Nemajú peniaze na nájom, nútia ich platiť svojím telom: Aj toto priniesla koronakríza

Zdroj: Gettty Images

Čoraz viac prenajímateľov domov či bytov v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve vyžaduje od svojich podnájomníkov za odpustenie platenia nájomného sex. Dôvodom je, že pre koronakrízu prišlo veľa ľudí o prácu, iní zas čelia znižovaniu platov. A keďže nemajú čím zaplatiť nájomné, prenajímatelia od nich vyžadujú náhradu: sex.

 

 

Čoraz viac ponúk bývania zadarmo, výmenou za sexuálne služby

Z prieskumu amerického Národného zväzu pre férové bývanie (NFHA), ktorý združuje organizácie bojujúce proti diskriminácii nájomníkov, vyplvýva, že v dobe koronakrízy vzrástol počet sťažností nájomníkov týkajúcich sa sexuálneho obťažovania zo strany nájomníkov, a to až o 13 percent. 

„Pokiaľ by som sa s ním nevyspala, vyhodil by ma," uviedla v podcaste na webe NFHA žena, ktorej správca bytu hrozil vysťahovaním. „Ako slobodná matka som nemala na výber, nechcela som prísť o bývanie.“

Sex namiesto platenia nájmu sa v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve stal v posledných rokoch veľkou témou. Súvisí to s výrazným rastom cien za bývanie. Mimovládne organizácie opakovane upozorňovali na nárast inzerátov, ktoré ponúkajú ubytovanie zadarmo výmenou za sexuálne služby.

Potrebujú strechu nad hlavou, musia súhlasiť

„Zraniteľné skupiny obyvateľstva, ktorým hrozí vysťahovanie, najmä počas pandémie, niekedy čelia skutočne bezvýchodiskovým rozhodnutiam," hovorí vedúci predstaviteľ zväzu NFHA, Morgan Williams. Ekonomické dopady pandémie sa dotkli miliónov ľudí na celom svete - mnohí prišli o prácu, iní zase musia riešiť výpadok príjmov. Úrady v USA, ale aj v niektorých euŕopskych krajinách v snahe ochrániť ľudí pred tým, aby skončili na ulici, zaviedli opatrenia v podobe prídavkov na bývanie, zmrazenia výšky nájmu či zákazu vysťahovania nájomníkov z bytov. 

Údaje o tom, že sa začína rozširovať požiadavka zaplatenia nájomného sexom, sú nedostatočné. Jedným z dôvodov je obava obetí z obvinenia z prostitúcie. Výsledkom tak je, že sa väčšina prípadov takéhoto zneužívania neohlási a tým pádom ani nepotrestá.

Prieskum charitatívnej organizácie Shelter England ale odhalil, že až 250-tisíc brtiských žien v priebehu posledných piatich rokoch dostalo ponuku odpoustenia nájomného výmenou za sex.

„Finančné problémy, ktorým v dôsledku pandémie COVID-19 čelí množstvo ľudí v celom Spojenom kráľovstve, môžu spôsobiť, že stále viac ľudí bude na takéto ponuky nútených pristúpiť. Ak by to neurobili, ocitli by sa v tom najhoršom možnom období bez strechy nad hlavou," hovorí Wera Hobhouseová, právnička a poslankyňa, ktorý sa špecializuje na túto tému. Myslí si tiež, že táto praktika sa začne objavovať čoraz častejšie, pretože ľudia nevyhnutne potrebujú zostať v dobe pandémie doma.

Americká obhajkyňa práv žien Kaarin Longová pripomína, že veľa obetí, ktoré zažili ponuky výmeny nájomného za sex, už patrí k zraniteľnej skupine obyvateľov. Veľmi často ide o ženy, ktoré už predtým boli nútené k prostitúcii, sedeli vo väzení, často sú to tiež, podľa Longovej, príslušníčky etnických menšín. „Nehovorí sa o tom, pretože títo ľudia neradí spolupracujú so štátnymi inštitúciami, pretože s nimi majú negatívne skúsenosti,“ dodáva..

Viac o téme: Prenájom Airbnb
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: idnes; Foto: gettyimages
 
Staršie správy
Staršie správy