ilustračná foto: Pixabay

Ohrozenie pre Zem ale nepredstavuje.

Aj keď oficiálne označenie NASA znie mierne desivo, nie je dôvod sa ničoho obávať. Asteroid preletí okolo Zeme vo vzdialenosti viac ako 5 miliónov kilometrov.

Oficiálne označenie asteroidu je 163348 (2002 NN4) a okolo Zeme má preletieť v sobotu 6. júna, informuje portál LadBible. Teleso má priemer 250 až 570 metrov a okolo Zeme preletí rýchlosťou 11 146 kilometrov za sekundu. Pozorovaním z roku 2002 sa zistilo, že každých 14 a pol dňa dokončí rotáciu okolo svojej osi.

Podľa SpaceReference.org je asteroid v absolútnych číslach malý, aj keď stále je väčší ako 90 % iných asteroidov. Portál LadBible ho rozmermi prirovnal k slávnemu newyorskému mrakodrapu Empire State Building.

Označenie NASA ako potenciálne nebezpečný prislúcha telesám vo vzdialenosti do 7 miliónov kilometrov s priemerom väčším ako 140 metrov. Astronómovia doteraz objavili približne 8-tisíc takých asteroidov.


Priame ohrozenie sa tak nekoná. Iba pre predstavu, stredná vzdialenosť medzi Zemou a Mesiacom je približne 384-tisíc kilometrov.

2002 NN4 obieha okolo Slnka každých 300 dní a dosahuje vzdialenosti 0,50 až 1,26 AU od Slnka. AU je astronomická jednotka a predstavuje vzdialenosť Zeme od Slnka, čo je približne 150 miliónov kilometrov.

Asteroid kvôli obehu okolo Slnka bude viackrát obiehať v podobnej blízkosti okolo Zemi, avšak najbližšie sa tak stane až o 9 rokov.

Uložiť článok

Najnovšie články