Rozpočet pre stajne F1 sa bude znižovať, rozhodla o tom FIA

NETKY.SK • 28 Máj 2020, 11:34 • 2 min
Rozpočet pre stajne F1 sa bude znižovať, rozhodla o tom FIA

Jednotlivé tímy prestížneho motoristického seriálu F1 budú v nasledujúcej sezóne operovať maximálne so sumou 145 miliónov USD. Taká je výška rozpočtového stropu, ktorá vzišla z náročných niekoľkotýždňových rokovaní všetkých zainteresovaných strán.

slovakia

left justify in out

Stále menej

V ďalšom roku výška uvedeného stropu klesne na 140 miliónov USD a v rokoch 2023 - 2025 bude ustálená na sume 135 miliónov USD. Celý proces skompletizovala ratifikácia dohody Radou Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA).

 

Pomoc pre menšie stajne 
Uvedené opatrenie by malo pomôcť najmä menším stajniam, pretože pravdepodobne príde k výkonnostnému vyrovnaniu. Pôvodná dohoda o rozpočtovom strope rátala so sumou 175 miliónov USD v roku 2021, ale očakávaná ekonomická recesia spôsobená pandémiou koronavírusu prinútila kompetentných konať a opätovne otvoriť túto otázku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ROKiT Williams Racing (@williamsracing),

 

Rozdielne názory v paddocku
Ferrari či Red Bull pôvodne odmietali akúkoľvek sumu nižšiu ako 150 miliónov USD, napokon však pristúpili ku kompromisu. Opakom bol McLaren, ktorý navrhoval strop znížiť na 100 miliónov USD. Všetky uvedené sumy platia pre sezónu s 21 pretekmi. Za každú "zastávku" nahor či nadol sa strop zmení o milión dolárov príslušným smerom.

 

img

 

Sezóna 2020
Závodiť sa malo už od marca, no pandémia ochorenia COVID-19 v tomto smere urobila poriadne škrty. Úvodný desať podujatí odložili alebo úplne zrušili. Sezóna by sa mohla začať v úvode júla dvoma Veľkými cenami Rakúska na okruhu v Spielbergu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies