Ako zariadiť malý byt

V rôznych eshopoch s nábytkom a magazínoch o bývaní bývajú často fotografie veľké byty, ktoré väčšina z nás ale nemá. Ako ale pekne a prakticky zariadiť malý byt, keď máte fakt málo priestoru. Povieme si teda pár dobrých rád ako si s neveľkým priestorom pri zariaďovaní bytu nábytkom efektívne poradiť. S týmito radami dokážete pekne zariadiť aj garzónku.

Malý byt - ako vybaviť byt

Minimalizmus je cesta

V menšom byte namiesto množstva látkových poťahov a veľkým závesom dajte prednosť jemným a svetlým farbám a jednoduchým vzorom. Správny smer pri zariaďovaní malého bytu je minimalizmus.

Svetlo izbu opticky zväčší

Malý priestor potrebuje predovšetkým svetlo. S dispozíciou okien väčšinou nič nespravíte, takže zostáva zariadiť miestnosť tak, aby opticky zväčšovala priestor. Zamerajte sa na osvetlenie, ktoré môže dobre poslúžiť aj cez deň. Veľká stojaca lampa, ktorá sa na prvý pohľad do malej miestnosti nehodí môže vo výsledku priniesť dojem, že izba je väčšia ako v skutočnosti je. Samozrejme dobre poslúžia aj menšie správne umiestnené svetlá.

Voľne stojace skrinky izbu skrášlia

Malé izby majú často veľa nevyužitého priestoru vo výške. Samozrejme nie je vhodné v malom byte akékoľvek miesto pod stropom obsadiť skrinkami a tak strop znížiť a celú izbu takto opticky zmenšiť. Využiť sa dajú ale rôzne voľne stojace úzke skrine, police alebo vitríny. Dôležité je, aby ste ich umiestnili vedľa seba a nie nad seba.

Ak nemáte miesto nazvyš, tak môžete improvizovať. Napr. ako sedačka pre návštevy môže poslúžiť aj skladnejší sedací vak namiesto veľkých objemných kresiel. Vyskúšajte aj nábytok, ktorý môžete v prípade potreby ľahko presunúť inde.

Malý byt - inšpirácia

Úložný priestor je dôležitý

Ak kupujete do malého bytu nový nábytok, tak by mal plniť viac funkcií naraz. Vždy sa zamerajte na úložný priestor. Posteľ alebo sedaciu súpravu kupujte výhradne s úložným priestorom. Každý odkladací priestor sa v malo byte hodí. Podobne užitočné je aj zrkadlo so skrinkou na drobnosti. Mimochodom, zrkadlá izby celkovo rozjasňujú a zväčšujú ich.

Menej je viac

Drobnú miestnosť nesmiete preplniť ozdobami, ktoré by potom izbu zmenšovali. Umenie je fajn, ale zamerajte sa na množstvo. Namiesto niekoľkých desiatok dekorácií je lepšie vybrať 2-3 originálne a nadčasové.

5/5