Hľadanie nového prevádzkovateľa osobnej železničnej dopravy na trati z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna ostáva v nedohľadne. Verejná súťaž, ktorú minulé vedenie ministerstva dopravy vyhlásilo vlani na jeseň, sa skončila zrušením bez víťaza. Zámerom nového vedenia rezortu je tender vyhlásiť odznova.

Súčasná zmluva s firmou RegioJet na prepravu cestujúcich po južnej železnici vyprší tento rok v decembri. Ministerstvo ju však po fiasku predchádzajúcej garnitúry bude nútené predĺžiť. Rokovania o konkrétnych podmienkach, za ktorých bude český RegioJet na trati pôsobiť až do vyhlásenia víťaza nového tendra, zatiaľ zdržiava koronavírus.

SR Banská Bystrica samospráva kraje SK8 zasadnutie BBX
Neprehliadnite

Érsek chce riešiť vyťaženú trať Bratislava – Komárno. Regiojet už dodal ponuku

Ministerstvo pripravuje novú súťaž

Záujem zúčastniť sa v poradí druhej súťaže v rámci liberalizácie osobnej vlakovej dopravy prejavilo vlani v novembri päť uchádzačov. Ponuku do súťaže však napokon predložil len súčasný prevádzkovateľ dopravy na trati, RegioJet. Zo súťaže sa stiahla napríklad aj štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Termín, ktorý ministerstvo stanovilo na predloženie ponúk, bol podľa nej príliš krátky.

Rezort dopravy vo februári po otvorení obálky začal posudzovať, či spĺňa požadované parametre. Napriek avízu, že posúdenie potrvá len niekoľko dní, o jeho výsledku neinformoval. Spoločnosť RegioJet pre týždenník TREND uviedla, že ministerstvo, vo vedení ktorého medzičasom exministra Arpáda Érseka naradil Andrej Doležal (Sme Rodina), ponuku neprijalo.

„Ministerstvo dopravy nás pred časom po vyhodnotení výberového konania informovalo o tom, že nebola vyhodnotená žiadna ponuka,“ uviedol hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj.

Ministerstvo dopravcu zároveň informovalo, že bude smerovať k vyhláseniu novej súťaže. Rezort dopravy podľa A. Ondrůja „chce predložiť návrh zaistenia prevádzky do doby vyhlásenia výsledkov výberového konania“. Aktuálne ďalší posun vo veci zabrzdilo šírenie nákazy ochorenia Covid-19, podľa RegioJetu by však rokovania mali pokračovať v dohľadnej dobe.

Ukončenie súťaže bez vyhlásenia víťaza potvrdilo aj samotné ministerstvo dopravy, žiaden z uchádzačov podľa neho súťažné podmienky nesplnil.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa