Čínske mesto Wu-chan, v ktorom vlani v decembri vypukla pandémia nového koronavírusu, nezaznamenalo žiadne nové prípady nakazených po tom, čo otestovalo takmer všetkých svojich obyvateľov. Informovala o tom v utorok miestna zdravotnícka komisia s tým, že testovanie odhalilo 300 asymptomatických prenášačov vírusu, uviedla agentúra Reuters.

V Číne však ľudí, ktorí sú koronavírusom nakazení, ale nejavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19, medzi potvrdené prípady nepočítajú.

Rozsiahle testovanie na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 prebiehalo vo Wu-chane od 14. mája do 1. júna. Otestovaných bolo 9 899 828 ľudí z 11-miliónovej populácie. Dôvodom testovania boli obavy z vypuknutia druhej vlny nákazy po tom, ako sa objavilo nové ohnisko infekcie.

Koronavírus
Neprehliadnite

Koronavírus usmrtil vo svete už vyše 372-tisíc ľudí

Asymptomatické osoby podľa zdravotníkov neboli infekčné. Na rúškach, zubných kefkách, telefónoch, kľučkách dverí či výťahových tlačidlách, ktorých sa dotkli, sa nenašli nijaké stopy koronavírusu.

V meste Wu-chan, ktoré leží v provincii Chu-pej, platili karanténne opatrenia od 23. januára do 8. apríla. Wu-chan bol najviac zasiahnutým mestom v Číne - väčšinu z celkových 4 634 úmrtí a 83 022 nakazených evidovali práve tam.

Plošné testovanie obyvateľov chce spustiť aj mesto Mu-tan-ťiang v provincii Chej-lung-ťiang ležiacej na severovýchode Číny, uviedla lokálna vláda na svojej webovej stránke. Rozhodli tak po tom, ako tam zaznamenali viac než desať infikovaných bez príznakov ochorenia COVID-19.