Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Knihy

Po detskej literatúre vydal I. Lesay román Topografia bolesti

Na archívnej snímke Ivan Lesay. Foto: TASR - Dano Veselský

Topografiou bolesti nás pozýva do drsného sveta troch odlišných hrdinov, z ktorých každý znáša svoju bolesť, ukrytú pod povrchom, iným spôsobom, priblížila Čarná.

Bratislava 30. mája (TASR) - Po detskej a odbornej literatúre debutuje slovenský autor Ivan Lesay aj v beletristickom žánri. V týchto dňoch mu vo vydavateľstve Ikar vyšiel román Topografia bolesti. TASR o tom informovala PR manažérka Lucia Čarná.

Román, ktorým sa Lesay predstavuje ako beletristický autor, podľa vydavateľa zasiahne čitateľov od prvej vety, očarí jazykom, myšlienkami. "Lesaya poznáme ako autora detskej knihy, v roku 2016 vydal sériu príbehov pre malých čitateľov s názvom A-KO-ŽE (Trio Publishing). Topografiou bolesti nás pozýva do drsného sveta troch odlišných hrdinov, z ktorých každý znáša svoju bolesť, ukrytú pod povrchom, iným spôsobom," priblížila Čarná.

Román prináša tri osudy, tri mapy bolestivých miest. Vo chvíli, keď ju zradí zdravie, prehodnotí Naďa svoj vzťah k sebe, k okoliu a napokon aj svoje morálne princípy. Je to jej telo, môže si s ním robiť čokoľvek chce. Jaro prehodnocuje z iných dôvodov, o ilúzie prišiel po revolúcii, dôsledky jeho rozhodnutí sú však nemenej fatálne. Na konci prepletených príbehov stojí Adam, ktorý novým, neistým a premenlivým svetom budúcnosti prechádza na pohľad s ľahkosťou, pritom si postupne kladie rovnaké otázky a hľadá na ne vlastnú odpoveď.

Ivan Lesay (1980) je politológ a ekonóm. Študoval a učil v Trnave, Budapešti, Bratislave a vo Viedni. Pracuje v oblasti európskych financií, je autorom viacerých odborných publikácií. Literárne debutoval rozprávkovou knihou pre deti A-KO-ŽE, v časopise Fraktál mu vyšla poviedka Pod psa, píše texty pre hardcore-metalovú skupinu Fishartcollection. Žije v Šenkviciach s manželkou a dvoma dcérami.