete pozrieť – TU.

Text: Ministerstvo obrany SR – KOd /r
Foto: Jakub Neubauer – MO SR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.