Rusko sa zameriava na vesmír, zvažuje vybudovanie novej vesmírnej stanice

NETKY.SK • 25 Máj 2020, 16:01 • 2 min
Rusko sa zameriava na vesmír, zvažuje vybudovanie novej vesmírnej stanice

Najväčšia krajina sveta upriamila v poslednej dobe svoj pohľad na medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS, ktorú na orbitálnu dráhu Zeme vyniesli Američania. Je to už nejaký čas a preto Rusi uvažujú, že výstavba novej vesmírnej stanice mohla nahradiť práve tú z dielne USA.

slovakia

left justify in out

Podľa Dmitrija Rogozina, vedúceho ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos, by sa malo okamžite začať pracovať na novom projekte.

 

"Rusko bolo vždy lídrom v oblasti výstavby telies vypúštaných do vesmíru", vyjadril sa Rogozin pre rozhlasovú stanicu Pravda. "Otázka je teraz postavená tak, či sme (Rusko) schopní vybudovať novú vesmírnu stanicu, na palube ktorej by sa striedali kozmonauti z celého sveta."

 

img

 

Súčasný stav vo vesmíre 

ISS je vo vesmíre už viac ako 20 rokov. Do roku 2024 už navyše plánujú Rusi a Američania spoločný projekt v hodnote niekoľkých miliárd USD. Dokonca sa uvažuje aj o predĺžení "pobytu" ISS vo vesmíre do roku 2030, problémom však je, či technické zabezpečenie vesmírnej stanice vydrží ešte takú dobu.

 

img

 

Rogozin sa vyjadril aj nad životnosťou ISS: "Ako dlho ešte pobudne vo vesmíre? Myslím, že tak 7 nanajvyš 10 rokov. Na jednotlivých moduloch už badať akési známky únavy. Sú opotrebované," dodal na záver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies