ČLÁNOK




Firmám chýbajú kvalifikovaní zamestnanci, SARIO chce pomôcť prepojiť univerzity s praxou
28. mája 2020

Nízka dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily je na Slovensku čoraz častejšie bariérou pri rozvoji inovatívnych firiem a brzdí prechod k vedomostnej ekonomike. Iba približne každý desiaty zamestnávateľ si myslí, že absolventi vysokých škôl sú dobre pripravení na prácu. Za jednu z hlavných príčin tohto stavu je pritom považovaná nedostatočná spolupráca univerzít s praxou. To bol aj primárny dôvod, prečo sa Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) zamerala na túto oblasť v rámci projektu „Prax pre univerzity, riešenia pre firmy 2.0“. Ten pokračuje aj napriek aktuálnej koronakríze. V druhej fáze sa do neho zapojilo 6 celoslovenských fakúlt a 23 zahraničných investorov a slovenských spoločností.

SARIO získalo od firiem 125 ponúk na spoluprácu pre fakulty vo forme tém záverečných prác, ponúk stáží a návrhov na spoločné výskumno–vývojové projekty. Vytvorilo z nich katalóg ponúk spoločností na spoluprácu s univerzitami. Fakulty si na základe týchto ponúk, ich tém a zamerania vyselektovali relevantné ponuky a firmy na ďalšiu spoluprácu. Agentúra presunula pre pandémiu podujatia do online priestoru. Online matchmaking spoločností s univerzitami sa už realizoval s Materiálovotechnologickou fakultou v Trnave (STU), Fakultou výrobných technológií v Prešove (TUKE) a Fakultou materiálov, metalurgie a recyklácie v Košiciach (TUKE). Nasledovať budú ďalšie online podujatia s Fakultou elektrotechniky a informačných technológií v Žiline (UNIZA), s Ekonomickou fakultou v Banskej Bystrici (UMB) a Technickou fakultou v Nitre (SPU).

Projekt „Prax pre univerzity, riešenia pre firmy 2.0“ vytvoril podľa dekana Materiálovotechnologickej fakulty STU so sídlom v Trnave Miloša Čambála vynikajúcu možnosť na praktické prepojenie fakulty s mnohými priemyselnými podnikmi. “Na matchmaking podujatí vznikli konkrétne návrhy na spoluprácu v oblasti rozvoja praktických zručností študentov fakulty prostredníctvom stáží a riešenia záverečných prác v daných podnikoch, ako aj v oblasti spoločných odborných aj výskumno-vývojových projektov. Bez takéhoto úzkeho prepojenia na prax nemôžu (najmä technické) univerzity efektívne plniť svoje úlohy,“ povedal.

Ako uviedla HR manažérka spoločnosti IAC Group (Slovakia) s.r.o. Andrea Rebejová, je dôležité prepojiť akademický priestor s praxou, komercializovať vedu a výskum a zabezpečiť, aby výsledky akademického výskumu našli svoje uplatnenie v praxi. „Zdieľanie znalostí firiem a univerzít v modernej ekonomike patrí medzi dôležité procesy, ktoré nám môžu priniesť konkurenčnú výhodu. Vychováme si nové talenty, využijeme výskumno-vývojové kapacity univerzít, študentom pomôžeme priamo v závode nabrať praktické skúsenosti. A veríme, že mnoho zo študentov, s ktorými budeme spolupracovať sa zároveň stanú v budúcnosti aj našimi zamestnancami,” poznamenala.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu je štátna agentúra Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 2001 v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Jej poslaním je podpora exportných aktivít slovenských spoločností na globálnom trhu a prílev investícií na Slovensko.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

26. 4. 2024

USD 1,071 0,001
CZK 25,164 0,012
GBP 0,856 0,000
HUF 392,280 0,700
CAD 1,463 0,003

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS