V deň radosti päťky nepadali

V materských a základných školách sa po jedenástich týždňoch opäť rozzvonil detský smiech. Nadšené zvítania, do očí sa tlačili aj slzičky.

01.06.2020 20:00
debata

Niektorí sa priznali, že sa im ráno ťažšie vstávalo a zase sa „normálne“ učiť nebude bohviečo, no veľmi sa tešili na kamarátov, kamarátky, ba i na panie učiteľky.

Tie si tiež priali, aby sa čím skôr stretli so „svojimi deťmi“. Veď aká je to práca pedagógov bez tých, ktorým venujú polovicu života? Už samotný termín dištančné vzdelávanie, na ktoré museli pre koronakrízu nabehnúť, znie mrazivo. Niet nad osobný kontakt so žiakmi pohľadom, mimikou, po tom, čo konzílium rozhodlo, že v triedach netreba nosiť rúška.

Učitelia mali aj obavy. Ani nie tak z nákazy, ale z toho, či náročný deň zvládnu na jednotku. Či splnia bezpečnostné a hygienické predpisy, manažovanie učebného procesu. Pokiaľ však chodia správy zo Slovenska, nevyskytli sa vážnejšie problémy. Takže päťky v školách deťom ani dospelým nepadali.

Pôvodne sa očakávalo, že sa po vynútenom prerušení dobrovoľne vráti na vyučovanie asi polovica žiakov. Prieskum medzi rodičmi však ukázal, že treba počítať so 65– až 80-percentnou účasťou, no zvládli to. Málokde museli odmietnuť nadmerný počet detí.

Hádam si mnohí starší žiaci už prečítali Verneho Dva roky prázdnin o pätnástich chlapcoch v ich veku, ktorí sa na rozbúrenom mori ani na pustom ostrove nestratili. Naši majú za sebou tiež nezvyčajne dlhé prázdniny, hoci časť z nich strávili s učiteľmi prostredníctvom obrazoviek počítačov. Ale ani tí románoví hrdinovia nezaháľali.

Jules Verne vo svojich knihách zdôrazňuje silu kolektívu, bez ktorého by sám človek nedosiahol úspech. Platí to aj pre riaditeľov, učiteľov a ostatných zamestnancov škôl, pre rodičov i žiakov. Tí si budú tohtoročný Medzinárodný deň detí určite pamätať celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #deti #školy #žiaci #prázdniny #rodičia #Jules Verne #koronakríza #dištančné vzdelávanie #sila kolektívu