Reuters
StoryEditor

Pandémia posunula Európsku úniu bližšie k federácii

01.06.2020, 00:00
Štáty povolávajú do zbrane nové opatrenia, prípadne zvyšujú objem tých existujúcich.

Podľa odhadu Medzinárodného menového fondu ku koncu mája 2020 už výška celkovej sľúbenej štátnej pomoci prekročila hranicu deväť triliónov USD. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa zvýšila o jeden trilión dolárov. Nemecko, ktoré nepatrí medzi najpostihnutejšie krajiny, čo sa týka počtu nakazených a obetí pandémie, vytiahlo do boja nielen na domácom fronte, ale aj na tom európskom. Pozornosť trhov aj politických komentátorov sa sústredila na nemecko-francúzsku snahu o spoločné dlhopisy. Teda, oficiálne ide primárne o vznik Fondu obnovy EÚ a dlhopisy budú slúžiť na získanie zdrojov. Duo M&M navrhli výšku zdrojov na úrovni 500 miliárd eur.


Snahy o spoločné dlhopisy tu boli už od finančnej krízy. Raz silnejšie, ako počas krízy štátnych dlhov južanských krajín eurozóny pred pár rokmi, raz slabšie, podľa situácie na kapitálových trhoch. Čas všetkým aktérom kúpila v tom čase ECB, ktorá svojou politikou udržala Úniu pokope. Snahy o spoločné dlhopisy vždy narazili. Tentoraz to vzhľadom na politický výtlak aktérov a závažnosť ekonomickej situácie vyzerá reálnejšie. O to viac, že tento plán mal oznamujúci tandem už preddiskutovaný s viacerými ostatnými krajinami. Svojím vyhlásením duo M&M predbehlo dokonca zasadanie Európskej komisie, ktorá o týždeň nato plán podporila a navrhla výšku zdrojov Fondu obnovy až na 750 miliárd. Pandémia tak dostala EÚ pred historické rozhodnutie smerom k užšej federácii.


Finančné trhy v máji pokračovali v stabilizácii a vymazávaní strát z februára a marca. To ostro kontrastovalo s katastrofálnymi makroekonomickým číslami, ako aj so správami zo sveta podnikov. Indikátory dôvery sú v ťažkých prepadoch, prepúšťanie ohlasuje jedna firma za druhou aj napriek ohlasovanej štátnej pomoci. Tvrdo zasiahnutý letecký priemysel bojuje o prežitie. Boeing oznámil prepúšťanie 13-tisíc zamestnancov, pričom v apríli firme zrušili zákazníci viac ako sto objednávok na nové lietadlá a neprijala žiadnu novú. Nemecko má plné ruky práce so záchranou Lufthansy, pre ktorú plánuje balík pomoci vo výške deväť miliárd eur. Ten by mal pozostávať z priameho majetkového vstupu do firmy či poskytnutia pôžičky.


Európske aj americké trhy vzrástli o päť percent. Nemecký DAX či japonský Nikkei až o osem percent. Návrat rizikového apetítu sa prejavil aj na dlhopisových trhoch. Rástli výnosy nemeckých štátnych dlhopisov, považovaných za najbezpečnejší prístav, kým napríklad výnosy zo slovenských či z talianskych dlhopisov klesali. V prípade talianskych dlhopisov je pokles výnosov výrazný. Kým ešte v polovici apríla boli výnosy desaťročných talianskych dlhopisov na úrovni 2,4 percenta ročne, na konci mája to bolo už len 1,4 percenta ročne. Mesiac mierneho rastu má za sebou aj zlato, ktorého cena opätovne prerazila hodnotu 1 700 USD a zhodnotenie sa dostalo na úrovne okolo dvoch percent.


Dôchodkové fondy v priebehu mája zaznamenali prevažne pozitívny vývoj. Negarantované fondy profitovali z rastu akciových trhov a ich zhodnotenie priemerne dosiahlo okolo dvoch percent. Garantované fondy sa pohybovali okolo nulového zhodnotenia, niektoré mierne pod, iné nad.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 18:32