Pri sporoch, v ktorých ako protistrana figuruje štát, sa treba obrniť trpezlivosťou a do posledného momentu sa nevzdávať. Ukazuje to aj jeden z príkladov vyhratého sporu, ktorý sa ťahal roky. Až štrnásť miliónov eur vyplatil štát v posledných piatich rokoch vyše tristo poškodeným vlastníkom nehnuteľností.

Tí spadali pod systém regulovaného nájomného. Podali celkovo sedemnásť hromadných žalôb na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu a spor vyhrali, keďže Slovensko nedostatočne chránilo ich práva. Ide o jeden z najväčších prípadov za posledné roky, kde štát musel poškodeným vyplatiť doteraz najvyššie sumy.

Spor trval dvanásť rokov

Ako pre TREND prezrádza advokát Karol Spišák z advokátskej kancelárie Spišák & Partners, išlo o konanie, ktoré trvalo dvanásť rokov, pričom prvú sťažnosť podali v roku 2009 a poslednú pred tromi rokmi.

Prečo k tomuto sporu vlastne došlo? Na vine je podľa advokáta populizmus. „Upozorňovali sme na tieto problémy v praxi rôzne inštitúcie roky. Populizmus je drahý. Politici neraz robia svoju politiku, ktorú chcú ľudia počuť, ale nikto sa nezamýšľa nad tým, čo to bude krajinu stáť,“ dodáva K. Spišák. A takto to bolo aj v tomto prípade.

Vlastníci nehnuteľností mali identický problém. Nemohli voľne nakladať so svojím majetkom a výnos z prenájmu, ktorý štát reguloval, im nepokrýval ani náklady potrebné na údržbu a rekonštrukciu týchto nehnuteľností. V tom čase, zhruba pred pätnástimi rokmi, boli právne predpisy a rozhodovacia prax súdov jednoznačne v ich neprospech.

Ľudské práva sa musia dodržiavať

Keďže štát dlhodobo ignoroval základné ľudské práva majiteľov nehnuteľností na pokojné užívanie majetku, museli sa obrátiť na Európsky súd pre ľudského práva v Štrasburgu. Predtým všetky súdne spory prehrávali, čo pre nich bolo veľmi frustrujúce. Pri rozhodovaní konkrétne o poškodených vlastníkoch bytov s reguláciou nájomného v tom mal európsky súd jasno.

Štátne orgány jednoducho preniesli celú zodpovednosť za svoju neschopnosť dlhodobo riešiť problém s nájomníkmi v týchto bytoch na vlastníkov a nedodržali pritom spravodlivú rovnováhu medzi všeobecným záujmom štátu a ochranou ich majetkových práv.

„Preto došlo k porušeniu práva na pokojné užívanie majetku vlastníkov bytov a európsky súd rozhodol o ich odškodnení,“ objasňuje pre TREND zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva Marica Pirošíková.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa