Ilustračná foto: Unsplash (Becca Tapert)

Briti na to idú po svojom.

Aj keď sa postupne niektoré krajiny Európy otvárajú, v iných sa stále menia pravidlá a zavádzajú sa nové. Jednou z noviniek, na ktorú si – aj napriek uvoľňovaniu opatrení – bude treba dať v Spojenom kráľovstve pozor, je sex. Ten totiž od 1. júna nie je možný s inou osobou ako tou, s ktorou bývate v jednej domácnosti.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vo Veľkej Británii od včera nebude možné užívať si sexuálnych hrátok s inou osobou, než s tou, s ktorou žijete pod jednou strechou. Tamojší krízový štáb zároveň zakázal možnosti prespávania pod jednou strechou tým párom, ktoré žijú oddelene a pohlavný styk nie je možné vykonávať inde, ako doma. Informoval o tom web Unilad.

Doposiaľ bolo možné sa stretávať medzi sebou, pokiaľ ste na to mali dôvod. Kvôli zamedzeniu šírenia koronavírusu sa však britský krízový štáb rozhodol zaviesť do praxe nové pravidlá.

„Stretnutie znamená, ak sú dvaja alebo viacerí ľudia prítomní spolu na rovnakom mieste, aby sa vzájomne zapojili do akejkoľvek formy sociálnej interakcie alebo aby spolu podnikli akúkoľvek inú činnosť,“ uvádza sa v novom usmernení britského krízového štábu, ktoré rozpútalu na sociálnych sieťach vlnu diskusií. To sa totiž dá vyložiť aj ako zákaz stretávať sa a vykonávať akúkoľvek činnosť, vrátana sexu s inými osobami než s tými, s ktorými žijete pod jednou strechou.

Zatknutie a pokuta

Pokiaľ dôjde k porušeniu nových nariadení, portál Unilad informuje, že príslušníci britskej polície budú môcť obyvateľov žijúcich na území Británie zatknúť a udeliť im pokutu vo výške 100 libier. Na druhú stranu ale policajti nemajú právo kontrolovať ľudí v ich domovoch.

Mnohí obyvatelia Veľkej Británie si z nového nariadenia robia srandu, pretože to vlastne zakazuje mať pohlavný sex s dospelou osobou, s ktorou nežijete pod jednou strechou, zároveň vám ale umožňuje mať ho s ďalšími ľuďmi, s ktorými vo vzťahu nie ste, ale žijete v jednej domácnosti. Scestné to príde aj mnohým mimovládnym predstaviteľom a ochrancom osobných práv a slobôd.

Páry, ktoré spolu nežijú môžu na stretávanie sa a prespávanie jeden u druhého zabudnúť. Ilustračná foto: Pexels

Samozrejme, nové nariadenie má výnimky. Aj keď krízovému štábu nešlo priamo o sex medzi dvomi osobami, ale najmä zamedziť stretávaniu sa medzi tými, ktorí nežijú v jednej domácnosti, Briti sa stretnúť môžu, pokiaľ na to majú pádny dôvod či odôvodniteľnú výnimku. Medzi tie patria napríklad pracovné povinnosti, poskytnutie neodkladnej starostlivosti, účasť na pohrebe a ďalšie.

Protiepidemiologické opatrenia sú v Británii terčom kritiky z viacerých hľadísk. Mnohí obyvatelia ich kritizujú, pretože sa podľa nich vláda nimi snaží obmedzovať osobnú slobodu. Niektoré navyše podľa Britov nemajú opodstatnenie a sú zbytočné.

Na nový koronavírus v Británii zomrelo už takmer 40-tisíc ľudí, ide o krajinu s drým najväčším počtom obetí. Vírusom sa tam nakazilo viac ako 277-tisíc ľudí.

Uložiť článok

Najnovšie články