Dobré noviny
Koniec plastu? Coca-Cola chce do roka zmeniť fľaše na tie, ktoré budú vyrobené z rastlinných alternatív
Michaela Mäsiarová
Michaela Mäsiarová

Koniec plastu? Coca-Cola chce do roka zmeniť fľaše na tie, ktoré budú vyrobené z rastlinných alternatív

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka — Foto: TASR/Milan Kapusta, Pixabay

Ikonická spoločnosť sa tak rozhodla zapojiť do holandského projektu, ktorého cieľom je vývoj fliaš na rastlinnej báze, ktoré sa do roka rozložia.

BRATISLAVA 29. mája - Coca-colu budeme podľa všetkého už čoskoro piť z úplne inej fľaše. Spoločnosť sa totiž zapojila do projektu na podporu vývoja fliaš na rastlinnej báze, ktoré sú na rozdiel od tých klasických plastových fliaš rozložiteľné. Holandská biochemická spoločnosť, ktorá tento priekopnícky projekt odštartovala, verí, že v budúcnosti už nebude vôbec nutné vyrábať plastové fľaše.

Spoločnosť Avantium už získala okrem Coca-coly aj podporu zo strany výrobcu piva značky Carlsberg. Generálny riaditeľ spoločnosti, Tom van Aken, verí, že nasmeruje túto významnú, ekologicky orientovanú investíciu do popredného svetového závodu na výrobu bioplastov v Holandsku, už do konca roku 2020.

Účasť sľúbilo aj Danone

V súčasnosti spoločnosť plánuje aj ďalšie pracovné stretnutia s potenciálnymi partnermi z oblasti potravinárstva a spol. K definitívnym meetingom má prísť už v priebehu tohto leta. Svoju podporu holandskému projektu už prisľúbila aj spoločnosť Danone. Rovnako ako Coca-Cola dúfajú, že nové fľaše budú riešením enviromentálnych škôd a zmierni sa ich dopad na planétu.

Pripomeňme si, že celosvetovo sa z fosílnych palív, vyrába približne 300 miliónov ton plastu ročne. Ide tak o hlavný faktor pôsobiaci na klimatickú krízu. Väčšina týchto plastov totiž nie je rozložiteľná a končí v oceánoch. Úplné rozloženie mikroplastov, môže trvať stovky rokov. „Tento plast je iný. Nevyužívame naň fosílne palivá a dá sa recyklovať - ​​ v prírode by sa degradoval oveľa rýchlejšie ako bežné plasty,“ hovorí Van Aken pre The Guardian.

Už ste čítali?