Instagram slovenských politikov: Fico na politickom aj Instagramovom úpadku. Čaputová a Matovič kraľujú

  • Komunikovať s občanmi na Instagrame ju už dnes veľmi bežné aj u našich politikov
  • Pozreli sme sa na 5 najvýraznejších a na to, ako to robia, čo publikujú a koho followujú
instagramy (1)
TASR/Martin Baumann, Roman Hanc
  • Komunikovať s občanmi na Instagrame ju už dnes veľmi bežné aj u našich politikov
  • Pozreli sme sa na 5 najvýraznejších a na to, ako to robia, čo publikujú a koho followujú

Digitálna doba so sebou prináša aj nutnosť figurovať na sociálnych sieťach. Okrem toho, že sa na nich známe osobnosti objavia, potrebujú byť aktívne. Sledujeme aj takých, ktorých v bežnom živote veľmi neobľubujeme. Chceme vedieť, čo robia, ako rozmýšľajú či aké sú ich názory na spoločnosť a verejné dianie. 

Vybrali sme si 5 výrazných politikov, ktorí majú aktívne a veľmi pestré Instagramy a zaujímavé politické funkcie. 

zuzana_caputova

Prezidentka patrí medzi najpopulárnejších verejných činiteľov na Slovensku. Nielen kvôli najvyššiemu počtu followerov na Instagrame, hoci aj toto kritérium môžeme považovať za relevantné. Vďaka jej vkusnom profile na sociálnej sieti vieme, kde sa pohybuje, s kým sa stretáva, čo robí a čo nám odkazuje. 

Zuzana Čaputová púšťa ľudí bližšie k sebe. Podobne ako jej predchodca, Andrej Kiska, predstavila fanúšikom palác, vzala ich na oficiálne prezidentské rokovania do sveta, ale aj do odľahlých dedín a miest v našej krajine.

Na Instagrame bola aktívna ešte predtým, než sa stala prezidentkou, pretože ako jedna z vedúcich osobností občianskej iniciatívy Skládka nepatrí do mesta sa venovala ilegálnym hromadeniam odpadu v Pezinku, odkiaľ pochádza. Práve sociálne siete jej umožňovali rýchlejší a hlbší prienik medzi ľudí. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova),

  • Followers: 277k
  • Príspevky: 449
  • Sleduje: 41 účtov, predovšetkým čelných predstaviteľov  zahraničnej politiky, občianske iniciatívy a svetové združenia. 

igor_matovic_olano

Premiér Igor Matovič sa na svoju pozíciu dostal aj vďaka sociálnym sieťam. Nie je žiadnym tajomstvom, že populistické tendencie boli u neho známe už v čase jeho pôsobenia v opozícii.

Keď koncom januára tohto roka navštívil spolu s niekoľkými kolegami z radov Obyčajných ľudí milionársku štvrť v Cannes a pred údajnou vilou exministra financií Jána Počiatka vysvetľoval neistý pôvod jeho majetku, stal sa asi najvirálnejším facebookovým publicistom z radov politikov.

Dnes komunikuje tiež prevažne prostredníctvom sociálnych sietí a spravuje si ich sám. Je autentický a to sa ľuďom páči. Otázne je, či je potrebné, aby bol až tak kontaktný. 

Jeho príspevky často prichádzajú v noci alebo ráno a sú poznačené konkrétnou dennou alebo nočnou hodinou, sú písané veľmi rýchlo, bez premýšľania. V rozhovore so sociológom Michalom Vašečkom sme rozoberali aj to, že egá politikov, ktoré na sociálnych sieťach spolu bojujú, sa nedajú nazývať štandardným bojom. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Igor Matovič (@igor_matovic_olano),

Svet sa však postupne mení a Matovič nie je ani prvý a ani posledný z radov politikov, kto takto s občanmi komunikuje. Na Instagrame má momentálne 65,6-tisíc followerov a len 76 príspevkov. Hoci je aktívnejší skôr na Facebooku, každý deň sa snaží informačne ukojiť aj svojich instagramových fanúšikov. Cez pracovné povinnosti, obedy s priateľmi až po výkresy od dcéry. Igor Matovič pracuje s emóciami odberateľov veľmi intenzívne.

U Matoviča je dobrou stratégiou práve frekvencia postovania. „Takmer zakaždým, keď prídete na jeho profil, nájdete na ňom nový status. A to vás láka vrátiť sa,“ vysvetľuje Marek Didák, creative director agenúry Hype. 

  • Followers: 65,6k
  • Príspevky: 76
  • Sleduje: 30 účtov. Medzi ne patria politici, politické strany, najväčšie slovenské denníky a niekoľko novinárov.

peter_pellegrini

O bývalom predsedovi vlády toho v poslednom čase počuť dosť. Hoci silno bojuje so súčasným predsedom strany SMER-SD o vodcovskú funkciu, jeho Instagram je pokojnou oázou, kam sa chodí odreagovať.

