Fundamentalistické hnutie Taliban rozhodne odmieta správu Organizácie Spojených národov, ktorá v nej konštatuje údajné pokračovanie kontaktov medzi Talibanom a teroristickou sieťou al-Káida. Taliban tieto tvrdenia označil za „ničím nepodložené" a „zaslepené".

„Islamský emirát rozhodne odmieta obsah tejto správy," napísal podľa agentúry DPA Taliban vo vyhlásení, v ktorom uviedol svoj názov používaný v časoch, keď bol v Afganistane pri moci.

OSN vo svojej správe uviedla, že Taliban ubezpečil al-Káidu, že ich historické väzby zostanú zachované napriek záväzku, ktorý na seba zobral na rokovaniach s USA - ide o prerušenie vzťahov so všetkými teroristickými skupinami výmenou za stiahnutie medzinárodných síl z Afganistanu.

EBE 12 Washington - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo počas tlačovej konferencie v sídle americkej diplomacie vo Washingtone 20. mája 2020. FOTOTASR/AP
Secretary of State Mike Pompeo speaks during a press briefing at the State Department on Wednesday, May 20, 2020, in Washington. (Nicholas Kamm/Pool Photo via AP)
Neprehliadnite

M. Pompeo: Čína chce Hongkong umlčať zákazom spomienky na Tchien-an-menský masaker

V správe OSN sa tiež uvádza, že Taliban mal počas rokovaní s USA pravidelné konzultácie s al-Káidou a ponúkol záruky, že bude zachovávať ich historické väzby.

Osobitný vyslanec USA pre rokovania o obnovení mieru v Afganistane Zalmay Khalilzad v pondelok pred novinármi vyhlásil, že správa OSN sa týka obdobia do 15. marca, keď uplynuli dva týždne od podpísania dohody medzi USA a Talibanom. Khalilzad dodal, že USA monitorujú dodržiavanie dohody Talibanom.

Formulové preteky elektromobilov kategórie ePrix v Moskve
Neprehliadnite

Hostia a účastníci vojenskej prehliadky v Moskve budú testovaní na koronavírus

Táto militantná skupina vo svojej reakcii na správu OSN zopakovala, že je oddaná plneniu dohody podpísanej s Washingtonom a v súlade s ňou nedovolí využívať územie Afganistanu na útoky proti komukoľvek inému, na výcvik alebo na získavanie finančných prostriedkov v prospech cudzích subjektov.

Podľa správy OSN je al-Káida v Afganistane stále prítomná. Odhaduje sa, že na jeho území sa momentálne nachádza 400-600 bojovníkov al-Káidy.