Foto: Archív SITA

Minuloročná sezóna požiarov bola mimoriadne intenzívna.

Minuloročná sezóna lesných požiarov za severným polárnym kruhom postavila vedcov do pozoru. Horelo na rozsiahlych územiach Sibíri, v Grónsku aj na Aljaške. Odborníci teraz varujú, že tento rok to môže byť ešte horšie. Počas zimy totiž v Arktíde s veľkou pravdepodobnosťou horeli takzvané „zombie požiare“.

Požiare za 66. rovnobežkou v oblasti Arktídy nie sú počas letného a suchého obdobia ničím výnimočným. Nevídaným môže byť iba ich rozsah. Po minuloročnej sezóne, kedy sa rozsiahle požiare rozhoreli na Sibíri, Aljaške aj v Grónsku, teraz vedci z európskeho centra pre monitorovanie atmosféry Copernicus (CAMS) varujú pred ďalšou extrémnou sezónou požiarov.

Zábery minuloročných požiarov na Sibíri, foto: Archív SITA

V Rusku je extrémne teplo

Vedci pred požiarmi v Arktíde varujú na základe dvoch dôležitých faktorov. Tým prvým je skorý príchod neobvykle teplej jari. Od januára do apríla bolo v Rusku o 6°C teplejšie ako uvádzajú historické priemery. Klimatológ Robert Rohde z inštitútu v Berkeley ešte v polovici mája toto obdobie označil za celosvetovo najväčšiu klimatickú anomáliu v histórii.

Zombie požiare

Druhým faktorom, pre ktorý vedci predpokladajú mimoriadnu intenzitu tohtoročných požiarov za polárnym kruhom, sú tzv. zombie požiare. Ide o oheň, ktorý aj počas zimného obdobia horí pod zemou. Následne sa po istom čase po zmene podmienok počasia objaví na povrchu, kde sa opäť šíri a podnecuje vznik ďalších nových požiarov. Práve pre túto vlastnosť je tento typ požiarov nazývaný ako „zombie“.

Vedci z centra Copernicus hovoria o tom, že v Arktíde a najmä na Sibíri zrejme takéto požiare tleli aj počas zimy ako pozostatok lesných požiarov z minulého leta. Podľa slov Marka Parringtona z CAMS to naznačujú satelitné zábery, chýbajú však teréne prieskumy, preto zatiaľ hovoria len o silnom podozrení o ich existencii.

Zábery minuloročných požiarov na Sibíri, foto: Archív TASR

Vedci v spojitosti so satelitnými zábermi, mimoriadne teplou a suchou jarou očakávajú v arktickom regióne ďalší kritický rok.  Len počas minulého júna za severným polárnym kruhom uniklo do atmosféry v dôsledku požiarov 50 megaton CO2, čo predstavuje ročnú produkciu emisií celého Švédska.

Phys, NBCNews, FoxNews
Uložiť článok

Najnovšie články