Terčovec, kráľ akvária

Andrej Jakubík 0

Kráľ akvária. Iba jeden druh ryby sa pýši takýmto prirovnaním, ktoré si vydobyl svojím zjavom, ale hlavne náročnosťou svojho chovu v umelých podmienkach. Terčovec je druh ryby, ktorá si prešla ďalekou cestou od divokej formy až po dnešnú paletu farebných mutácií.  

Ten, kto ho má doma mi iste dá za pravdu, že tento klenot z vôd Južnej Ameriky sa naozaj správa ako kráľ a dokonca má aj svoje kráľovské maniere. V prípade tejto ryby je teda nutné vytvoriť špeciálne podmienky na jeho chov, pretože každá chyba sa môže nepríjemne vypomstiť.

Nie len pre skúsených akvaristov

Myslíte si, že Terčovec je ryba vhodná iba pre skúsených akvaristov? To určite nie a jeho chovom sa dnes vďaka technike a domestikovaným jedincom môže zaoberať aj mierne pokročilí akvarista. Ťažší je iba odchov.

Okolo tejto ryby sa zdvíha opona a všeobecne sa tvrdí, že je to ryba mimoriadne náročná. Ale  nie je to pravda. Podobné názory sa dočítate aj v „odborných“ knihách, ale neverte všetkému čo čítate. Nepotrebujú špeciálne obrovské nádrže, výnimočnú stravu, dennú výmenu vody, alebo vysoké teploty. Podobné názory tu boli v minulosti, kedy sa chovatelia stretávali s problémom importovaných rýb. Dnes sú ale Terčovce chované umelo a privyknuté na akvárium.

Sú to Cichlidy a sú rovnako odolné a tvrdé voči okoliu ako ostatné druhy Amerických rýb.

Na čo si teda dávať pozor?

Veľkosť akvária a kompatibilita s inými druhmi rýb a rastlín

Na jedného dospelého Terčovca si pripravte akvárium o objeme približne 150 litrov. Na každého ďalšieho potom približne 60 až 75 litrov objemu vody. To znamená, že túto rybu môžete bez problémov chovať v bežnom akváriu.

Problém niekedy býva ak máme v akváriu viacero samcov. Prebieha tu samozrejme konkurenčný boj a niektoré jedince preto môžu byť utláčané. Medzi Terčovcami je jasná hierarchia a existuje tu hlavný alfa samec, ktorý je nadradený nad ostatnými samcami. Preto sa vyvarujte dvom samcom v jednom akváriu.

Ak je akvárium samozrejme dostatočne veľké, tak teritóriá do seba nemusia zapadať. 

Ideálne druhy ako doplnok v akváriu s Terčovcom sú drobné trpaslíčie cichlidy rodu Microgeophagus, alebo Apistogramma. Samozrejme je tu aj častá kombinácia s pravou červenou neonkou, alebo tetrou červenohlavou.

Treba dávať pozor na prísavníky, pretože tu niekedy nastane problém v tom, že im zachutí sliz, ktorý vylučujú Terčovce a silné ústa prísavníkov im môžu spôsobiť poškodenie pokožky a narušenie osmotickej funkcie, čo vedie k smrti. Ryby sú na poranenia náchylné najčastejšie v noci, kedy mnoho prísavníkov hľadá potravu. 

Čo sa týka rastlín, tak je tu klasická kombinácia s druhmi ako napríklad Echinodorus. Tento rod je natoľko bohatý, že postačí na vytvorenie krásnej scenérie, bez toho, aby sme použili rastliny iného rodu. Nemusíme však ostať iba pri tom. Rastliny môžeme kombinovať podľa potreby a hlavné kritérium výberu rastliny je znášanie vyšších teplôt. 

Voda

Jediná úloha akvaristu je v tom, aby udržal vodu chemicky čistú a bez znečistenia. Bežné odpadové látky sa odbúravajú filtrom a preto nemusíme vymýšľať nič špeciálne. Je tu však jedno upozornenie.

Nikdy nepoužívajte tekuté mydlo, repelent, alebo krém na ruky predtým ako vstúpite rukou do vody. Toto je zlaté pravidlo prežitia a to čo sa vám bude zdať ako nevinnosť je pre Terčovca rana istoty. Tieto ryby sú veľmi netolerantné voči chemickému znečisteniu. 

Vodu meníme približne raz za týždeň (jednu tretinu) a toto spojíme s odsávaním dna a čistením filtra. Ak chceme vykonať väčšiu výmenu vody, tak to urobíme počas búrky. Ryby vnímajú zmeny tlaku a majú v sebe zakódovanú správu o tom, že sa očakáva prísun novej dažďovej vody s rozličným zložením. V tomto čase sú ryby najodolnejšie voči zmenám, pretože ich telo začne vylučovať viac kožného slizu. 

Do vody dávame minimum chemických prípravkov. V podstate by sme sa mali obmedziť iba na prípravok na viazanie chlóru pri väčšej výmene vody. Veľmi opatrne narábame s hnojivami na rastliny, kde radšej volíme nižšie koncentrácie. 

Za zmienku stojí ešte teplota vody. V knihách sa uvádza teplota na úrovni približne 30oC, čo je nezmyselne vysoká teplota. V skutočnosti je možné Terčovce chovať aj pri teplote okolo 27oC. pri tejto teplotu sú dokonca viditeľne odolnejšie a energickejšie. Táto nižšia teplota je vhodnejšia aj pre rastliny a niektoré ryby, ktoré by sme chceli chovať spolu v jednom akváriu s Terčovcom. 