Ak si doteraz nevedel, že Peter Pellegrini je okrem politika aj obyčajný človek, ktorý má rád prírodu a prácu okolo domu, za posledných niekoľko mesiacov si sa to vďaka jeho príspevkom určite dozvedel. Pred viac ako mesiacom dostal od týždenníka Plus 7 dní dokonca titul Kráľ internetu a na toto označenie je pyšný. Potvrdil to, ako inak, na internete.

Teší ma Váš záujem. Už dlhé roky s vami zdieľam svoj život na sociálnych sieťach. Ďakujem za podporu a budem rád, ak zostaneme v kontakte aj naďalej,“ odkázal Pellegrini svojim fanúšikom. Kým bol ešte vo vedúcej funkcii, snažil sa nás informovať prevažne o tom, čo sa deje v zákulisí strany alebo vlády. Dnes vieme, ako vyzerá jeho pes, koľkým susedom pomohol zasadiť zemiaky alebo ako chystá drevo na rodinnú grilovačku.

  • Followers: 58,9k
  • Príspevky: 747 , čo ho publikačne vyšvihlo na vrchol rebríčka. 
  • Sleduje: 91 účtov. Ide prevažne o rodinných príslušníkov, členov politickej strany SMER-SD ale aj rôznych významných predstaviteľov zahraničnej politiky.
 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Peter Pellegrini (@peter_pellegrini),

kollarboris

Boris Kollár má na Instagrame dva účty. Jeden oficiálny, kde sa prezentuje ako predseda strany Sme rodina, a druhý súkromný, na ktorý prispieval ešte ako nepolitik, a teda od 6. októbra 2015. Na tomto má paradoxne viac fanúšikov, až 33-tisíc. Možno majú pocit, že tu je viac autentickejší.

Požartuje, na druhý deň publikuje fotografiu z oficiálnej štátnej udalosti a potom ukáže objatie s premiérom na dôkaz dobrých koaličných vzťahov. Zoberie ťa na Donovaly, ukáže svoju mamu, deti, zasadnutie strany ale aj to, ako si užíva voľný deň.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Boris Kollar (@kollarboris),

Boris Kollár má pestrý život či už ako politik, alebo ako podnikateľ. Sleduje asi najviac účtov, spomedzi všetkých vybraných, až 5 331. Ide predovšetkým o rodinu, priateľov a zmes politikov, podnikateľov a slovenských známych osobností.

  • Followers: 33,1k
  • Príspevky: 542
  • Sleduje:  5 331 účtov, čo je najviac spomedzi všetkých vybraných. Ide predovšetkým o rodinu, priateľov a zmes politikov, podnikateľov a slovenských známych osobností.

robert_fico

Bývalý premiér pridal svoj prvý príspevok na Instagram ešte v roku 2016. Bolo to 19. novembra a fotografia sa vzťahovala k sviatku Dňa študentov. Vyfotil sa so študentkami. Odvtedy sa s nami podelil o 74 nových fotografií, čo je za 4 roky pôsobenia na tejto sociálnej sieti málo.

Aktívnejší začal byť pred poslednými voľbami, kedy bolo treba na potenciálneho voliča hovoriť všetkými dostupnými spôsobmi. Robert Fico sa zameriava na sociálny rozmer, ktorý chce komunikovať aj prostredníctvom Instagramu. A tak tu nájdeš príspevky  z domovov sociálnych služieb, zo zasadnutí strany ale aj z niekoľkých typických predvolebných mítingov.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Fico (@robert.fico),

Z verejného života sa však v poslednej dobe stiahol, v opozícii už nie je tak výrazný, ako kedysi. Príspevky pridáva nepravidelne, v periodicite pár krát do mesiaca. 

  • Followers: 6,3k
  • Príspevky: 74
  • Sleduje: 19 účtov. Medzi ne patria viac-menej členovia strany SMER-SD.

Bonus: Sito s názvom zomriofficial

Keď si nebol na Zomri, akoby si ani neexistoval. Za roky svojej pôsobnosti si vybudovali kvalitnú základňu prispievateľov a politikov odsúdili na verejnú paľbu. Povedzme si pravdu, niektorí sa vyšvihli aj vďaka Zomri.

Svoje si s nimi svojho času užil Andrej Danko. Teraz sa najčastejšie venujú dvom najvýraznejším predstaviteľom z radov Smeru, Ficovi a Pellegrinimu a ich boji o predsednícku stoličku a v podstate aj nových nadšencov.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial),

Keď si prelistuješ príspevky za posledný týždeň, zistíš, že folklórom slovenskej politickej scény sa okrem nich dvoch stávajú predstavitelia OĽaNO a na ich čele je, samozrejme, premiér. 

Zdroj: plus7dni.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá