Anton MarcinčinPeter Mayer
StoryEditor

Počúvajte agrokampane!

02.06.2020, 00:00
Päť percent našich najväčších fariem dostáva 73 percent priamych platieb ročne.

V minulých týždňoch nám naplno začali bežať nové kampane, tentoraz agrobarónov. A tak sa môžeme aj v serióznych médiách dočítať o prospešnosti repkových lánov, ako nám svet závidí socialistické združstevňovanie, že bez agrobarónov nebudeme mať čo jesť, a keď kapú včely, tak nič to, že u nás, lebo inde na svete ich počet narastá.


Skúsme si to zrátať: cca 240 eur od Poľnohospodárskej platobnej agentúry (PPA) mínus 40 eur za nájom pôdy od Slovenského pozemkového fondu (SPF), to dáva čistých 200 eur za hektár a rok. A ak tých hektárov máte nie 30, ale 30-tisíc, potom je čistý zisk nejakých šesť miliónov eur ročne. To nie je všetko, ak sa posnažíte, získate aj viac. Potrebné je však mať svojich ľudí na PPA, SPF a v systéme spravodlivosti a pár tisíc minúť na dobrú „PR“ kampaň.


V apríli 2018 som predsedovi vlády predložil krátky materiál o stave poľnohospodárstva aj s návrhmi na zlepšenie. Tak si to zopakujme: „Päť percent našich najväčších fariem dostáva 73 percent, čiže 300 miliónov eur priamych platieb ročne, ale zamestnáva len 25 percent zamestnancov. Produkcia obilnín a olejnín je signifikantne dotovaná priamymi platbami, ktoré sú priamoúmerné veľkosti obhospodarovaných plôch. Priemerná korporatívna farma u nás získa vo forme priamych platieb viac než 200-tisíc eur ročne.

Veľké rakúske farmy získajú menej než 30-tisíc eur ročne. Priame platby umožňujú slovenskej korporatívnej farme pohodlnú existenciu aj bez podstatnej poľnohospodárskej produkcie a bez potreby zamestnávania pracovníkov, kým v Rakúsku tvoria priame platby len doplnok k tržbám z produkcie.


Korporatívne farmy nie sú konkurencieschopné v živočíšnej výrobe ani v ovocí a zelenine, kde je však hodnota produkcie na hektár výrazne väčšia ako hodnota produkcie z hektára obilnín a kde charakter výroby si vyžaduje využívanie väčšieho počtu pracovníkov na hektár. To vysvetľuje fakt, že bohaté štáty ako Belgicko a Holandsko, ktoré majú podstatne viac kapitálu ako Slovensko, zamestnávajú na jednotku poľnohospodárskej pôdy viac pracovníkov ako Slovensko. Belgicko o 63 percent viac, kým Holandsko dokonca o 211 percent viac ako Slovensko. Ich rodinné farmy sa totiž špecializujú na výrobu ovocia a zeleniny a na živočíšnu výrobu.“


Oligarchovia aj médiá potrebujú kampane. My potrebujeme zdravý rozum a rozoznávať, čie kampane a komory reprezentujú. Ktoré strany podporujú a ktorí bývalí politici pre nich pracujú. A potom si urobiť úsudok, dnes nad potravinami dovezenými z malých fariem v zahraničí. Zajtra možno vypestovanými a vyrobenými u nás.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:39