Známy mýtus spočíva v tom, že pri údajnom chove Terčovca spolu so Skalárom je vraj Terčovec náchylný na dierovú chorobu. Toto je však skutočne iba mýtus a žiadna podobná náchylnosť nebola nikdy potvrdená. 

Potrava

Tu existuje mnoho mýtov a povier, ale treba sa na potravu Terčovcov pozrieť z logického pohľadu. Dnes existuje pre Terčovce množstvo špeciálnych krmív, ktoré zabezpečia ich vyváženú stravu. Samozrejme im musíme podávať aj prirodzenú stravu.

Tu je ideálna Artémia (ranné štádium, ale aj dospelý jedinec), Koretra, krevety (samozrejme sekané), alebo dokonca drobnejšie druhy dáždoviek. Je to Cichlida a tomu zodpovedá aj krmivo. V zahraničí sa napríklad často používa svalovina Z chvostovej časti langusty.

Špeciálna dilema sa vedie okolo hovädzieho srdca. Toto je veľmi diskutabilné, pretože srdce nie je prirodzenou potravou Terčovca. Preto ani jeho tráviace ústrojenstvo nie je uspôsobené na trávenie podobnej potravy. Avšak v menších dávkach toto krmivo používajú profesionálny chovatelia. Obsahuje totiž množstvo bielkovín, ktoré vplývajú na kvalitné pohlavné produkty. 

Srdce však mimoriadne zaťažuje vodu po organickej stránke a preto je nutné ju častejšie meniť. Vo všeobecnosti treba podotknúť, že potrava, ktorú Terčovec nespotrebuje do 30tich minút by mala ísť z akvária preč. Na dobu kŕmenia môžeme odstaviť filter, aby mali ryby dostatok pokoja na kŕmenie. Filtráciu zapneme až potom, čo ryby skonzumujú potravu. Snažíme sa z vody odstrániť všetky potravné zvyšky a nenecháme to na filter, pretože tieto zvyšky hnijú aj v samotnom filtri, kde môžu do vody uvoľňovať mnoho odpadných látok. 

Psychologické problémy Terčovcov

Tieto problémy často zasahujú mladé jedince vo veľkosti do 8 až 10 centimetrov. Pri týchto jedincoch môžeme pozorovať doslova hanblivosť.

Ryba je často utiahnutá a v prípade, že je v akváriu menej jedincov, tak neprijíma potravu v potrebnom množstve čo sa prejavuje na jej raste. Je to preto, že Terčovec je do spomínanej veľkosti stádovitá ryba, teda vyžaduje spoločnosť svojho druhu.

Preto ak chceme zabezpečiť kvalitné prostredie tak je potrebné si zadovážiť chovnú skupinu a nie jednotlivcov. 

To je častý problém, pretože v obchode vám bez problémov predajú aj jeden kus Terčovca a neupozornia vás na tento fakt. Dá sa tu použiť jeden trik, ktorým je spoločnosť druhu Cichlasoma Festae, ktorá v mladosti veľmi pripomína mladého Terčovca, ktorý si tak myslí, že je v spoločnosti svojho druhu a zdržuje sa v blízkosti Cichlasomi, ktorá je mimoriadne odvážna a zvedavá ryba.

Ako náhle sa ale začne pri tejto rybe prejavovať teritoriálne správanie, ktoré prichádza spolu s dospievaním, tak je dobré tieto dva druhy od seba oddeliť. 

Predtým ako si zadovážite tieto ryby,

tak si prečítajte maximum dostupnej literatúry a berte s rezervou zaručené fakty, ktoré nájdete na internete. Ale použite aj svoju vlastnú hlavu a skúsenosti z vlastnej praxe. Nie je to náročný druh a všetko závisí od Vás. Ako náhle však spozorujete problém, tak musíte konať, pretože Terčovec to vyžaduje.

Choroby neobchádzajú ani tieto ryby a vieme o mnohých druhoch hlavne bičíkovcov (Spironucleus), ktorý spôsobujú mimoriadne problémy v chove. Často si ale chovateľ za tieto problémy môže sám, pretože podcení hygienu v chove a zanedbá postupy, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravia. 

Aby sme sa napríklad vyhli nákupu chorých rýb, tak  je pri Terčovcovi dobré vedieť, že základným znakom, že niečo nie je v poriadku sú žiabre a celkovo žiabrový aparát. Tie by sa mali pohnúť v ideálnom prípade 60 krát za minútu, teda raz za sekundu. Ak je to viac krát, tak má ryba nedostatok kyslíka. Ak je to menej, môže to byť následok zlej kvality vody a preto sa ryba snaží zamedziť jej prenikanie do tela tým, že spomalí svoje životné funkcie na minimum. 

Sledujte aj oči. Často sa totiž stretávame s „podrazenými“ jedincami. Sú to hlavne jedince z nekvalitných predajní, ktoré v mladosti nedostali dostatok potravy a ich rast sa zastavil v určitom bode. Tieto jedince sa prejavia nápadne väčšími očami v pomere k telu. 

O správnom liečení chorôb, ktoré sa vyskytujú v chove Terčovcov si povieme niečo viac v inom článku. Pre tých, ktorý rozmýšľajú nad chovom tejto krásnej ryby mám iba jeden odkaz. Neváhajte!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (32 hlasov, priemerne: 4,10 z 5)
Loading...

Pridaj komentár